Netradiční průvodci za poznáním

fantasticke-knihy
Rozšiřovat si obzory můžete různými způsoby. Jedním z nich jsou i netradiční průvodci, jejichž tvůrci seznámí čtenáře se zajímavými tématy. Tentokrát se vydáte do 19. století poznat tamější postoj k sexu, přečtete si příběhy pražských bezdomovců a naučíte se základům tvůrčího psaní.

Díky první knize se přeneseme do 19. století, do časů vlády královny Viktorie. Autorka se rozhodla prozkoumat postoj viktoriánské společnosti k sexualitě. Neopomněla zaměřit pozornost na skandály, slasti a rady, které dostávaly dospívající dívky…

Jak to bylo se sexualitou a sexuální osvětou za časů královny Viktorie? Jaké skandály hýbaly společností a jaké rady dostávaly od svých matek dospívající děvčata a nevěsty před svatební nocí? Zajímavý průvodce sexuální tematikou v nepříliš dávné historii, nabízející čtenářům nejen úsměvné chvilky při představách, jak prožívali svou tělesnost jejich praprababičky, ale i poučení o „strastech a slastech“ života v 19. století.

Ukázka z knihy

Na pokrokovém viktoriánském přístupu k sexu je nejzajímavější jedna skutečnost, již jsem opravdu nečekala. Zjistila jsem, že v oné době měli lidé spoustu vědomostí a poznatků týkajících se ženského orgasmu. Především na počátku devatenáctého století byl velmi rozšířený názor, že žena může otěhotnět, jen když prožívá orgasmus zároveň se svým milencem. Proto se tolik psalo o ženské sexuální rozkoši, proto existovalo tolik rad zaměřených na uspokojení ženy. Tyto poznatky si lidé předávali v průběhu celého století, a tím byli vlastně stejní jako my. Zajímalo je, jak mají najít toho pravého člověka, zabývali se úvahami o manželském životě a také toužili prožívat šťastný a zdravý sexuální vztah. (str. 17)

Sex za casu kralovny Viktorie

Pročtěte si zbytek ukázky.

Sex za časů královny Viktorie

Autorka: Fern Riddelová
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-759-3086-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Sex za časů královny Viktorie vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

O autorce

Fern Riddelová je britská kulturní historička, zaměřující se na oblast zábavy, sexu a všedního života v období vlády královny Viktorie a jejího syna, krále Edwarda.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Antonín Havlík stvořil průvodce pražským bezdomovectvím. Oslovil čtyři lidi-bezdomovce – Karima, Hanuše, Vojtěcha a Ivanu – které spojuje to, že se z různých důvodů ocitli na ulici bez střechy nad hlavou.

Jsou ve městech celého světa i naší republiky – lidé bez domova. Říkáme jim bezdomovci, houmlesáci nebo tuláci a často je přehlížíme. Někdy se možná zamyslíme – jak se to tak stane, že se z běžného občana stane bezdomovec? No různě. Každý z nich má svůj příběh. A naše knížka má čtyři. Čtyři příběhy lidí, kteří se z nejrůznějších důvodů ocitli bez střechy nad hlavou.

Karim
Karim je bývalý narkoman a HIV pozitivní homosexuální prostitut. Jeho extravagantní image skrývá citlivého a osudem zkoušeného člověka, který musel prodávat své tělo, aby se uživil. Zná podsvětí Prahy, které si zdaleka nedokážeme představit.

Hanuš
Divoká 90. léta, tvrdý rock, několikadenní večírky a spousta pervitinu. Tak by se dal popsat příběh druhé postavy – Hanuše – drsného, leč inteligentního chlapíka, který se naučil sám vařit pervitin, se kterým pak ve velkém obchodoval. Drogy ho několikrát dostaly do vězení, ale to nejhorší teprve přišlo: na jaře loňského roku mu lékaři zjistili závažné stádium rakoviny.

Vojtěch
Vojtěch je bývalý člen pražské filharmonie, který se svými houslemi objel celý svět. Nápor úspěchu, peněz a volného času ho nechaly propadnout alkoholu. Úspěšnému hudebníkovi se kariéra zhroutila během pár chvil. Přišel o domov, bydlel v jeskyni a málem umřel. Vzpamatoval se až díky kolapsu, nevzdal to a nyní se snaží znovu objevit svůj talent. Vrátit se do normálního života ale není zrovna snadné…

Ivana
Bývalá alkoholička a bezdomovkyně, která se až po dlouhém desetiletí dostala z této temné pasti, aby začala bydlet, pracovat a poznala lásku svého života – rovněž bývalého bezdomovce Václava, se kterým teď žije a je šťastná. Jak obtížné je dosáhnout kýženého happy endu při tak těžkém osudu?

