Příběhy odehrávající se na pozadí historických událostí

historicke-romany
Nepotřebujete stroj času, abyste se mohli vydat do dob minulých. Díky autorům, kteří se inspirovali skutečnými událostmi, můžete navštívit různé epochy a poznat tehdejší dobu. Zažijete atmosféru druhé světové války či navštívíte české země v době vlády Spytihněva.

Hlavní hrdinka Marina poznala válečnou vřavu. Během druhé světové války působila jako průvodkyně v Ermitráži a podílela se na ukrytí uměleckých děl. Aby unikla realitě, stvořila si vlastní „pamětní palác“…

Marina ztrácí den po dni kontakt s realitou. Nedokáže udržet nové informace – podrobnosti o životech svých dětí, blížící se svatbu jejího vnoučete – ale obrazy ze vzdálené minulosti jsou v její mysli stále živé. Z minulosti, kterou prožila za války v Leningradu, v kruté době nacistické blokády města.
V té době Marina pracovala jako průvodkyně v Ermitáži, a společně s ostatními zaměstnanci dostala za úkol uschovat vzácná umělecká díla, ale prázdné rámy nechat pověšené na zdi jako symbol jejich návratu. Když začaly na město padat bomby, vytvořila si Marina v mysli svou vlastní Ermitáž, „pamětní palác“, do něhož se uchylovala, aby unikla všudypřítomným válečným hrůzám, hladu a smrti. Toto útočiště zůstalo skryté hluboko v ní až do okamžiku, kdy ho znovu nezačala potřebovat…

Ukázka z knihy

„Lionello Spada, Mučednictví sv. Petra, Annibale Carracci, Tři Marie u hrobu.“
„Co říkáš, děvenko? Už tak dobře neslyším.“
Marina si s rozpaky uvědomí, že si nahlas povídala pro sebe. „Promiňte. Jenom si tak hraju. Abych věděla, kolik obrazů si ještě pamatuju.“
„Stavíš si pamětní palác?“
Marina o něčem takovém v životě neslyšela.
„Dneska už se to ve škole neučí?“ podiví se Aňa a nespokojeně mlaskne. „Když jsem byla mladá, stavěly jsme si ho, abychom se co nejlíp připravily na zkoušky. To sis vybrala nějakou budovu, nejlíp palác, ale stačí jakýkoli velký dům, a pak jsi ho zařídila tím, co sis chtěla zapamatovat.“

Madony z Leningradu

Autorka: Debra Dean
Přeložila: Milena Pellarová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 140×216 mm
ISBN: 978-80-7593-058-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Madony z Leningradu vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

O autorce

Debra Dean se narodila a vyrostla v Seattlu ve státě Washington. Jako divadelní herečka se snažila uplatnit v New Yorku, kde se seznámila se svým manželem. V současnosti žije v Miami a vyučuje tvůrčí psaní.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Další historický román přenese čtenáře do období 9. až 10. století, kdy se kníže Vratislav ujímá olomouckého panství. Více než politika ho ale zajímá láska, kterou najde u Guty. Společně však musí uprchnout, když se jeho starší bratr rozhodne zabrat jejich území.

Druhorozený Vratislav přijal na rozdíl od ambiciózního Spytihněva vládu nad olomouckým panstvím bez hořké závisti. Od života totiž očekává více – hledá lásku a náhoda mu přivede do cesty urozenou Gutu. Jejich štěstí však netrvá dlouho. Kníže Spytihněv se rozhodne bratrovo území připojit ke svému a novomanželům nezbývá než se zachránit útěkem.

Ukázka z knihy

Guta musela na chvíli usnout. Jen spánek jí dokázal přinést nakrátko úlevu a zapomnění. Z neklidného spánku ji však cosi vytrhlo. Zaposlouchala se pozorně do předjitřního ticha, neboť se jí zdálo, jako by slyšela přijíždět jezdce.
Vratislav se vrátil, pomyslela si šťastně. Sehnal posily a přijel si pro mne, jak slíbil.
Vzápětí si nicméně uvědomila, že to není možné. Míří přece až do Uher. Bude trvat celé dny, ne-li týdny, než se pro ni vrátí. (str. 1)

Vratislav

Co je silnější než touha po moci?
Autorka: Hana Whitton

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-866-9
Doporučená cena: 289 Kč

 

 

Knihu Vratislav vydalo nakladatelství Alpress. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Hana WhittonHana Whitton, významná překladatelka a populární autorka, vystudovala obor čeština – angličtina na filozofické fakultě Karlovy Univerzity. Po studiích, která zakončila doktorátem, byl její život spjat s knihami. Po roce 1989 se podílela na založení jednoho z prvních soukromých nakladatelství a poté působila v dalších významných vydavatelstvích jako šéfredaktorka.Velký zvrat v autorčině životě i tvorbě nastal roku 2001, kdy se provdala za Angličana Paula Whittona a vedle českého domova tak získala i druhý poblíž Oxfordu. V anglickém prostředí objevila témata pro své historické romány, které se u čtenářů nakladatelství Alpress těší velké oblibě. Vyšly zde např. knihy Prsten princezny JudityAnna FalckáZimní královnaLevandulová princezna či Sidonie Česká. Knihy Whittonové vydává i nakladatelství Mladá fronta, např. historický román Třetí pečeť nebo autorčiny prožitky Moje anglická babička. Whittonová napsala také knihu Kněžna Ludmila. Vedle spisovatelské, překladatelské a rozhlasové činnosti se v současné době věnuje práci literární agentky, spolupracuje s řadou převážně akademických a univerzitních nakladatelství ze Spojených států a Velké Británie.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Alpress

