Proč věříme alternativním faktům

V siti dezinformaci
Dnešní svět je plný dezinformací, v nemalé míře tomu přispívají i média a internet. Jiří Táborský ve své knize předkládá návod, jak odolat manipulaci, reklamě a propagandě a nestát se cílovou osobou dezinformace…

Vůči alternativním faktům není imunní skoro nikdo. Občas jim určitě věříte i vy. Názory, postoje a úsudky totiž velmi často nejsou nic jiného než pouhé dojmy, založené na emocích, na vlastních nebo zprostředkovaných zkušenostech a na útržcích vzpomínek, z nichž některé ani nemají reálný základ. Právě z tohoto důvodu je tak snadné podlehnout propagandě, reklamě a manipulaci všeho druhu.
Pokud však budete vědět, které zákonitosti lidského myšlení jsou nejčastěji zneužívány k manipulaci a jak se při tom reálně postupuje, máte větší šanci odolat. A přesně tohle vás chce kniha, kterou držíte v ruce, naučit. Nejedná se o příručku, jak dělat dobře propagandu (ačkoli i k tomu může posloužit). Najdete v ní hlavně popis cesty (dez)informace od jejího tvůrce až do mozku cílové osoby. A touto cílovou osobou můžete klidně být i vy…

Ukázka z knihy

Různě „cinknutá“ slovní vyjádření však nemusí mít za cíl jen rozmlžení sdělení nebo zbavení se zodpovědnosti. Některá slova dokážou spustit v hlavě celý kaleidoskop obrazů a nastartovat emoce, jež se s těmito obrazy pojí. Nejde o nic extra nového, tato technika byla dobře známá už řečníkům ve starověkém Řecku. Vžil se pro ní termín hypotyposis, který značí cílené použití vnitřních obrazů a představ spojených s určitými slovy s cílem lepšího přenosu sdělení od řečníka k cílovému publiku. (str. 47)

Doporučujeme

Pokud se o podobné téma zajímáte, můžete nahlédnout do publikací níže.

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

V síti dezinformací

Proč věříme alternativním faktům
Autor: Jiří Táborský

Počet stran: 224
Vazba: lepená
Formát: 148×208 mm
ISBN: 978-80-271-2014-7
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu V síti dezinformací vydalo nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV síti dezinformací
Proč věříme alternativním faktům

Táborský, Jiří

Grada, 2019

Napsat komentář