Ukázka z knihy

Před lety, kdysi hodně dávno, se mi zahleděl nějaký člověk z ulice zblízka do očí a řekl mi: „Ivano, já ti vidím v očích, že to budeš mít v životě těžké.“
Asi ani netušil, jakou měl tehdy pravdu. Tolikrát jsem utekla z  domu, pak i z pasťáku. Nebo klidně policajtům z auta. Útěky byly moje. Chtěla jsem svobodu. A tehdy jsem si naivně myslela, že ji najdu na ulici – na hlavním nádraží, mezi alkoholiky. (str. 199)

Homeless Guide

Homeless Guide

Jak přežít na ulici a užít si to
Autor: Antonín Havlík

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-265-0885-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Homeless Guide vydalo nakladatelství BizBooks. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

————————————————

Pronikněte do tajuplného světa, který je v ohrožení! Kvetoucí louky v sobě toho ukrývají mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Poskytují domov nejen pro pestrou škálu rostlin, ale žijí zde i různé druhy zvířat, od hmyzu až po savce.

Lechtající trávy, zářivé květiny, bzučící hmyz: Jan Haft nás bere na objevitelskou cestu do skutečného ráje přírody, kde žijí stovky pestrobarevných rostlin a fascinujících živočichů v často překvapivých společenstvích. Nikde jinde není život rozmanitější. A zároveň je jen málokterý z biotopů tolik ohrožený: Kvetoucí louky kdysi pokrývaly mnohem rozsáhlejší území. Dnes je to žalostných několik procent, a i ta jsou v nebezpečí.
Louky, přinejmenším ty ekologicky neporušené, bývají plné života. Spolu s pastvinami jsou domovem velkého množství semenných rostlin a kapraďorostů. Sídlí zde také značný počet živočišných druhů, mezi nimi pestrobarevní brouci, kobylky a saranče, cikády, motýli, včely, čmeláci a mravenci. Navíc jsou louky velmi důležité i pro celou řadu ptáků, kteří si stavějí hnízda na zemi v trávě, například pro čejky. A mnohá velká zvířata jako srnky a jeleni, která známe především z lesů, louky pravidelně navštěvují. Biolog a filmař Jan Haft ve své knize čtenářům představuje fascinující svět plný barev, hlasů a překvapivých podob života a životních strategií, založených na spolupráci, jejichž rozmanitost a krásu však ohrožuje v podstatě plošné hnojení a průmyslové využívání krajiny. Hrozí, že tak přijdeme o důležitou součást ekosystému. Haftova kniha proto zároveň volá po záchraně posledních druhově pestrých luk.
Text doplňuje řada působivých fotografií.

Ukázka z knihy

Čmelák luční se na rozechvělých miniaturních nožičkách přesunuje na druhou stranu květu řeřišnice, na kterém strávil noc, prokřehlý s mohutnými kapkami rosy v husté čmeláčí srsti. Vychází právě slunce a malý huňáč se snaží zachytit jeho první hřejivé paprsky, aby se rychleji dostal na „provozní teplotu.“ (str. 9)

Louka

Přečtěte si zbytek ukázky.

Louka

Vábení do tajuplného světa
Autor: Jan Haft
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-88316-33-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Louka vydalo nakladatelství Kazda.

O autorovi

Jan Haft (*1967)  je biolog a autor řady oceňovaných dokumentárních filmů o přírodě (mj. Tajemné kouzlo bažin, Království lesa). S manželkou a třemi dětmi žije na statku v údolí Isental nedaleko Mnichova. Jednu ze svých oblíbených luk má přímo v sousedství. Lučním biotopům se věnuje i jeho nejnovější film: Louka – Ráj na dosah (2019).

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Z louky se přesuneme i do lesa či otevřené přírody. Zaposloucháme se do okolních zvuků, v nichž převažuje ptačí zpěv. A pokud nás přepadne zvědavost, jaký konkretní ptáček ho vyluzuje, pomůže nám průvodce plný fotek a zajímavých informací.

