Užitečné rady do kuchyně i do zahrady

zahrada
Obdivujete schopnosti své maminky či babičky v domácnosti? Chtěla byste také umět všechny fígle, které vám pomohou stát se odbornicí na skvrny, koláče i květiny? Pak je tato publikace stvořená pro vás.

Každý den se setkáváte s malými nehodami, které vám znepříjemňují život. Člověk v nepozornosti přesolí polévku, koláč nechce správně kynout a dítko, jež se právě vrátilo ze školy, má na kalhotách přilepenou žvýkačku. Začnete panikařit a říkáte si, co s tím? Chtěla byste v okamžiku vědět, co máte dělat?
V tom případě vám doporučuji báječnou publikaci, která se jmenuje 5555 rad pro šikovné hospodyňky. Letos v dubnu ji vydalo nakladatelství XYZ. Rady pro vás sestavil a vyzkoušel Jiří Bílek. Autor má za sebou už mnoho napsaných knih. Věnoval se hlavně historii a různým radám, které vám zjednoduší život. Tato příručka je výsledkem více než pětadvaceti let shromažďování rad a zkušeností a především jejich ověřování v praxi.

První radou, kterou vám Jan Bílek udělí, je, abyste se uklidnili, protože ve stresu můžete zkazit ještě více. Pak už opravdu následují rady, které vám pomohou ve svízelných situacích.
Kniha je seřazena podle abecedy a najdete v ní opravdu kvalitní rady, které se osvědčily minulým pokolením a dál slouží novým generacím.

Líbí se mi, že publikace radí ve všech možných směrech a tématech, které se týkají činností, jež každou ženu potkají při běžném chodu domácnosti. Každá z vás má zajisté obor, ve kterém si není na sto procent jistá.

Hesla jsou velice dobře popsána, a pokud u nich najdete například recept či návod, jsou tyto činnosti skvěle vysvětleny, takže nehrozí, že byste jim neporozuměli. Díky této publikaci se vám nikdy nestane, abyste nevěděla, co udělat s přesolenou polévku, nepoznala koření nebo neodstranila skvrnu, jež hyzdí váš oblíbený ubrus.

Mě zaujaly hlavně pojmy, které se týkaly použití jednotlivých druhů masa. Tento obor je mi zatím velkou záhadou, a tak jsem ocenila vysvětlení, které mi pomohlo zorientovat se a udělat si obrázek.

Další hesla, která mi přišla velice užitečná, byla ta, která se věnovala stolování. Člověk občas potřebuje udělat dojem, a tak chce, aby vše bylo perfektní, a právě správné servírování a krásně prostřený stůl k tomu dopomohou.

To je jen pár pojmů z velkého množství, které najdete v této příručce. Zajisté si každá z vás najde přesně to, co se jí hodí.

Ke knize mám snad jen jednu drobnou výtku. Nelíbí se mi právě řazení dle abecedního pořádku. Více bych ocenila, kdyby byly rady roztříděny dle témat. Takhle člověku chvíli trvá, než se v pojmech vyzná a nalezne, co potřebuje. Myslím, že by to bylo mnohem praktičtější i vzhledem k tomu, že třeba neznám správné pojmenování dotyčné věci.

Jinak se mi kniha opravdu líbí a doporučuji ji všem začínajícím hospodyňkám, které nemají ani páru, jak se správně dělá bábovka, na kolik stupňů se má prát vlna, či jaké rostlinky se vyplatí pěstovat na zahrádce.

Líbit se ale bude zajisté i zkušenějším ženám, které se rády přiučí něčemu novému nebo ocení, že všechny užitečné rady naleznou na jednom místě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize5555 rad pro šikovné hospodyňky
Abeceda nápadů pro každou domácnost

Bílek, Jiří

XYZ, 2012

Napsat komentář