Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. prosince 2019

nenechte_si_ujit
Vánoce se kvapem blíží, a tak pokud nevíte, co svým blízkým k Vánocům, zajděte se inspirovat na některou z literárních akcí. V Brně se například koná beseda a autogramiáda ke knize Lukáše Hejlíka 365 Gastromapa a v Ostravě se můžete seznámit s novou knížkou Ladislava Špačka.

Zajít ale také můžete na besedu a autogramiádu Josefa Fouska, na výstavu o básníkovi Josefu Honysovi či na setkání čtenářů a nakladatelů Knihex.

úterý 10. prosince se v pražském knihkupectví Řehoř Samsa v pasáži Lucerna uskuteční křest sbírky Kaligramy od Guillauma Apollinaira, zakladatele moderní poezie 20. století. Sbírku vydává nakladatelství Garamond a jedná se o vůbec první české zpracování. Verše ze sbírky přečte herec Vladimír Polívka. Akce, která začíná v 18.00, se zúčastní i překladatel Petr Šrůta a docent Jiří Pelán z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Ve čtvrtek 12. prosince se podíváme do knižní kavárny Knihkupectví Dobrovský v Brně, kde se od 18.00 koná beseda a autogramiáda Lukáše Hejlíka, který letos vydal knihu 365 – Gastromapa Lukáše Hejlíka. Kniha vychází ze stejnojmenného blogu, na který autor přidával každý den jeden tip na to, kde se u nás v tuzemsku dobře najíst. Je tak výborným pomocníkem při výletech po Česku – vždycky víte, kam si zajít na skvělé jídlo.

Zajímavá přednáška se koná ve čtvrtek 12. prosinceMěstské knihovně v Praze v Domu čtení na ulici Ruská. Letos je to 110 let od narození spisovatele Františka Kožíka, a tak máte možnost si připomenout jeho život a dílo. Psal především historické a biografické romány, můžete od něj znát například tituly Největší z pierotůBásník neumírá či Na shledanou, Emile. Na tyto, ale i jiné autorovy knihy můžete přijít zavzpomínat do knihovny, akce se zúčastní i spisovatelova dcera. Vše začíná v 18.00.

Ostravský Dům knihy ve čtvrtek 12. prosince navštíví mistr etikety Ladislav Špaček. Bude zde mít besedu a autogramiádu ke své nové knize Dědečku, vyprávěj o světě. Tento titul je dalším pokračováním knížek o malé Viktorce a jejím dědečkovi, kteří se tentokrát vypraví na cesty do pěti evropských zemí. Viktorka se tak naučí orientovat se na letišti, chovat se v hotelu či využívat znalosti angličtiny. Beseda začíná v 17.00, tak si ji nenechte ujít.

A experimentální básně tento týden ještě jednou. Ve čtvrtek 12. prosince se můžete podívat na vernisáž výstavy Josef Honys – Malíř a básník. Uskuteční se v Oblastním muzeu a galerii v Mostě od 17.00. Josef Honys spojoval výtvarné umění a psaný text a je autorem vizuálních básní a kaligramů. Součástí výstavy bude i samoobslužná výtvarná dílna. Pokud nestihnete vernisáž, nemusíte smutnit, samotná výstava potrvá až do 12. dubna 2020.

pátek 13. prosince zavítáme i do Kladna. V Knihkupectví Luxor v centru Central Kladno se uskuteční beseda a autogramiáda Josefa Fouska. Letos totiž tento spisovatel, písničkář, textař a humorista vydal novou knížku nazvanou Z omšelého saka a svým čtenářům ji představí přímo ve svém rodišti – v Kladně. Nová knížka, výbor autorových textů, jeho fanoušky určitě pohladí po duši, je totiž plná vlídnosti, lásky a tolerance. Akce začíná v 16.00.

A týden zakončíme v sobotu a neděli 14. a 15. prosince ve Studiu ALTA v Praze. Zde se totiž uskuteční Knihex – setkání nakladatelů a čtenářů. Návštěvníci se seznámí s novými knihami, prohlédnou si je, nakoupí, ale také si můžou zajít do uměleckých dílen či prostě jenom strávit příjemný inspirativní den. Otevřeno je vždy od 10.00 do 20.00, tak určitě dorazte, akce bude stát za to.

  Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář