Světoznámý bestseller nyní s ilustracemi!

Percy Jackson_Zlodej blesku_ilustrovane_uvodni
Toho mladého drzého poloboha jistě dobře znáte. Jmenuje se Percy Jackson a vrací se v novém, bohatě ilustrovaném vydání.

Začátkem října 2019 vydalo nakladatelství Fragment novou velkoformátovou knihu, která své čtenáře provede starým známým příběhem. O dobrodružném fantasy románu pro děti Percy Jackson – Zloděj blesku už musel slyšet snad každý minimálně v souvislosti s filmem. Jeho autor Rick Riordan má na kontě nejednu populární sérii čerpající z egyptské a severské mytologie.

O působivé a velmi šikovně zapracované ilustrace se postaral John Rocco, americký ilustrátor proslulý právě obálkami pro sérii o Percym Jacksonovi. Celostránkové ilustrace nádherně dotvářejí dobrodružnou anebo tajemnou atmosféru příběhu. Nechybí ani menší obrázky, tu a tam doplňující stránky a vzbuzující úsměv. Oceňuji, že v části, kde se Percy a jeho přátelé dostávají do podsvětí, mají stránky černé pozadí a text vyvedený bílým písmem. Zbytek knihy nabízí klasické světlé pozadí (ne vždy bílé, ale někdy třeba světle modré) s černým textem. Podzemní výprava plná nebezpečí a strašidelných zákoutí tak působí zajímavě a přitažlivě na první pohled.

Percy Jackson_Zlodej blesku_ilustrovane_ukazka3Percy Jackson_Zlodej blesku_ilustrovane_ukazka4

Ale vraťme se na začátek. Percy, tak trochu problémový kluk, střídá jednu školu za druhou a jde z průšvihu do průšvihu. Život se mu převrátí naruby v momentě, kdy se před ním učitelka promění v příšeru. Pak se stane svědkem záhadného rozhovoru svého nejlepšího kamaráda s nejoblíbenějším učitelem, následně čelí útoku Minotaura! Ano, na Percyho mají z nějakého důvodu spadeno snad všechny mytologické příšery! A chlapec se brzy dozví proč – jeho otec je jedním z olympských bohů. Aby toho nebylo málo, mocný Zeus ho považuje za zloděje blesku, své nejsilnější zbraně. Percy musí odhalit skutečného pachatele, ale k tomu bude potřebovat kamarády Annabeth a Grovera. A taky pořádnou dávku odvahy!

Přiznávám, že jsem dosud patřila k tomu malému procentu lidí, kteří se zatím dovedně vyhýbali Percyho knižní podobě. Viděla jsem filmy, a přestože se mi líbily, necítila jsem potřebu pouštět se do knížek. Nové ilustrované vydání představovalo příležitost případnou chybu napravit. Teď vidím, že to chyba skutečně byla! Film natočený podle prvního dílu série přináší mnohé vtipné momenty, kterých jsem se v knize z pochopitelných důvodů nedočkala (film humorně reagoval na jistá ve své době aktuální témata, o nichž mnohem dříve vydaná kniha nemohla mít ponětí). Na druhou stranu jsem v románu objevila mnoho nových napínavých a nápaditých scén. Žasla jsem nad tím, kolik jich ve snímku bylo vynecháno. Pokud jsem se tedy obávala, že mě knížka bude nudit, protože děj už dávno znám (nebo snad proto, že jsem věkově vysoko nad doporučenou hranicí), byla jsem na omylu.

Dokonce i postavy se od svých filmových protějšků liší, a to nejen vzhledově, ale také povahově. O minulosti Annabeth a Grovera jsme se ve filmu mnoho nedozvěděli, v knize však rozhodně neplatí za pouhé atraktivní doplňky na Percyho cestě za dobrodružstvím. Mají vlastní sny, drsné zkušenosti i obavy. Annabeth se zdatně ohání zbraněmi, přitom trpí fobií z pavouků. Grover se snaží být dobrým ochráncem, ale ne všechno mu vychází, jak by si přál. Vzhledem k těmto a dalším skutečnostem je snazší se s postavami ztotožnit a oblíbit si je. Také knižní Percy si získal mé sympatie, především díky trefným postřehům a vtipným hláškám.

Percy Jackson_Zlodej blesku_ilustrovane_ukazka1Percy Jackson_Zlodej blesku_ilustrovane_ukazka2

Děj románu se odehrává na různých atraktivních místech Spojených států amerických. Pokud jde o vysvětlení toho, kde se v Americe vzali olympští bohové, přináší knížka poněkud uspokojivější informace než film, jenž tuto otázku prakticky vůbec neřeší.

Z vedlejších postav zaujmou hlavně padouši. Často užívají nespisovné výrazy, nadávky a ostřejší narážky, díky čemuž vnášejí do příběhu jakousi vítanou svěžest. Protože ne všechno musí být jen vážné. Řekli byste třeba, že bůh války Arés bude vznešený bojovník vzbuzující respekt. Tady ovšem nápadně připomíná dvojníka Arnolda Schwarzeneggera z filmu Terminátor. Už kvůli němu byste knižní verzi měli dát šanci, pokud jste tak dosud neučinili. Ta filmová chudáka Arése zcela vynechala.

Co se týče samotného textu (uspořádaného vždy do dvou sloupců na stránce), plyne svižně a je velmi čtivý. Sem tam ho naruší drobný překlep, ale nejedná se o nic zásadního. V tomto směru Zloděj blesku platí za jeden z povedenějších titulů nakladatelství Fragment.

Závěrem bych ráda zdůraznila, že jsem se u knihy náramně pobavila a že mě příběh navnadil na další díl, který bohužel zatím nemám k dispozici. Těžko říct, kdy (a jestli vůbec) se dočkáme ilustrované podoby druhého dílu Moře nestvůr. Nakladatelství v tomto ohledu zatím nemá žádné nové zprávy, ale musíme doufat, že to přijde.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePercy Jackson – Zloděj blesku
ilustrované vydání

Riordan, Rick

Fragment, 2019

Napsat komentář