Detektivní příběh pro chytré hlavy

Kufrik matematickych zahad profesora Stewarta
Že vás matematika nudí? Britský popularizátor tohoto oboru vás ve své detektivně laděné knize přesvědčí o tom, že matematika umí být i zajímavou a napínavou vědní disciplínou.

Knihu Kufřík matematických záhad profesora Stewarta, kterou vydalo na konci roku 2019 nakladatelství Argo ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán, napsal populární britský matematik Ian Stewart. Ian Stewart působí jako profesor na univerzitě ve Warwicku a dále jako člen Královské vědecké společnosti. Kromě již jmenovaného titulu je autorem publikací Truhlice matematických pokladů profesora Stewarta, Krocení nekonečna anebo Neuvěřitelná čísla profesora Stewarta. Dále napsal množství knih z žánru sci-fi a fantasy, v češtině vyšly tři díly Vědy na zeměploše, které vytvořil ve spolupráci s Terrym Pratchettem. V rámci svého oboru se zabývá zejména teorií katastrof, biomatematikou a dalšími tématy na pomezí čisté a aplikované matematiky.

Pokud byste se zeptali náhodného vzorku lidí na to, k čemu je v praktickém životě matematika, možná až znepokojivě často byste slyšeli, že k ničemu. Ačkoli nás matematika provází naším každodenním životem de facto neustále (stačí mít v ruce chytrý telefon, podívat se v televizi na předpověď počasí, nebo zapřemýšlet, kolik litrů barvy budete potřebovat na vymalování atypického pokoje), většinou nalezneme matematiku spíše „v zákulisí“ těchto aktivit, což ji činí pro většinu lidí neviditelnou. Dalším faktorem, který deformuje náš pohled na matematiku, je školní výuka, která nám ji neprezentovala vždy v tom nejlepším světle. Učitelé matematiky nezřídka neumí své žáky pro matematiku nadchnout a ukázat jim, k čemu jim v praxi bude.

Kniha Iana Stewarta dělá naprostý opak – ukazuje čtenářům, že matematika není jen nudnou vědou plnou vzorečků a pravidel, ale že umí být i zábavná a napínavá. Prostřednictvím kombinace odborného výkladu a detektivního příběhu autor představuje zajímavá témata uvnitř tohoto vědního oboru, jako například různé matematické triky, hříčky a zajímavosti, ale i důležité problémy a jejich řešení anebo bizarnosti ze života slavných matematiků. Detektivní příběh, jehož hlavní hrdinové jsou obdobou ikonické dvojice Sherlock Holmes a John Watson, se skládá z kratších kapitol, jejichž řešení tkví v rozluštění nějakého matematického problému. Tento úkol autor ponechává na čtenářích, kteří, pokud si nebudou vědět rady, najdou řešení na konci knihy.

Titul Kufřík matematických záhad profesora Stewarta cílí na přemýšlivé čtenáře, kteří se nebojí matematiky a jejích záludností. Nepředpokládá akademické znalosti z tohoto oboru, pro vyřešení jednotlivých záhad je nutné spíše logické myšlení. Kniha může fungovat i jako zdroj nápadů pro učitele matematiky, kteří s její pomocí mohou udělat své hodiny pro žáky zajímavějšími.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKufřík matematických záhad profesora Stewarta

Stewart, Ian

Dokořán, 2019

Napsat komentář