Kam nemůže dosáhnout lidské poznání

Co nemuzeme poznat
Matematik a popularizátor vědy Marcus du Sautoy si ve své knize pokládá otázky, na které je velmi těžké nalézt odpovědi. Konzultoval je s experty v daném oboru s cílem zjistit, zda existují hranice lidského poznání. Má moderní věda limity, nebo ne?

Souhrn lidského poznání se rozšiřuje stále rostoucí rychlostí, každý rok přibývá více poznatků, než se dříve nashromáždilo za tisíc let. Proto je na místě otázka, kam až může naše vědění dosáhnout, případně otázka opačná: kam už dosáhnout nemůže. A to je také cílem této knihy – zjistit, zda existují otázky, na které z principu nikdy nemůžeme získat odpověď. Najdeme někdy nejzákladnější stavební materiál hmoty? Budeme někdy schopni odpovědět na otázku, zda je vesmír nekonečný? Budeme někdy znát všechno, nebo má naše poznání meze, které nelze překročit? A pokud takové meze existují, jaké jsou obrysy světa, který dokážeme obsáhnout naším rozumem? A jak se vyrovnat s tím, že některé věci nikdy nezjistíme? Marcus du Sautoy během své výpravy zjistil, že odpovědět na tyto jednoduché otázky je velmi obtížné. Vyzbrojen matematickou erudicí se pustil do hloubkového zkoumání současného stavu řady vědeckých disciplín – od matematické logiky přes kvantovou fyziku a kosmologii až po neurovědu – a své poznatky konzultoval s předními experty v těchto oborech. Spolu s nimi se tedy vydáváme na expedici k nejzazším mezím moderní vědy, abychom zjistili, zda je za nimi něco, co nikdy nepoznáme.

Ukázka z knihy

Představujme si, že hrajeme tenis. Mohutné forhendy. Smeče nad hlavou. Když po nás někdo chce, abychom si představovali, jak hrajeme tenis, musíme učinit vědomé rozhodnutí; není to žádná automatická reakce na fyzický podnět. Jakmile se ale naše představivost rozběhne, může přístroj pro funkční magnetickou rezonanci zachytit neuronální aktivitu, která bude odpovídat pohybům spojeným s údery, které si při hraní v mysli vyvoláváme. (str. 269)

Přečtěte si pokračování ukázky.

O edici

Podobně jako Aliter přináší ediční řada ZIP originální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, formát 158 x 230 mm, vázané s přebalem.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

Co nemůžeme poznat

Výprava na hranice vědění
Autor: Marcus Sautoy
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 460
Vazba: vázaná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-7363-904-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Co nemůžeme poznat vydalo nakladatelství Dokořán. A nezapomeňte si přečíst další ukázku.

O autorovi

Marcus Peter Francis du Sautoy (* 1965) je britský matematik a popularizátor vědy. Absolvoval Oxfordskou univerzitu, zajímá se zejména o teorii grup a teorii čísel. Kromě odborné práce se intenzivně zabývá popularizací matematiky, vedle pořadů pro BBC pravidelně píše pro The Times a The Guardian, publikoval rovněž řadu populárně naučných knih, např. The Num8er My5teries (2010), What We Cannot Know (2016, česky jako Co nemůžeme poznat, 2019) či The Creativity Code (2019) či Hudba prvočísel.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo nemůžeme poznat
Výprava na hranice vědění

Sautoy, Marcus du

Dokořán, 2019

Napsat komentář