Věříte na osud?

1129636_pair_of_dice_
Grace College v Rocky Mountains je opět plný tajemství. Zlo se šíří a nikdo ze studentů neví, zda nebude další obětí…

Údolí – Katastrofa je druhým dílem knižní série německé autorky Krystyny Kuhn, která se zaměřuje na dnešní mládež. U nás vyšly oba díly v nakladatelství Deus. Nejsou plné upírů a duchů, kteří vládnou knihám určených pro tuto věkovou kategorii. Nechybí ale mrazivé napětí a strach, který by se dal krájet. Autorka se oprostila všech možných scén, ve kterých tečou litry krve, ale raději dala přednost rychlé akci a uvažování čtenáře, který je nucen spolu s hlavními hrdiny přemýšlet, co bude následovat.

V prvním díle Údolí – Hra byla hlavní postavou Julia Frostová a také díky ní mohli čtenáři poznat prostředí, ve kterém se bude odehrávat příběh i v dalších knihách této série. V Katastrofě dostává slovo další dívka – korejka Katie – a stejně jako Julia i ona skrývá nejedno tajemství, které bude čtenářům odhaleno. I když musím upozornit, že velice pomalu, po malých částech, což sice může budit dojem, že autorka nenalézala slov, opak je ale pravdou. Krystyna Kuhn skvěle mlží, tedy přesně tak, jak se sluší na pořádnou detektivku.

Možná si teď říkáte, že pokud jste nečetli zmiňovanou předchozí část, nemá smysl číst jak tuto recenzi, tak i druhý díl. Je na místě upozornit, že se jedná o volné pokračování, kdy autorka neopomněla „shrnout“ důležité detaily tak, aby se čtenář mohl přenést rovnou do Katastrofy. Samozřejmě se v příběhu objevují i určité zmínky směřující k Julii a tedy i k prvnímu dílu. Na rovinu říkám, že by byla velká škoda, kdybyste vynechali i Hru, protože se v obou případech jedná o skvěle napsané knihy, které se zaměřují trochu jiným směrem, než většina z těch, které nabízejí teenagerům naše knihkupectví.

Hlavní hrdinkou je tedy Katie. A právě ona chce zdolat horu Ghost, kde před několika desítkami let zahynulo několik studentů. Vyšetřování nikam nevedlo a případ byl uzavřen. Katie chce spolu se svými spolužáky přijít na to, co se tehdy stalo. Lákadlem je také samozřejmě výhled na krajinu plnou lesů a jezero, jež obklopují kolej univerzity Grace. Průvodkyní se jim stává Anna. A rovněž jako ostatní, i ona má svá tajemství, která nechce prodat zadarmo…

Kniha je poutavým čtením, které zaujme jak dívky, tak chlapce. Je to příběh detektivního žánru, ale tak trochu netradiční. Krystyna Kuhn se nepustila do tradičního zpracování, kde se najde oběť, pátrá se po motivu a v závěru se čtenář dozví, kdo je vrah. Jak v prvním díle, tak i v tomto se totiž nedočteme, kdo je tím „špatným“. Pouze se dozvíme, kdo se stal jeho obětí. A je nutné zdůraznit, že nebudete dopředu absolutně vůbec tušit, kdo se tou obětí stane a co se vlastně odehraje na následujících stránkách. Autorce se skvěle daří držet čtenáře v neustálém napětí a nepovolit tuto uzdu ani o trochu.

Pokud bych měla srovnat oba díly co se zpracování týče, pak musím říci, že Katastrofa mě zaujala ještě více. Je tu daleko více tajemna a napětí a navíc zde není známa oběť dříve než na konci příběhu. Což je opak proti Hře, kde se vše točí vlastně od počátku kolem vraždy jedné ze studentek.

Stejně jako v předchozím díle, i tento končí „otevřeně“, byť víme, kdo je další oběť. Neobjasněných událostí je totiž stále mnoho a ty dostanou slovo v dalším díle…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚdolí. Katastrofa. Sezona 1

Kuhn, Krystyna

Deus, 2012

Napsat komentář