Pro šikovné ruce

pro-sikovne-ruce
V dnešních tipech si představíme čtyři knihy, které ve vás určitě probudí kreativního ducha. Podíváme se na umění fotografování, psychologii a sebevyjádření skrze malování a také na pár návodů ke zkrášlení domova pomocí korálkových ozdob a rafinovaných dekorací na okna.

Kniha Jak na skvělé fotografie od Val Williams přináší kromě návodů pro vámi praktikované fotografování také řadu příkladů toho, co z obyčejné fotky dělá skutečné umělecké dílo. Jednotlivé části knihy jsou zaměřené na různá prostředí a situace, které je možné na fotografiích zvěčnit, a na ukázkových snímcích jsou dopodrobna rozebrány důležité detaily, které dodávají fotografii její jedinečnost, napětí a význam.

Kniha objasňuje a vysvětluje význam 80 slavných fotografií. Proč se staly slavnými? Co je na nich tak výjimečného?
Obsah knihy je rozdělen na deset tematických celků, kde potom v každé z nich objevíme několik slavných snímků. Můžeme v knize najít fotografie z kategorie: práce, příběh, krása, vztahy, konflikt, pohyb, domov, fotografie z exteriéru (venkovní), nečekané momenty nebo každodenní život.
Během čtení se dovídáme, jak autoři k fotografii přistupují a kterých rad nebo hesel se drží. Je zajímavé číst, jak postupovali při vzniku fotky a proč scéna vypadá tak, jak vypadá. Všechno si předem důkladně promýšleli, aby byl výsledek dle jejich představ. Každý fotograf má své specifické techniky a tím se tak liší od ostatních.
Najdete tam také přehled všech fotografů, kteří jsou zmíněni v této knize. U každého je krátký text o jeho životě a fotografické cestě. Na konci knihy nechybí rejstřík, ve kterém jsou uvedena jména autorů, ale zároveň také názvy sbírek nebo fotografických děl, která jsou v knize zařazena. Dále je v knize také časová osa, která zobrazuje období vzniku určité fotografie.
Pokud vás zajímá význam a záměr pořizovaných fotografií, tahle kniha vám ukáže, jak a proč fotografie vznikly, objasní vám danou scénu a ukáže důvod své výjimečnosti.

Jak na skvělé fotografie

Autorka: Val Williams
Přeložila: Jana Hlávková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 180×270 mm
ISBN: 978-80-7413-398-5
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Jak na skvělé fotografie vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

jak-na-skvele-fotografie-1

jak-na-skvele-fotografie-2

Prohlédněte si celou ukázku

O autorce

Val Williams (*1949) je anglická kurátorka, spisovatelka a profesorka žijící v Londýně.  Jako kurátorka zodpovídala za výstavy v britských i světových muzeích. Napsala řadu knih věnujících se fotografování. Je také spoluautorkou časopisu Journal of Photography & Culture.

Zdroj informací: valwilliams.uk

————————————————

V průběhu adventu přichází ideální čas na výrobu vánočních dekorací. S párem šikovných rukou a zásobou korálků a drátků se dá vytvořit všelicos – od andílků až po prostorové hvězdy a sněhové vločky. Sylva Šporková ve své knize Vánoční ozdoby z korálků dopodrobna vysvětluje postupy výroby vánočních ozdob, které ke tvoření inspirují určitě i vás!

Přinášíme knihu návodů na výrobu originálních vánočních ozdob inspirovaných tradičními českými výrobky, které již visely na vánočním stromečku v rodinách našich babiček a prababiček. A tak k mnohdy jednotvárným foukaným baňkám můžete přidat i zajímavější, vlastnoručně vyrobené ozdoby z rautů, rokajlů, tyčinek, broušených korálků a perlí.

Vánoční ozdoby z korálků

Autorka: Sylva Šporková

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 170×236 mm
ISBN: 978-80-271-2545-6
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Vánoční ozdoby z korálků vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Malování nemusí mít vždy nějaký cíl nebo výsledek. Nechte své děti – a můžete i sebe – objevit radost z prostého pohybu štětce po papíře, z nejjednodušších tvarů a barev, které nejsou určeny nikomu jinému, jen samotnému autorovi. Arno Stern, který se celoživotně věnuje práci s dětmi po celém světě, v knize Malování jako hra a přirozená stopa ukazuje, že sebevyjádření skrze malování jsou schopní i ti nejmenší, a že práce s barvami a štětcem má být zejména tvůrčí hra, nikoliv pokus zachytit myšlenku či tvar.

