Příběhy ze starého Egypta

Poslys vypraveni z casu tvych otcu_uvodni
Poznejte nejznámější egyptské příběhy z dávných časů v nových českých překladech, doplněné o nejrůznější zajímavé informace a vysvětlivky.

Již staří Egypťané si vyprávěli příběhy o faraonech, kouzelnících z dávných časů, o trosečnících, chamtivých úřednících, podivuhodných dobrodružstvích a tajemných místech. Některé z těchto příběhů se dochovaly až do dnešních dnů a jedná se o jedny z nejstarších literárních textů na světě. Kniha představuje čtyři nejznámější texty, zapsané v tzv. klasické egyptštině: vyprávění O trosečníkovi, příběhy z papyru Westcar, příběh O výmluvném rolníkovi a vyprávění O Sinuhetovi. Tyto nové české překlady jsou bohatě opatřené vysvětlivkami staroegyptských reálií a jazyka. Každý text je uveden informacemi o historii jeho nálezu a je vždy také zasazen do historického a kulturního kontextu, který čtenářům přiblíží jak dobu, kdy se daný příběh odehrává, tak jeho možné interpretace.

 

Poslyš vyprávění z časů tvých otců

Příběhy ze starého Egypta
Autorky: Diana Míčková, Dorotea Wollnerová

Počet stran: 204
Vazba: vázaná
Formát: 137×208 mm
ISBN: 978-80-200-3044-3
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Poslyš vyprávění z časů tvých otců vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Původ papyru, který je dnes běžně označován jako papyrus Westcar, není zcela jasný. Získal ho britský cestovatel Henry Westcar (1798–1868) během své cesty po Egyptě zřejmě v letech 1823–1824. Někteří badatelé se domnívají, že by o nákupu mohla hovořit pasáž z jeho deníku, ve které píše: „…přišel jsem do Kurny. […] Šel jsem do dvou nebo tří (hrobek). Měly dvě nebo tři místnosti, dvě nebo alespoň jedna z nich byla nacpaná mumiemi, měli tam také sarkofágy a kuriozity na prodej. Něco jsem koupil, abych je potěšil, chovali se velmi hezky …“ (Herzog 1969: 209). (str. 78)

Přečtěte si celou ukázku.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslyš vyprávění z časů tvých otců
Příběhy ze starého Egypta

Míčková, Diana - Wollnerová, Dorotea

Academia, 2019

Napsat komentář