————————————————

Vítejte ve světě, kde mezi sebou soupeří lidé a bohové. Únos Heleny Spartské odstartuje trojskou válku, které se účastní i oblíbený Achilles. K výpravě se připojí i jeho přítel Patroklos a kromě nebezpečí na ně čeká i krutá zkouška…

Řecko v časech hrdinů. Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea. Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není – silný, krásný, syn bohyně –, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího – k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy. Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí, sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká. Toto dojemné a originální ztvárnění trojské války je zničujícím příběhem lásky a soupeření mezi bohy a lidmi. Hlavní zápas se však odehrává mezi nelítostnou ctižádostí a touhou lidského srdce po míru.

Ukázka z knihy

Můj otec byl král a syn králů. Jako většina z nás byl malého vzrůstu, stavěný jako býk, ramenatý. S maminkou se oženil,když jí bylo čtrnáct, a před kněžkou přísahal, že s ní zplodí potomky. Byla to dobrá nevěsta. Jelikož byla jediným dítětem, majetek jejího otce jednou připadne jejímu manželovi.
Že je prostoduchá, zjistil teprve na svatbě. Její otec ji až do obřadu pečlivě schovával za závojem a můj otec se mu podvolil. Říká se, že když maminčin závoj konečně nadzvedli,usmála se. Tak se poznalo, jak hrozně je hloupá. Nevěsty se nikdy neusmívaly. (str. 7)

Neváhejte pokračovat ve čtení ukázky.

Achilleova píseň

Autorka: Madeline Millerová
Přeložil: Tomáš Kačer

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-777-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Achilleova píseň vydalo nakladatelství Slovart.

O autorce

Madeline Millerová je autorkou oceňovaného románu The Song of Achilles (Achilleova píseň, česky 2014, naše ukázka), který mimo jiné získal ocenění Orange Prize za román roku 2012, okamžitě se stal bestsellerem a byl přeložen do pětadvaceti jazyků. Napsala román Kirké. Vyučuje latinu a řečtinu studenty středních škol. Žije v Pensylvánii.

Zdroj informací: VKČ

————————————————

Sourozenci Nathaniel a Rachel vyrůstají u rodinného přítele Mola, jelikož rodiče odjeli za prací. Píše se rok 1945 a chlapcův život obestírají samá tajemství. Teprve až v dospělosti jako zaměstnanec ministerstva zahraničí začíná odhalovat rodinná tajemství a totožnost Mola. Dokáže se s pravdou vyrovnat?

Je lepší znát odpovědi na všechny otázky minulosti, nebo raději žít s neodhalenou pravdou?
Michael Ondaatje přichází s dalším brilantně napsaným románem, situovaným do období těsně po druhé světové válce. Příběh dospívajícího Nathaniela se začíná odvíjet v roce 1945 v Londýně. Právě se dozvěděl, že otec s matkou odjíždějí kvůli práci na rok do Singapuru. O chlapce a jeho sestru Rachel se bude starat podivný rodinný přítel přezdívaný Mol. Kdo je Mol? Kriminálník? Špion? Pašerák?
Děti vyrůstají v blízkosti Mola a jeho stejně svérázných přátel. Zdá se však, že se tato zvláštní nová rodina snaží oba sourozence ochraňovat a vzdělávat – byť zcela neobvyklým způsobem. Jsou tito lidé skutečně těmi, za něž se vydávají? Nathaniel neustále naráží na záhady a nejasnosti. Týkají se nejen Mola a jeho přátel, ale také jeho vlastního života a především života jeho matky. Vše kolem něj jako by bylo zahaleno mlhou a nasvíceno jen tlumeným nouzovým osvětlením, jaké se používalo v Británii během války na ochranu před nepřátelským bombardováním.
O řadu let později, už jako dospělý muž se Nathaniel stává zaměstnancem archivu ministerstva zahraničí a postupně proniká do materiálů týkajících se válečného období. Teprve teď začíná chápat souvislosti, které trvale poznamenaly jeho dětství a dospívání. „Řídíme své životy pomocí příběhů, které jen tak tak drží pohromadě,“ přemítá v závěru. Příběh Nouzového osvětlení je naopak bohatý, plný napětí a nečekaných zvratů, zároveň však vybízí čtenáře k přemýšlení.

