Zasoutěžte si o tajemství podivného rodinného přítele

nouzove-osvetleni-perex
Rodiče Nathaniela a Rachel musí na celý rok kvůli práci odjet z Londýna, kde žijí, do Singapuru. Děti s sebou však vzít nemohou, proto je svěří rodinnému příteli. Na něm je však něco velmi podivného. Kdo je ve skutečnosti muž přezdívaný Mol?

Odhalení po letech

Michael Ondaatje přichází s dalším brilantně napsaným románem, situovaným do období těsně po druhé světové válce. Příběh dospívajícího Nathaniela se začíná odvíjet v roce 1945 v Londýně. Právě se dozvěděl, že otec s matkou odjíždějí kvůli práci na rok do Singapuru. O chlapce a jeho sestru Rachel se bude starat podivný rodinný přítel přezdívaný Mol. Kdo je Mol? Kriminálník? Špion? Pašerák?

Děti vyrůstají v blízkosti Mola a jeho stejně svérázných přátel. Zdá se však, že se tato zvláštní nová rodina snaží oba sourozence ochraňovat a vzdělávat – byť zcela neobvyklým způsobem. Jsou tito lidé skutečně těmi, za něž se vydávají? Nathaniel neustále naráží na záhady a nejasnosti. Týkají se nejen Mola a jeho přátel, ale také jeho vlastního života a především života jeho matky. Vše kolem něj jako by bylo zahaleno mlhou a nasvíceno jen tlumeným nouzovým osvětlením, jaké se používalo v Británii během války na ochranu před nepřátelským bombardováním.

O řadu let později, už jako dospělý muž se Nathaniel stává zaměstnancem archivu ministerstva zahraničí a postupně proniká do materiálů týkajících se válečného období. Teprve teď začíná chápat souvislosti, které trvale poznamenaly jeho dětství a dospívání. „Řídíme své životy pomocí příběhů, které jen tak tak drží pohromadě,“ přemítá v závěru. Příběh Nouzového osvětlení je naopak bohatý, plný napětí a nečekaných zvratů, zároveň však vybízí čtenáře k přemýšlení.

 

Nouzové osvětlení

Autor: Michael Ondaatje

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Jindřich Manďák
Počet stran: 256
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 11/2019
ISBN: 978-80-7565-571-4

Přečtěte si více o knize Nouzové osvětlení, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

O autorovi

Michael Ondaatje (* 1943) se narodil na Srí Lance v rodině s nizozemsko-tamilsko-sinhálsko-portugalskými kořeny. Období dospívání prožil v Anglii a od roku 1962 žije v Kanadě. Je autorem řady básnických a prozaických knih a nositelem významných literárních ocenění. Do povědomí čtenářské veřejnosti po celém světě vstoupil především románem Anglický pacient (1992, česky 1997), jenž byl také úspěšně zfilmován a jeho adaptace získala celkem devět Oscarů. V češtině dále vyšla díla Máme to v rodině (1998), Sebrané spisy Billyho Kida (1999), V kůži lva (2000), Anilin přízrak (2002) a Stůl v koutě (2013).
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Nouzové osvětlení

Když musí Nathanielovi rodiče odjet na rok do Singapuru, svěří ho spolu se sestrou do péče rodinného přítele. Kolem něj a jeho známých, kteří se snaží s výchovou sourozenců svým svérázným způsobem pomáhat, se však vznáší stále více otazníků a Nathaniel by rád našel odpovědi alespoň na některé z nich. Mol si však svá tajemství pečlivě chrání, a teprve v dospělosti se Nathanielovi díky jeho zaměstnání v archivu ministerstva zahraničí podaří poodhalit a pochopit některé souvislosti. Přečtěte si, co zajímavého se při svém pátrání dozví, v napínavé knize Michaela Ondaatjeho.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Nouzové osvětlení vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Nouzové osvětlení
probíhá od 4. do 17. prosince 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Nouzové osvětlení

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNouzové osvětlení

Ondaatje, Michael

Jota, 2019

Napsat komentář