Urodilo se v Čechách

Z-pera-ceskych-autoru
Uvítejte začátek nového roku v knižní společnosti českých autorů. Čekají na vás větší i menší rodinná dramata a nesnáze, vysokoškolské prostředí na počátku 90. let, povídky ze života i dlouho očekávané pokračování českého sci-fi.

Richard Míča coby student zvládl úspěšně překonat všechny vysokoškolské i politické nástrahy, aby následně působil jako profesor. Pokračování příběhu Petra Luňáka s nadhledem a ironií zobrazuje zvláštní porevoluční atmosféru počátku 90. let s humorem a ironií jemu vlastní.

Učenci

Humoristická kniha Petra Luňáka Učenci se hlásí k žánru univerzitního románu oblíbeného v anglosaských zemích, ale spíše ojedinělého v domácím kontextu. Autor v ní vědomě boří český literární komplex a satiricky se vyrovnává s jeho mindráky. Učenci jsou pokračováním románu Hrdinové (2014), napsaného společně s Markem Pečenkou, a obě knihy spojuje postava nyní už vysokoškolského pedagoga Richarda Míči s výraznými autobiografickými rysy. S velkou bravurou a ironií je v knize zobrazena zvláštní atmosféra raných 90. let, její rozpaky a naděje, oportunismus i ochota „učenců“ zaujmout i zcela nevědecký přístup k životu, když jde o kariéru nebo lásku.

Autor: Petr Luňák

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7363-971-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Učenci vydalo nakladatelství Dokořán.

„Zkrátka, je to osud,“ říkal Richard už poněkolikáté, zatímco Koller už poněkolikáté doléval oběma dalších pár hltů fernetu. Před odletem do Spojených států ranní linkou přes Mnichov mu kolega nabídl nocleh ve svém staromládeneckém bytě na jednom pražském sídlišti. Večer trávili notně zalitou diskusí. „Pochopitelně, jak jinak,“ souhlasil ochotně Koller. „Ale já to myslím vážně. Jediným logickým vyústěním posledních událostí v mém životě je moje cesta. A ty události možná nejsou zcela nahodilé a mají hlubší smysl,“ pletl se Richardovi trochu jazyk. „Jasně, souhlasím, to dá rozum.“ (str. 62)

Celou šestou kapitolu najdete na stránkách nakladatele. Nahlédněte také do našeho článku o předchozím dílu knihy s názvem Hrdinové.

Petr Luňák (* 1966) vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po roce 1993 přednášel na Institutu mezinárodních studií FSV UK, od roku 2000 působí v mezinárodním sekretariátu NATO. Je autorem řady prací s tematikou studené války (např. Encyklopedie moderní historie, 1995, spoluautor; Západ: Spojené státy a Západní Evropa ve studené válce, 1997; Plánování nemyslitelného: československé válečné plány 1950–1990, 2007).

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

O těžkostech rodinného života pojednává román Simony Votyové. Když se Viola a Viliam dají i přes veškerou nepravděpodobnost dohromady, ani jeden netuší, že jednou budou rodiči autistické dcery. Dokážou všechny obtížné problémy společně překonat, nebo to jejich vztah neustojí?

Chci tě mít ve skříni

Co všechno se dá v manželství odpustit, tolerovat, kam až zajít? Viola miluje Viliama a Viliam miluje Violu. Jenže Viliam už přítelkyni má a Viola zase malého syna. Ale pak se ti dva stejně vezmou. Najednou se zdá, že je všechno jinak, než si představovali. Zvlášť poté, co se jim narodí autistická dcera. Tíhu rodinného života každý řeší po svém. Viliam stoupá po kariérním žebříčku a utápí se v alkoholu. Viola maluje a možná miluje někoho jiného… Román české autorky o soužití dvou lidí, který upoutá také tím, že je psán z pohledu ženy i muže.

Autorka: Simona Votyová

Počet stran: 284
Vazba: brožovaná
Formát: 132×192 mm
ISBN: 978-80-7611-024-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Chci tě mít ve skříni vydalo nakladatelství Bourdon.

Procházím maličký byteček a vnímám její přítomnost. Kam se podívám, tak po zdech visí pohádkové obrázky, které zřejmě malovala. Kreslí pořád. I při poradě, kdy by měla alespoň předstírat, že poslouchá, co šéf vykládá. Zastavím se u jedné z malůvek a prohlížím si ji. Jsou na ní dvě postavičky na Měsíci a drží se za ruce. Jedna velká a druhá malá. Nejspíš Viola s Kryštofem. Přejedu po obrázku prstem a projede mnou teplo. Zvláštní pocit, a tak udělám krok dozadu, abych se na kresbu podíval s odstupem. V tu chvíli se mi něco zabodne do nohy. Ukrutná bolest. Zaskučím a sbírám ze země kostku z lega. Zaslechnu, jak se Kryštof zavrtí, a tak přestanu i dýchat. Po špičkách popojdu ke gauči v obýváku a lehnu si. Cítím Violinu vůni z deky, pod kterou spává, a tak ji k sobě přitisknu. Zavřu oči a představuju si, že tu takhle ležíme spolu.
A pak se mi to fakt splní. Viola padne vedle mě jako pařez, smrdí chlastem a cigaretovým kouřem. Potichu vstanu a odšourám se domů. Tam, kam patřím. (str. 16–17)