Ukázka z knihy

V roce 1945 naši rodiče odjeli a zanechali nás v péči dvou mužů, kteří byli možná kriminálníci. Bydleli jsme tehdy v londýnské ulici Ruvigny Gardens a jednoho rána přišla buď matka, nebo to byl otec s návrhem, že si rodina po snídani něco probere. Řekli nám, že  od nás na rok odjedou do Singapuru. Není to tak dlouhá doba, tvrdili, ale nebude to ani tak krátká cesta. Samozřejmě o nás bude po dobu jejich nepřítomnosti dobře postaráno. (str. 13)

Nouzové osvětlení

Autor: Michael Ondaatje
Přeložil: Jindřich Manďák

Počet stran: 256
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-571-4
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Nouzové osvětlení vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Michael Ondaatje (* 1943) se narodil na Srí Lance v rodině s nizozemsko-tamilsko-sinhálsko-portugalskými kořeny. Období dospívání prožil v Anglii a od roku 1962 žije v Kanadě. Je autorem řady básnických a prozaických knih a nositelem významných literárních ocenění. Do povědomí čtenářské veřejnosti po celém světě vstoupil především románem Anglický pacient (1992, česky 1997), jenž byl také úspěšně zfilmován a jeho adaptace získala celkem devět Oscarů. V češtině dále vyšla díla Máme to v rodině (1998), Sebrané spisy Billyho Kida (1999), V kůži lva (2000), Anilin přízrak (2002) a Stůl v koutě (2013).

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Mladá hrdinka Estella Bissettová prchá z okupované Francie do New Yorku, kde touží prorazit jako švadlena a ovládnout módní průmysl, do té doby vyhrazený jen mužům. O mnoho let později se její vnučka rozhodne vzdát čest jejímu celoživotnímu dílu a začíná odhalovat dojemný příběh plný obětí a zlomených srdcí…

Kolik toho musí obětovat mladá francouzská švadlena na cestě za naplněním svých snů? Román o mladé ženě a její snaze získat uznání a dobýt svět dosud vyhrazený jen mužům – módní průmysl New Yorku v polovině 20. století. 1940. Pařížská švadlena Estella Bissettová je ve svých dvaadvaceti letech nucena uprchnout z Francie před postupující německou armádou. Dostane se až do New Yorku a na Manhattanu se ocitne jen s pár franky, šicím strojem, vlastním originálním modelem zlatých hedvábných šatů a snem založit vlastní módní ateliér. 2015. Australská kurátorka Fabienne Bissettová přijíždí na výroční galapřehlídku v Metropolitním muzeu, která je pojata jako pocta celoživotnímu dílu její milované babičky – jedné z nejvýznamnějších módních návrhářek konfekce té doby. Jak se ale Fabienne dozvídá víc o babiččině minulosti, odhaluje příběh tragédie, zlomeného srdce, tajemství a bolestných obětí ve jménu úspěchu. Román Pařížská švadlena překračuje generace, společenské rozdíly i divoký kvas mezinárodního dění. Je to okouzlující příběh, který nebudete chtít odložit – o výjimečném vztahu mezi babičkou a vnučkou a jejich snaze zhojit zlomená srdce z minulosti.

Ukázka z knihy

Estella Bissettová odmotávala roli zlatého hedvábí a sledovala, jak role s látkou nadskakuje po stole. Přejela po tkanině rukou a vychutnávala si její měkkost a smyslnost. Jako by hladila nahou kůži nebo okvětní lístky růže. „What’s your story morning glory,“ zamumlala.
Slyšela matku, jak se zasmála. „Estellko, ty máš američtější výslovnost než Američani.“
Estella se zaculila. Její lektor angličtiny jí říkal totéž, než se připojil k davům, které valem opouštěly Evropu. Prý má lepší americkou výslovnost než on sám. Zastrčila si roli pod paži a přehodila si hedvábnou látku kolem ramen.

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Ohlasy na knihu

Tento nezapomenutelný román se mistrně rozvíjí od začátku do konce.

- Publishers Weekly

Fascinující a skvěle podložené ztvárnění světa módy New Yorku během druhé světové války… a několik přímo božských popisů šatů.

- spisovatelka Gill Paulová

Pět hvězdiček! Kdybych mohla dát tomuto příběhu o dvou statečných ženách napříč generacemi deset hvězdiček, s radostí bych to udělala. Opravdu velice doporučuji!

- Literary Soiree

Je to nádherně vyprávěný příběh, zkoumající vztahy mezi ženami, zvláště pouto mezi matkou, dcerou a babičkou. A je to literární pochoutka pro milovníky módy.

- Sunday Territorian

Pařížská švadlena

Autorka: Natasha Lesterová
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 132×207 mm
ISBN: 978-80-7625-093-2
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Pařížská švadlena vydalo nakladatelství Metafora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMadony z Leningradu

Dean, Debra

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizeVratislav
Co je silnější než touha po moci?

Whitton, Hana

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeAchilleova píseň

Millerová, Madeline

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeNouzové osvětlení

Ondaatje, Michael

Jota, 2019

zobrazit info o knizePařížská švadlena

Lesterová, Natasha

Metafora, 2019

Napsat komentář