Svaz českých knihkupců a nakladatelů žádá ministryni financí o pomoc knižnímu trhu

tluste-knihy

Současná doba přinesla plno změn a pro mnoho z nás i plno nepříjemných komplikací. O knižním trhu to platí dvojnásob. Svaz českých knihkupců a nakladatelů se proto rozhodl požádat Ministerstvo financí ČR o pomoc. Znění jejich prohlášení zde uveřejňujeme.

Pojďme alespoň do konce roku 2021 knihy osvobodit od DPH

V posledních měsících se ukázalo, že knižnímu trhu, tvrdě postiženému krizí, nelze účinně pomoci prostřednictvím kulturních grantů. Je tomu tak proto, že za normálních okolností je knižní trh na grantech nezávislý – z 99,5 % závisí na tržbách. Za normálních okolností je také knižní trh jediným odvětvím kultury, které je z hlediska státního rozpočtu vysoce aktivní. Tím víc je ale nyní postižený výpadkem tržeb. Ani po znovuotevření knihkupectví se tržby zdaleka neblíží běžnému stavu, oscilují mezi 50 a 70 procenty. Odhad celkového poklesu knižního trhu v letošním roce o 30 % se tak bohužel jeví jako střízlivý. Reálně také hrozí, že vyjde až o tisíce knižních titulů méně.

Přitom knižní a slovesná kultura je nejvýznamnějším kulturním odvětvím, aniž bychom tím chtěli snižovat význam ostatních. Knihy kulturní rámec daleko překračují: Jsou nositelem informací, vzdělání, poučení, vědeckého poznání, uměleckého vyjádření, zahrnují paměť generací, rozvíjí myšlení a čtenářskou gramotnost u dětí…

V situaci, kdy nefunguje přímá podpora tohoto významného kulturního odvětví, žádáme o podporu formou ekonomického nástroje – totiž dočasného osvobození knih od DPH. Jednalo by se o opatření spravedlivé a sociální, které by zároveň utlumilo tlak na zvyšování cen v důsledku poklesu počtu vydaných výtisků. Spravedlivě by se rozložilo mezi knihkupce, distributory i nakladatele a pomohlo by i autorům.

Připomínáme, že DPH je z principu daň ze spotřeby. A je otázkou, zda je nutné, aby stát danil zakoupení knihy jako spotřebu. V Evropě i ve světě najdeme příklady zemí, kde jsou knihy osvobozené od DPH trvale.

Adresovali jsme proto ministryni financí paní Aleně Schillerové dopis s žádostí o osvobození knih od DPH zatím do konce roku 2021. Na vědomí jsme tento dopis dali ministrovi kultury panu Lubomírovi Zaorálkovi.

Věříme a doufáme, že ministři i celá vláda vezmou naše argumenty vážně a učiní zásadní rozhodnutí na podporu a záchranu české knižní a slovesné kultury.

Jménem představenstva SČKN
Ing. Martin Vopěnka, předseda

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář