Paměti, vzpomínky…

autobiografie
Často se stačí zamyslet nad svým životem, zajímavými příhodami či se inspirovat úspěchy ostatních, a hned máme téma ke knižnímu zpracování. Sekretář Emila Háchy zavzpomínal na dění v protektorátu, zdravotní sestra na svou práci a spisovatel na své dětství v komunistickém režimu.

Politický sekretář protektorátního prezidenta Emila Háchy Josef Kliment poskytuje ve svých pamětech poměrně unikátní pohled na protektorát a dění v něm. Odmítá klasické černobílé dělení společnosti a událostí.

Paměti Josefa Klimenta představují unikátní pramen poznání protektorátu i poválečného období. Dosud nebyly souhrnně publikovány – důvodem byl nejen jejich obrovský rozsah a nepřipravenost rukopisu k vydání, ale rovněž kontroverznost mnoha Klimentových názorů, které nezapadají do „tradiční“ interpretace protektorátu. Klimentovy životní zkušenosti zcela popírají černobílé dělení společnosti na hrdiny a padouchy, na odbojáře a kolaboranty a velmi problematizují otázku legitimity státní moci, konstruktu totalitarismu i filozofie viny a trestu. Sám Kliment si vytkl cíl svých historiografických a autobiografických aktivit následovně: Doktrinářský protiklad „kolaborace, či boj“ se musí změnit v otázku „kolaborace proč a jak“. Jeho paměti ukazují malého člověka ve stínu velkých, úředníka ve vleku dějinných zlomů, který někdy idealisticky, někdy naivně věřil v právo a spravedlnost. Jedná se o zpověď člověka se všemi slabostmi, shodou okolností vyneseného na výsluní. O co výše byl, o to hlubší byl pád. Po válce byl odsouzen na doživotí.

Ukázka z knihy

V první části těchto dokumentárních vzpomínek jsme se pokusili nastínit, jakými nevídanými a neuvěřitelnými formami se projevila vůči mírumilovnému Československu v tragických letech 1938 a 1939 agrese zvenčí, tj. jakou věrolomností čtyř velmocí byl obětován stát a jeho třetí prezident a jak záměrně bylo Československo vyřazeno z pospolitosti rovnocenných národních států. (str. 297)

Zjistěte, jak ukázka pokračuje.

O edici

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence.

U obětovaného prezidenta

Hořké paměti Háchova tajemníka
Autor: Josef Kliment

Počet stran: 776
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-200-2982-9
Doporučená cena: 695 Kč

 

Knihu U obětovaného prezidenta vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

Následující kniha vznikala patnáct let a nakonec se její autorce podařilo předložit čtenářské obci osudy prvních žen na nejvyšších vrcholech světa. Právě ony to měly v mnohém těžší než jejich mužští kolegové a často za svůj sen zaplatily tu největší oběť.

První ženy na osmitisícovkách.
Osudy prvních žen na nejvyšších vrcholech světa pohledem
Diny Štěrbové.
Na planetě Zemi máme čtrnáct horských masivů převyšujících magickou hranici 8 000 metrů nad mořem. I když k jejich vrcholům dlouho vzhlíželi převážně jen příslušníci silného pohlaví, objevila se již po druhé světové válce výjimka potvrzující, že ani ženám nejsou velehory lhostejné. Byla jí Claude Koganová, která se pokusila o vylezení Čo Oju, šesté nejvyšší hory světa, již v pionýrských letech 1954 a 1959. Bohužel na srázech své vysněné hory tragicky zahynula, což další snahy žen o podobné výkony na léta zastavilo. Zatímco mužské prvovýstupy na vrcholech koruny Himálaje byly dovršeny v šedesátých letech dvacátého století, prvními ženami na osmitisícovém vrcholu Manaslu se staly s velkým časovým odstupem až Japonky v roce 1974.
Osudy prvních žen na nejvyšších vrcholech byly často velmi složité, ba až kruté a splnění jejich osmitisícových snů vyžadovalo obrovskou energii, horolezecké mistrovství, cílevědomost, odvahu a dřinu, často ovšem i nutnost vyrovnat se s těžkou psychickou frustrací. Bohužel platí, že „osmitisícové“ touhy a sny žen byly zhusta vykoupeny nejen slzami a krví, ale opakovaně i cenou nejvyšší.
Kniha popisuje velmi čtivou a zároveň faktograficky přesnou metodou jednotlivé osmitisícovky jak z hlediska prostupnosti a výstupů ženských expedic, tak i z hlediska geografického, historického a geopolitického. Dina Štěrbová shromažďovala neúnavně a až s mravenčí pílí informace o prvních ženách na těchto horských velikánech celých patnáct let. Mnohé z aktérek osobně navštívila, některé údaje jí poskytly kamarádky nebo pozůstalí, jiné objevila v archivech. Cílem bylo přinést autentické dokumenty a současně vcítit se do tužeb a osudů všech účastnic této dvacet čtyři let trvající ženské odysey. Kromě množství jedinečných fotografií kniha obsahuje i přesné tabulky.
Jedinečná kniha o prvních ženách na nejvyšších vrcholech, na které pracovala autorka vytrvale patnáct let.

