Claudia Hamptonová ještě neřekla poslední slovo

Mesicni tygr_Lively
Román zachycující sled vzpomínek, v němž se minulost prolíná s přítomností, bude vyžadovat vaši plnou pozornost vzhledem k osobitému a vybroušenému stylu autorky. Přináší nicméně příběh, který si jistě příjemně vychutnáte.

Claudia Hamptonová je slavná spisovatelka a historička, především ale silná a nezávislá žena. Dětství strávila v předválečné Británii, působila jako válečná zpravodajka v Káhiře a vydobyla si místo v čistě mužské disciplíně – historii. Roky ubíhaly a její život se postupně prolnul s osudy dalších lidí. Během druhé světové války nalezla i ztratila svou pravou lásku, měla bratra, jehož zbožňovala, milence, kterému se nedalo věřit, a porodila dceru, kterou nedokázala milovat. Teď leží na nemocničním lůžku a v duchu sepisuje „dějiny světa a zároveň s nimi i ty své“. Je nemilosrdnou kritičkou všeho a všech, ale jako profesionální historička nechává promlouvat i ostatní zúčastněné, kteří tak spolu s ní utvářejí příběh jejího života.

 

Měsíční tygr

Autorka: Penelope Lively
Přeložila: Zora Freiová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-789-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Měsíční tygr vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

„Píšu dějiny světa,“ prohlásí. A ruce zdravotní sestry se na okamžik zastaví; sestra hledí na tu starou ženu, na tu nemocnou stařenu. „No tohle,“ povídá sestra. „To není žádná maličkost, co?“ A pak se zase dá do práce, zdvihá, zastrkává a uhlazuje – „Trošku se nadzvedněte, děvenko, ták, to je ono – hnedle vám doneseme čaj.“
Dějiny světa. Aby se to pěkně završilo. Měla bych to udělat – tentokrát žádné šťourání do Napoleona, Tita, bitvy u Edgehill, Hernána Cortése… Tentokrát díla. Celá ta vítězná, vražedná, nezadržitelná skluzavka – z bahna ke hvězdám, to všeobecné i to osobní, příběh váš i můj. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Silný, dojemný a nádherně propracovaný román o tom, jak naše osobní vzpomínky a kolektivní minulost tvarují náš život.

The Boston Globe

Vtáhne nás dovnitř, upoutá a rozesmutní. Zároveň je nečekaně vtipný… Dojmy z tohoto románu zůstanou viset ve vzduchu ještě dlouho poté, co ho dočtete.

The New York Times Book Review 

Měsíční tygr je jedním z nejlepších románů oceněných Bookerovou cenou.

 

Penelope Lively

Penelope Lively (nar. 1933) je britská autorka mnoha románů pro dospělé i děti. Získala řadu ocenění, mimo jiné Carnegieho medaili za dětskou literaturu, a dvakrát byla nominována na Bookerovu cenu: v roce 1977 za román The Road to Lichfield (Cesta do Lichfieldu) a v roce 1984 za román According to Mark (Podle Marka). Cenu nakonec dostala v roce 1987 za román Měsíční tygr, který se probojoval i mezi finalisty prestižního ocenění Golden Man Booker za nejlepší román osmdesátých let. Ve své spisovatelské dráze pokračuje až do současnosti, i ve svých šestaosmdesáti letech stále vydává nové knihy — jejím posledním počinem je beletrizovaný esej Život v zahradě (2017, česky Host 2019). Penelope Lively má dceru, syna, šest vnoučat a žije v Londýně.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsíční tygr

Lively, Penelope

Host, 2019

Napsat komentář