Co o sobě prozrazuje autorka: Jsem Simona Votyová. A dělám toho hodně. Kamarádka mi jednou řekla, že jsem tak aktivní, až jí je z toho blbě. Mně je z toho taky někdy blbě… Ale většinou mě to všechno těší. Jsem zrychlená a v životě jsem zažila skoro všechno, co se zažít dá a zkusila skoro všechno, co mi přišlo vhodné (no spíš nevhodné) ke zkoušení, i když to kolikrát bylo za hranou. Ráda se pohybuju na tenkém ledě. A pak pozoruju, jak z toho tentokrát vybruslím. Někdy si pořádně namelu a jindy to je krasojízda. Byla jsem na dně a stokrát se odrazila. Baví mě to. Ale někdy bych se ráda zanudila… Fakt.

Další zajímavé informace najdete přímo na jejích stránkách.

————————————————

Po sedmi letech konečně přichází třetí pokračování sci-fi série Agent X-Hawk od Miroslava Žambocha. Framon Dotchi opouští s náklaďákem plným proviantu a zbraní X-Hawkovu citadelu bez jakýchkoliv plánů či vyhlídek do budoucna. Zasloužený klid však trvá jen do doby, než narazí na skupinu vyděšených rybářů…

Válka světů

Framon Dotchi, bojovník klanu, který prohrál ve válce s Kováři Rovnováhy, splnil poslední úkol svého pána (viz Agent X-Hawk 01 – Hitman, kde svým zásahem narušil chod velké části Agentury E. F.) a je jako příliš opotřebovaný a nespolehlivý nástroj vyvázán z jeho služeb. S náklaďákem plným proviantu a zbraní opouští X-Hawkovu citadelu a objevuje se na neznámém opuštěném pobřeží. Nad ničím nepřemýšlí, neplánuje do budoucna, netouží po lidech, společnosti. Chce mít jen svůj klid. Po pár dnech narazí na skupinu místních rybářů prchajících před hrozbou z oceánu a vše se změní – Válka světů začíná!

X-Hawk 3
Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 125×185 mm
ISBN: 978-80-7553-713-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Válka světů vydalo nakladatelství Triton.

Rozdělal jsem oheň, pil slabý čaj a přikusoval k němu slanou rybu. Nebyla jen nasolená, ale i fermentovaná a následně vysušená. Jedl jsem ji celou i s kostmi, které jsem v hutném, téměř jak kámen tvrdém mase ani nedokázal rozeznat.
Bylo pro mě výhodou, že jsem se objevil v málo civilizovaném kraji. Pokud bych měl problémy s lokálními autoritami, mohl jsem se snáze ztratit a pak poučen chybami se znovu vynořit někde jinde. Ale proč právě tady? Nemělo cenu nad tím přemýšlet, ani jsem se nemohl připravit na to, co přijde. Dojedl jsem rybu, spláchl ji posledním douškem čaje. Nejraději bych na oheň přiložil, ale dřevo zde bylo zjevně vzácné. Útočnou pušku jsem opřel o stěnu vedle sebe, jednu pistoli položil ke své pravé ruce, druhou si nechal u sebe a zakutal se do spacáku. Uhasínající oheň kreslil na strop mihotající se stíny. Bylo zvláštní usínat bez cíle, bez známého nebezpečí, bez potřeby něco dělat. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

Nadějný autor a sběratel Miroslav Žamboch v roce 1990 vystudoval gymnázium v Bílovci. Podle uvedených informací v roce 2000 byl studentem ČVUT FJFI. Mezi jeho zájmy patří judo, kulturistika, vojenská technika, chladné zbraně. K SF ho prý přivedla technika a její perspektivy. V roce 1990 vstoupil do fandomu, začal si vymýšlet vlastní světy a v roce 1992 se zúčastnil Parconu. K jeho oblíbeným autorům patří F. Herbert se svou Dunou, J. R. R. Tolkien – Pán prstenů, časopis poutník a J. Jiran – Živé meče Ooragu. Bydlí v Kopřivnici. Mezi jeho knihy patří HitmanZakuti v oceliMegapolisPredátoři (naše recenze).

Zdroj informací: legie.info

————————————————

Z ideálního partnerství se po sňatku může stát hotová noční můra. To ostatně dokládá nová kniha Blanky Kubíkové, jejíž atraktivní a do svatebního dne štěstím překypující hrdinka je vzápětí nečekaně uvězněna v tmavé kobce. Jaká děsivá tajemství její „úžasný a dokonalý“ manžel skrývá?