Ukázka z knihy

Psal se rok 2000 a já jsem od začátku září toulala v Himálaji. Nejprve s kamarády v Ladáku, pak v Nepálu kolem hory Dhaulagiri. A nakonec, poté co v Nepálu skončily oslavy Dassainu, největšího svátku zasvěceného bohyni hojnosti Lakšmi, jsem se sama vydala do východního Nepálu, který byl mým dávným snem. Nepál vstoupil do mého srdce ve chvíli, kdy jsem do něj poprvé v roce 1980 vkročila. Je krásný v každou roční dobu, ale nejkrásnější přece jen v době babího léta.

Touhy a udel

Doporučujeme

Pokud máte rádi knihy s horolezeckou tematikou, zkuste naše tipy:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

 Touhy a úděl

První ženy na osmitisícovkách
Autorka: Dina Štěrbová

Počet stran: 407
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7565-623-0
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Touhy a úděl vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorce

Dina Štěrbová, rozená Margita Schochmanová (* 22. 4. 1940, Bratislava) je jedna z nejvýznamnějších postav ženského výškového horolezectví, která jako první československá horolezkyně vystoupila na osmitisícový vrchol. V letech 1964–1992 vyučovala matematiku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Její manžel Otakar Štěrba (1933–2017) byl známý zoolog, ekolog, emeritní profesor, cestovatel a spisovatel. Uskutečnili spolu množství horolezeckých i vodáckých výprav po celém světě. Od roku 2006 Dina Štěrbová spolupracuje na humanitárním projektu Czech Hospital v pákistánském Karakoramu, v rámci kterého se snaží zlepšit životní situaci v extrémních podmínkách vysokohorských vesnic. V současné době připravuje knihu, v níž mimo jiné popisuje, co následovalo po jejím úspěšném působení ve vrcholovém horolezectví.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Christie Watsonová působila jako zdravotní sestřička a během výkonu své práce zažila řadu krásných, ale i smutných okamžiků. Rozhodla se je svěřit papíru, díky čemuž vznikla zpověď, která čtenáře vezme na jednotlivá oddělení nemocnice.

Otevírají se před námi dveře nemocnice, abychom byli svědky těžkých i krásných okamžiků, které při svém povolání zažila autorka, zdravotní sestra Christie Watsonová. Seznámíme se nejen s hluboce citlivým portrétem jedné zdravotní sestry, ale i s mnoha lidmi, do jejichž životů při plnění svých profesních úkolů vstoupila.
Na novorozenecké jednotce intenzivní péče se maličcí pacienti v inkubátorech pohybují na samé hraně přežití – jako Emmanuel, kterému je pouhých čtyřiadvacet týdnů a váží jen 900 gramů.
Na dětském oddělení sestry jemně myjí vlasy dvanáctileté Jasmíně, kterou otrávily zplodiny při požáru. Tělo jako by najednou bylo lehčí… to dívka zemřela.
Na pohotovosti je plno jako každý den – péči je třeba poskytnout jak křehké šedovlasé Betty, jež má bolesti na hrudníku, tak pacientům, jejichž problémy vyvolala závislost na drogách nebo alkoholu.
Na geriatrickém oddělení přichází nejvíc ke slovu samotná podstata ošetřovatelství: podpora důstojnosti pacienta, opravdový zájem, projevovaná něha a respekt k jeho osobnosti.
A potom úrazová pohotovost:
„I tentokrát mě před dveřmi na pohotovost sevře strach. Bude lepší, když se tam vydáme společně. Nádech, výdech. Když půjdete se mnou, všechno zvládneme. Chyťte mě za ruku a pevně se držte. Společně dveře rozrazíme a postavíme se čelem k čemukoli, co nás za nimi čeká, všem hrůzám i krásám života. Nelekneme se ničeho. Dokud se budeme držet, ruce se nám nebudou třást.“

