Meda Mládková slaví sté narozeniny

meda-mladkova
Při příležitosti stých narozenin mecenášky umění Medy Mládkové připravilo nakladatelství Academia druhé vydání knihy o jejích životních osudech. Přečtěte si příběh jedinečné ženy, která si šla odvážně za svým navzdory mnoha překážkám.

Životní osud Medy Mládkové se naprosto vymyká malým českým dějinám. Odehrává se v pěti zemích a na dvou kontinentech, na geografické ose Zákupy–Ženeva–Paříž–Washington–Praha. Začíná v rodině despotického otce, pivovarského sládka, a vrcholí v pozici uznávané sběratelky a mecenášky umění, která pomohla světu objevit jednoho z prvních abstraktních malířů, Františka Kupku. Celý život si šla umanutě a odvážně za svým. Když utíkala před Hitlerem a později před komunisty, když dobývala srdce svého budoucího muže, spoluzakladatele Mezinárodního měnového fondu Jana Mládka, nebo když svými aktivitami v exilu podporovala utlačované české umělce a prosazovala jejich díla do amerických a evropských galerií. Po Listopadu se pak vrátila do vlasti a věnovala svou sbírku české společnosti. Získala a zrekonstruovala pro ni i výstavní prostor – pražské Sovovy mlýny, které se tak proměnily v Museum Kampa. Později vdechla život Werichově vile. Letos se Meda Mládková dožívá sto let.

 

Meda Mládková

Můj úžasný život 2. vyd.
Autor: Ondřej Kundra

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-200-3009-2
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Meda Mládková vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

V druhé polovině šedesátých let v Československu nedocházelo jen k uvolňování politických poměrů – zrušení cenzury a opětovné umožnění svobody projevu a shromažďování – situace se začala měnit i ve sféře umění. V roce 1965 byl v tajném hlasování zvolen předsedou Svazu československých výtvarných umělců Adolf Hoffmeister, spisovatel, kreslíř, bývalý prvorepublikový redaktor Lidových novin a pozdější velvyslanec v Paříži. Spolu s ním se ve svazu prosadilo liberálně uvažující vedení a někteří do té doby zakázaní autoři díky tomu mohli opět veřejně vystavovat. Byť Národní galerie a jiná prestižní místa jim stále byla nepřístupná. V této atmosféře přijela do Československa Meda Mládková. Po devatenácti letech v exilu. Jejím cílem bylo proniknout do světa zdejších nonkonformních umělců. Kromě vlasteneckých motivů ji sem samozřejmě vedla i zvědavost a ambice objevit originální tvůrce, kterými by americkou kulturní veřejnost překvapila. (str. 80)

Přečtěte si celou ukázku a také recenzi.

 

Ondřej Kundra

Ondřej Kundra (1980) je novinář. Od roku 1999 spolupracuje s časopisem Respekt, kde vede domácí rubriku. V roce 2010 získal cenu Novinářská křepelka. Je mj. autorem knihy o ruských špionech Putinovi agenti (2016), která byla Českým rozhlasem zpracována do podoby radioknihy a za kterou získal nominaci na cenu Magnesia Litera. Spolu s Tomášem Lindnerem napsal reportážní knihu Můj syn terorista (2017).

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMeda Mládková
Můj úžasný život 2. vyd.

Kundra, Ondřej

Academia, 2019

Napsat komentář