Autorka rozdělila běžné ptáky, kteří se pohybují v našem prostředí tak, abyste se v nich mohli snadno zorientovat. Proto zde po krátkém úvodu máme kapitolu „malí hnědí ptáci“, další „malí ptáci s černými znaky“, „velcí ptáci“ a „velcí vodní ptáci“.
Přehledně, s úžasnými fotografiemi a spoustou informací o výskytu, době hnízdění, potravě a mnoha dalších podrobnostech z ptačího života i s informacemi o tom, jak přizpůsobit zahradu, aby se v ní ptákům líbilo.

Doporučujeme

Pokud patříte mezi zaryté ornitology nebo se teprve seznamujete s obyvateli ptačí říše, můžete zkusit další tituly:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Ptáci kolem nás

Poznejte je a něco pro ně udělejte
Autorka: Bärbel Oftringová
Přeložila: Michaela Šimková

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 215×185 mm
ISBN: 978-80-271-2564-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ptáci kolem nás vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Geniální, neskutečná, inspirující! Tak lze popsat první, plně ilustrovanou knihu o tvůrčím psaní na světě. Pomocí posledního průvodce rozvinete svou fantazii, obdržíte užitečné rady od těch nejpovolanějších k tomu, abyste sami napsali strhující prvotinu.

Kniha divů je nevídaný úkaz. Za poměrně krátkou dobu své existence si vydobyla neskutečné renomé a stala se biblí začínajících i pokročilejších spisovatelů. Nabízí komplexní pohled a rady týkající se stylu, struktury a metodologie tvůrčího psaní, doplněné komentáři od slavných a úspěšných autorů ze světa fantastiky i mimo něj. Ať už chcete zasadit svoje dílo do rodného města, fantastické říše nebo vzdálené budoucnosti, tato novátorská a podmanivá příručka je pro vás to pravé. Dozvíte se jakou používat metodiku a jak získat motivaci ke psaní. Získáte cenné rady jak strukturovat příběh, mistrně vystavět zápletku či rozvinout děj. Naučíte se budovat charakteristiku postav a tvořit své nové, zcela originální literární světy. Cenné rady přináší nejen autor knihy, ale i mnozí z nejskvělejších spisovatelů současnosti: George R. R. Martin Lev Grossman Neil Gaiman Catherynne M. Valenteová Karen Joy Fowlerová Ursula K. Le Guinová Theo Ellsworth Kim Stanley Robinson Peter Straub Joe Abercrombie Kniha divů je nabitá více než třemi sty původních maleb, kreseb, ilustrací a vizuálních autorských úkolů, které rozvinou vaši imaginaci a kreativitu. V dodatcích pak přináší celou řadu užitečných praktických cvičení pro začínající i zkušenější autory.

Ukázka z knihy

Někteří autoři soudí, že tyhle dodatečné okamžiky typu „heuréka!“ nejsou vůbec tak zásadní jako prapůvodní okamžik, ve kterém se jim celý příběh otevřel – ovšem z téhle jiskry se může stát cosi jako protahovaná řetězová reakce. Spisovatelům často připadá jednodušší mluvit o technikách, krvavém potu a námaze než o inspiraci. A možná je v takovém přístupu nějaká pravda. Hodně dnů přece strávíme plahočením se a dřinou, bez nichž se nejde dobrat k cíli.

Kniha divu

Kniha divů

Ilustrovaný průvodce světem tvůrčího psaní
Autor: Jeff VanderMeer
Přeložil: Richard Podaný

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 178×258 mm
ISBN: 978-80-253-4401-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Kniha divů vydalo nakladatelství Fragment. Můžete si přečíst další ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSex za časů královny Viktorie

Riddelová, Fern

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizeHomeless Guide
Jak přežít na ulici a užít si to

Havlík, Antonín

BizBooks, 2019

zobrazit info o knizeLouka
Vábení do tajuplného světa

Haft, Jan

Kazda, 2019

zobrazit info o knizePtáci kolem nás
Poznejte je a něco pro ně udělejte

Oftringová, Bärbel

Grada, 2019

zobrazit info o knizeKniha divů
Ilustrovaný průvodce světem tvůrčího psaní

VanderMeer, Jeff

Fragment, 2019

Napsat komentář