Chuť malovat je vlastní každému člověku. Tradiční výchova, především ve škole, se snaží směřovat tuto přirozenou potřebu k umění. Zamezí-li se tomu, může se vyvinout zcela jiný projev, který Arno Stern nazývá stopou. Na rozdíl od uměleckého díla není stopa určena nějakému příjemci. Vzniká z pravlastní potřeby člověka projevovat se tvůrčím způsobem a obrací se výlučně k samotnému malujícímu člověku. Pokud se stopa může rozvíjet bez vlivu vnějších faktorů, člověk si uvědomí plný potenciál svých schopností a svou nezávislost na úsudku ostatních.
Arno Stern považuje sebe sama za někoho, kdo při hře s malováním slouží, kdo malujícího nepoučuje, ani jeho obrázky neinterpretuje. Oblast jeho výzkumu, výrazová semiologie, zkoumá zvláštnosti, atributy a procesy formulace. Během svých četných pobytů mezi obyvateli pralesa a pouště (mimo jiné v Peru, Afghánistánu, Mexiku, Guatemale, Etiopii, Nigérii a na Nové Guineji) mohl Arno Stern prohloubit své poznatky z každodenní praxe v ateliéru a rozšířit je v univerzální strukturu.
Tuto knihu doporučujeme všem, kdo se setkávají s kreslícími dětmi – rodičům, vychovatelům, pedagogům –, nebo těm, kdo chtějí podpořit dospělé, aby znovu objevili radost z malování.

Malování jako hra a přirozená stopa

Autor: Arno Stern
Přeložila: Radana Studenovská

Počet stran: 140
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7530-178-9
Doporučená cena: 258 Kč

 

Knihu Malování jako hra a přirozená stopa vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Arno Stern (*1929) je německý umělec a pedagog. V roce 1946 začal pracovat v dětském domově pro válečné sirotky v Paříži, kde poprvé uvedl do praxe svůj koncept malování jako projevu a sebevyjádření dětí. Následně založil v Paříži studio a dále pracoval s dětmi. Rozvinul koncept tzv. closlieu, uzavřeného prostoru na němž se dítě může bez jakékoliv předchozí praxe a s minimem omezení vyjádřit – tedy archu papíru. Jeho tvůrčí přístup k práci s dětmi se rozšířil po celém světě ve formě studií určených pro ničím nerušenou kreativitu při malování, a sám Arno Stern svůj koncept propagoval v řadě nemocnic, kulturních center či během konferencí a přednášek na univerzitách.

Zdroj informací: arnostern.com

————————————————

Kniha Markéty Hrbáčkové Průsvitné obrázky a hvězdy na okna vám přinese inspiraci na tvoření po celý rok. Každému ročnímu období je tematicky věnována část knihy, motivy na obrázcích se mění v závislosti na svátcích v průběhu roku. Jaro, léto, podzim a zima se tak mohou vystřídat nejen za oknem, ale i v dekoracích na něm. A do tvoření podle snadných návodů můžete hravě zapojit i děti.

Barvy procházející průsvitnými okenními obrázky dokáží zklidnit, projasnit a zcela proměnit atmosféru celé místnosti. Jejich výroba není složitá, ale výsledný efekt je úžasný. Obrázky můžeme vytvářet i s dětmi. Jejich radost se pak ještě znásobí, když uvidí na okně svoje dílo měnící se s počasím. Obrázky můžeme na okně střídat podle ročního období, důležitých svátků a dalších příležitostí. A v mezidobí si vyskládáme z transparentních papírů třeba duhové hvězdy.

Kniha obsahuje také vzory a motivy k přímému okopírování, což velmi usnadní práci s tvořením.

Průsvitné obrázky a hvězdy na okna

Autorka: Markéta Hrbáčková

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 170×135 mm
ISBN: 978-80-271-2487-9
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Průsvitné obrázky a hvězdy na okna vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak na skvělé fotografie

Williams, Val

Zoner Press, 2019

zobrazit info o knizeMalování jako hra a přirozená stopa

Stern, Arno

Malvern, 2019

zobrazit info o knizeVánoční ozdoby z korálků

Šporková, Sylva

Grada, 2019

zobrazit info o knizePrůsvitné obrázky a hvězdy na okna

Hrbáčková, Markéta

Grada, 2019

Napsat komentář