Ukázka z knihy

Plavkyně, jazzová trumpetistka, majitelka cestovní kanceláře, zpěvačka, vědkyně… Astronomii jsem zavrhla, když jsem ve dvanácti letech zjistila, že si táta jména všech těch souhvězdí, která mě učil, do posledního vymyslel. Ale neřekla jsem mu, že to vím, a nechala jsem ho dál ukazovat k obloze a vykládat mi ty jeho báchorky, protože nadšení z toho vyprávění z něj čišelo do všech stran. „Vidíš támhle? To, co vypadá jako hroch? To je Orielovo rameno. A támhleto Zvoneček. Vidíš ten tvar? Jak jsou ty hvězdy téměř stříbřitě modré! Rybáři věří, že když se do nich pořádně zadíváš, vyzradí ti všechna zemská tajemství. (str. 15)

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

Ohlasy na knihu

Knížka, která mě přiměla až k pláči a k zamyšlení. A taky jsem se od srdce zasmál – a hlavně si teď této málo oceňované profese ještě víc vážím!

- Adam Kay, lékař a spisovatel

Zkuste projít stránky téhle knihy a neubráníte se dojetí nad každodenním hrdinstvím žen i mužů vykonávajících toto mimořádně náročné povolání. Autorčiny zážitky se vám budou zjevovat před očima ještě hodně dlouho…

- The Sunday Time

Nepamatuji si, aby mě někdy knížka tolik dojala, že by mě s takovou samozřejmostí uvedla do nového světa, jenž oplývá životem a znepokojuje smrtí. Nebudu mít klid, dokud se lidé, které mám ráda, do téhle knihy nezačtou.

The Sunday Telegraph

Sestřička

Profese, která mi změnila život… a vám možná taky
Autorka: Christie Watsonová
Přeložila: Lucie Menclíková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-7335-596-8
Doporučená cena: 288 Kč

 

Knihu Sestřička vydalo nakladatelství Leda.

O autorce

Christie Watsonová pracovala téměř dvacet let jako zdravotní sestra. Její první kniha získala cenu Costa udělovanou za románový debut. Za svůj podíl na šíření dobrého jména ošetřovatelského povolání Christie nedávno získala cenu Future Shapers Award.

————————————————

Zdena Koláček se narodil ve Valašském Meziříčí a ve své nové knize zaměřil svou pozornost na dětství a mládí, které zde zažil. To poznamenala tehdejší doba a módní styl, který zároveň vyjadřoval nesouhlas s politickým děním.

Od deseti ke dvaceti pěti, od základní školy po vojnu, od poloviny 60. let do roku 1981 – nesnesitelná tíha dospívání v době, kdy všechno stálo za hovno kromě holek, hudby a chlastu.
Valmez Forever je druhou knihou Zdeny Koláčka, rodáka z Valašského Meziříčí. Autor se v ní vrací do svého dětství a mládí, které prožil v rodném městě v 60. a 70. letech, kdy dlouhé vlasy a modré džíny nebyly pro tehdejší mládež jen módní záležitostí, ale především projevem generačního vzdoru a nesounáležitosti s panujícími poměry.

Ukázka z knihy

Před boudou leží na zemi Matas. Má svázaný ruce a špinavou hubu. Patří sice ke Skopčákům, ale není to žádný šajba, jenom obyčejný pěšák. Tvrďák stojí nad ním a dává mu jednu facku za druhou. „Co chystáte?“ řve přitom na něho. „Mluv, ty hajzle!“ Hraje si zase na velkýho šéfa, vůdce všech Panelářů, za kterýho se považuje a kterým asi fakt je, protože většina z nás ho ještě pořád tak bere. (str. 7)

Valmez Forever

Autor: Zdena Koláček

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-88104-63-6
Doporučená cena: 188 Kč

 

 

Knihu Valmez Forever vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

O autorovi

Zdena Koláček (1956) začal své povídky publikovat až po čtyřicítce v literárních časopisech Tvar, Host a Babylon. Impulsem k jejich psaní pro něj bylo setkání se spisovatelem Charlesem Bukowským v roce 1993. Jeho první knihou byl soubor povídek Tenkrát na Východě, vydaný nakladatelstvím Host v roce 2003.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeU obětovaného prezidenta
Hořké paměti Háchova tajemníka

Kliment, Josef

Academia, 2019

zobrazit info o knizeTouhy a úděl
První ženy na osmitisícovkách

Štěrbová, Dina

Jota, 2019

zobrazit info o knizeSestřička
Profese, která mi změnila život… a vám možná taky

Watsonová, Christie

Leda, 2019

zobrazit info o knizeValmez Forever

Koláček, Zdena

Agentura KRIGL, 2020

Napsat komentář