Silné chlapecké příběhy

Silne chlapecke pribehy
Dnešní příběhy se odehrávají na pozadí skutečných událostí, a to holokaustu a uprchlické krize. Zároveň ukazují na odvahu, vůli k životu a houževnatost hlavních hrdinů a pevnost vztahů, ať už se jedná o pouto mezi otcem či synem nebo dvěma kamarády.

Holokaust představuje jednu z nejtragičtějších epizod evropských dějin. Důkaz o odvaze a lásce mezi otcem a synem ukazuje příběh Gustava Kleinmanna, kterého se rozhodl jeho dospívající syn neopustit a vydal se s ním do Osvětimi.

O té nejlepší a zároveň nejhorší stránce lidství, o síle rodinného pouta a nezdolnosti lidského ducha.
Gustav Kleinmann, vídeňský židovský čalouník, je v roce 1939 zatčen nacisty a spolu se svým dospívajícím synem Fritzem odvlečen do německého Buchenwaldu. Tam se začíná jejich nepředstavitelný příběh plný násilí, hladu a nucených prací, v rámci nichž budovali koncentrační tábor, své vlastní vězení. Když Gustava zařadili do transportu do Osvětimi, což se tehdy rovnalo rozsudku smrti, odmítl ho Fritz opustit. V časech hrůz, jichž se stali svědky, i utrpení, jež prožili, je naživu držela jediná jistota: láska mezi otcem a synem.
Kniha vychází z Gustavova tajně vedeného deníku a je podložena důkladným archivním výzkumem. Poprvé vypráví jejich příběh – příběh o odvaze a přežití, v dějinách holokaustu bezprecedentní.
Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi je připomínkou jak té nejlepší, tak té nejhorší stránky lidství, síly rodinného pouta i nezdolnosti lidského ducha.

Ukázka z knihy

Úvodní slovo Kurta Kleinmanna
Od děsivých dní, popisovaných v této knize, uplynulo již více než sedmdesát let. Příběh naší rodiny o přežití, zmařených životech a záchraně se dotýká všech, kteří v té době zažili uvěznění nebo ztrátu příbuzných, či měli to štěstí a nacistickému režimu unikli. Vypovídá o všech, kdo v oněch časech trpěli, a proto na něj nesmíme nikdy zapomenout.
Zážitky mého otce a bratra během šesti let v pěti různých koncentračních táborech jsou živoucím svědectvím o realitě holokaustu. Jejich bojovného ducha, pouto mezi otcem a synem, jejich odvahu i štěstí může z dnes žijících lidí jen sotvakdo pochopit, přesto je po celou dobu jejich utrpení udržely naživu. (str. 13)

Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi

Autor: Jeremy Dronfield
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 408
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-504-2
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi vydalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

O autorovi

Jeremy Dronfield se narodil ve Walesu a má doktorát z archeologie v Cambridge. Po studiích se začal věnovat psaní a již jeho prvotina The Locust Farm získala prestižní literární ocenění, stejně jako jeho další knihy.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.

————————————————

Jeden z hlavních hrdinů, Ahmed, se dílem osudu ocitne v Bruselu a pomalu ztrácí naději. Podobné pocity zažívá i Max, a když se tito dva chlapci potkají, zrodí se něco nového. A to příběh o skutečném přátelství a hrdinství.

Čtrnáctiletý Ahmed prchá s otcem před válkou, která zuří v jeho vlasti. Po riskantní plavbě v gumovém člunu se ocitá v Bruselu, sám, bez peněz, bez dokladů, bez mobilu. Po tristní zkušenosti s pašeráky lidí nikomu nedůvěřuje, ukrývá se ve sklepě velké vily a pomalu ztrácí naději. A pak se seznámí s Maxem, třináctiletým Američanem, jehož rodiče v Bruselu pracují pro NATO. Max se také cítí osamělý a vykořeněný: francouzsky se teprve učí, a tak si těžko hledá kamarády, ve škole se mu nedaří, a navíc se stal terčem šikany. Když pomůže Ahmedovi, aby v Bruselu mohl zůstat, začíná se Maxův pocit, že je k ničemu, pomalu rozplývat… Na pozadí uprchlické krize vypráví Katherine Marshová poutavý, dojemný příběh o houževnatosti, přátelství, naději i odvaze… o velkých činech obyčejných hrdinů.

Ukázka z knihy

Ráno 1. září 2015 se Max napjatě rozloučil s rodiči, zamumlal něco na pozdrav a pak se zařadil do houfu dětí v námořnicky modrých uniformách, které se hrnuly na dvůr École du Bonheur. Stále nemohl uvěřit, že se jeho nová škola jmenuje v překladu „Škola blaženosti“. Bylo to jako žert osudu. (str. 27)

Ohlasy na knihu

Kniha končí jediným slovem, které vystihuje poselství příběhu, a tím je naděje.

- New York Times (Book Review)

Nadějeplný příběh o životaschopnosti, empatii a odvaze mladých lidí.

- Booklist

Přemýšlivý příběh o tom, jakou odvahu člověk musí prokázat, aby v atmosféře strachu, nedůvěry a zásadních etických dilemat důvěřoval druhému.

- Publisher Weekly

Kluk odnikud

Autorka: Katherine Marshová
Přeložila: Petra Johana Poncarová

Počet stran: 344
Vazba: flexi
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-2859-8
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Kluk odnikud vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Bývalá americká novinářka a editorka Katherine Marshová se nyní na plný úvazek věnuje psaní knih pro děti a mládež. Její prvotina The Night Tourist získala Cenu Edgara Allana Poea. Marshová žije ve Washingtonu, ale tři roky strávila s rodinou v Bruselu. Uprchlická krize prožívaná přímo v epicentru ji inspirovala k sepsání příběhu Kluka odnikud.

Zdroj infomací: nakladatelství Argo

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChlapec, který následoval svého otce do Osvětimi

Dronfield, Jeremy

Jota, 2019

zobrazit info o knizeKluk odnikud

Marshová, Katherine

Argo, 2019

Napsat komentář