Jak vést diskuze?

Umeni dostat v kazde debate za pravdu
Rádi byste uměli vést debatu tak, abyste byli úspěšní bez ohledu na správnost a pravdivost argumentů? Inspirujte se u Arthura Schopenhauera a jeho více než 200 let staré knihy, jejíž návody ale pořád fungují.

O tom, jak správně vést diskusi, pokud chcete stát na jejím konci jako vítěz, napsal snad nejlepší knihu filozof Arthur Schopenhauer. Kniha, jež je známá také pod názvem Eristická dialektika, obsahuje bohatý a strukturovaný přehled příkladů, jakým způsobem lze diskusi vést – a to jak logicky správně, tak pomocí zavádějících argumentů.

 

Umění dostat v každé debatě za pravdu

Eristická dialektika
Autor: Arthur Schopenhauer
Přeložil: Břetislav Hůla

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 116×177 mm
ISBN: 978-80-262-1529-5
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Umění dostat v každé debatě za pravdu vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

ÚSKOK 7
Je-li debata poněkud přísně a formálně vedena a je-li patrna snaha rozmlouvat opravdu jasně, pak se ten, jenž postavil tvrzení a má je dokázat, obrací na svého odpůrce s otázkami, aby z jeho vlastních připouštějících výroků učinil závěr o správnosti svého tvrzení. Tato erotematická metoda byla zvlášť oblíbena u starých (nazývá se také sókratovskou metodou). Na ni navazuje tento úskok i některé další (vesměs volně zpracované podle Aristotelovy Liber de elenchis sophisticis, c. 15).
Je třeba dát najednou mnoho otázek, a to vzdálených, aby tak bylo utajeno to, co vlastně chceme, aby nám odpůrce připustil. Naproti tomu přednesme rychle svou argumentaci, plynoucí z toho, co odpůrce připustil, neboť ti, kdo pomalu chápou, pak nemohou věc sledovat a přehlédnou při dokazování případné chyby a mezery.

Přečtěte si další ukázky.

 

Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer (1788–1860) byl německý filozof, jeden ze zakladatelů filozofie života. Nejvíce ho proslavila kniha Svět jako vůle a představa.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmění dostat v každé debatě za pravdu
Eristická dialektika

Schopenhauer, Arthur

Portál, 2019

Napsat komentář