Hlavní říšský bezpečnostní úřad

Generace nekompromisnich
Vedoucí pracovníci Hlavního říšského bezpečnostního úřadu nebyli žádní ztroskotanci, ale často vzdělaní a mladí lidé, kteří podlehli ideologii. Rozhodně nepracovali jen jako úředníci, ale podíleli se i na masovém vraždění a vedli zásahová komanda.

Dne 27. září 1939 vznikl z Tajné státní policie, Kriminální policie a Bezpečnostní služby Hlavní říšský bezpečnostní úřad (Reichssicherheitshauptamt, RSHA), v jehož čele stál až do své smrti Reinhard Heydrich. Na vedoucích místech této instituce byli mladí, vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří se aktivně angažovali pro nacionálněsocialistickou myšlenku. Za tímto účelem často opustili slibnou kariéru svého oboru – nejednalo se tedy o ztroskotané existence, které by jinak nenalezly vhodné uplatnění. Práce těchto pracovníků RSHA se neomezovala na práci od psacího stolu, ale po vypuknutí druhé světové války se jako velitelé zásahových komand a jednotek v Polsku, Sovětském svazu a v Pobaltí aktivně podíleli na masovém vraždění Židů, Poláků a dalších skupin obyvatelstva, které byly podle nacistické ideologie považovány za nepřátele.

Ukázka z knihy

Himmler a Heydrich se od počátku války proti Polsku snažili exekutivní pravomoci SS a policie, které byly za hranicemi říše omezeny, rozšířit a rozhodně využívali každou příležitost, jež se jim naskytla. Využili přitom Hitlerovy koncepce „národoveckých čistek“, které měly být uskutečněny na anektovaných polských územích, a (tehdy ještě) váhavého postoje armády podílet se na politice etnických čistek. (str. 411)

Generace nekompromisních

Vedoucí pracovníci Hlavního říšského bezpečnostního úřadu
Autor: Michael Wildt
Přeložil: Vlastimil Drbal

Počet stran: 936
Vazba: brožovaná
Formát: 162×240 mm
ISBN: 978-80-200-2989-8
Doporučená cena: 965 Kč

 

Knihu Generace nekompromisních vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Michael Wildt (*1954) působí na berlínské univerzitě a specializuje se na německé dějiny 20. století se zaměřením na nacionální soccialismus.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGenerace nekompromisních
Vedoucí pracovníci Hlavního říšského bezpečnostního úřadu

Wildt, Michael

Academia, 2019

Napsat komentář