Nevěsta v okovech

Poklidný život se může nečekaně změnit v peklo na zemi. Či spíš rovnou dramatický boj o přežití. Stačí k tomu docela málo. To když si navzdory varování okolí nesundáme růžové brýle a včas nezjistíme, s kým máme tu čest. Atraktivní Tamara se bezhlavě zamiluje do charismatického Daniela. Zcela mu podléhá a navzdory své nesmělosti s ním proniká do tajů erotiky a sexuálních hrátek. Jejímu štěstí, zdá se, nic nestojí v cestě. Svatebním dnem však idylka končí. Navenek úžasný a dokonalý Daniel totiž skrývá hrůzné tajemství. Nevěsta se první den svého manželského života probouzí ve vlhké tmavé kobce s poutem na noze. Nemá tušení, že se nachází v dobře ukryté staré kamenné tvrzi, ze které není úniku, a že nadcházející měsíce budou těmi nejhoršími v jejím životě…

Autorka: Blanka Kubíková

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978–80-907508-9-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Nevěsta v okovech vydalo nakladatelství MaHa.

„Zlý sen?“ Opáčil Dan tlumeným hlasem. „No, jak pro koho. Pro mě určitě ne. Právě naopak. Teď teprve začne ta pravá realita, broučku.“
„Ty hajzle,“ vykřikla Tamara z plných plic a vrhla se na Dana.
„Ty zasranej, hnusnej hajzle. Nenávidím tě! Chcípni, ty zrůdo!“ křičela a začala ho pěstmi tlouct do hrudi a do obličeje. Než se Dan stačil vzpamatovat z jejího nečekaného útoku, trefila ho pěstí přímo mezi oči do kořene nosu. Vykřikl bolestí, rychle zvedl ruce na obranu a otočil hlavu do strany, aby se vyhnul další ráně. Tamara nepřestávala běsnit, jenže bohužel nebyla jediná, kdo dostal vztek. Dana její chování tak rozzuřilo, že jí začal rány divoce oplácet. Byl o dost vyšší než ona a bezpochyby silnější, takže neměla nejmenší šanci se mu ubránit. Bil ji zaťatými pěstmi hlava nehlava, až upadla na zem. Ale Dan ve své zuřivosti nepolevoval a vší silou do ležící Tamary kopal. (str. 6)

————————————————

Na závěr se začteme do sbírky citlivých povídek, jimž jazzový publicista a redaktor Vladimír Kouřil propůjčil část své moudrosti a životního nadhledu. K tomu, jak bychom je měli vnímat, ostatně navádí on sám.

Cesty clonou

Kniha Cesty clonou Vladimíra Kouřila, známého jazzového publicisty, zve do tichého, básnicky vnímaného světa. Citlivě napsané povídky, ze kterých dýchá autorova zkušenost pětasedmdesátníka s úctyhodným množstvím absorbovaného, volně plyne prostorem i časem.

Autor o své knize:
„…mnozí si to už uvědomují, většina to ještě nevnímá, že se začínáme propadat do hlubin umělé a nehmatatelné a bezrozměrné zdánlivosti, takže začínáme mít těkavý a rozostřený rozhled. Abychom se dokázali bezpečně pohybovat nad či mimo ni, musíme vlastní přítomnost silněji vztahovat jak k minulosti, tak k dosažitelné či představitelné budoucnosti. Osobně to tak prožívám a dramatizuji to svými novými příběhy.“

Autor: Vladimír Kouřil

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 123×172 mm
ISBN: 978-80-88268-31-4
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Cesty clonou vydalo nakladatelství 65. pole.

Vladimír Kouřil se narodil roku 1944 v Těšeticích u Olomouce, od roku 1949 žije v Praze. Užil si počátky rock´n´rollu u nás a učaroval mu jazz. Jako tajemník Jazzové sekce byl v roce 1987 odsouzen na 10 měsíců nepodmíněně za její ilegální působení po zákazu v roce 1984. Soudně rehabilitován v roce 1991. V roce 2012 obdržel ocenění účastníka odboje a odporu proti komunismu. Na oficiální scéně publikuje od roku 1988 v Gramorevui. V současnosti píše pravidelně pro UNI, Hudební rozhledy a ČRo Vltavu. Od roku 1998 uvádí v čítárně Unijazzu pravidelný poslechový měsíčník Jazzmánie. Kámen a mouka je jeho povídkovou prvotinou.
Autor knih Český rock´n´roll 1956-1969 (1981), Starý a mladý pán hrají jazz (1998), Jazzová sekce v čase a nečase (1999), Divná hudba dob nekalých (2006) a Africké květiny (2016).
O jeho knihách Africké květiny a Kámen a mouka se můžete více dozvědět na našich stránkách.

Zdroj informací: 65. pole


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUčenci

Luňák, Petr

Dokořán, 2019

zobrazit info o knizeChci tě mít ve skříni

Votyová, Simona

Bourdon, 2019

zobrazit info o knizeVálka světů
X-Hawk 3

Žamboch, Miroslav

Triton, 2019

zobrazit info o knizeNevěsta v okovech

Kubíková, Blanka

MaHa, 2019

zobrazit info o knizeCesty clonou

Kouřil, Vladimír

65. pole, 2019

Napsat komentář