Román o hledání štěstí

Dokonaly zivot_Siskova
Oděvní návrhářka Šárka Šišková je autorkou úspěšné sbírky novel A co láska? Nově přichází se zajímavým románem Dokonalý život?, jehož hrdinové touží najít životní štěstí. Podaří se jim to?

Román Dokonalý život? vypráví v průběhu patnácti let příběh dospělých lidí, Viktora, Jany, Ivy, Karolíny a Matěje. Neopírá se o kulisy minulosti, je aktuální a odehrává se právě teď. Každý z hrdinů touží a přeje si žít život podle svých představ. Zatímco Viktor se svým narcistickým viděním světa o dokonalém životě pouze mluví, jeho ženatý bratr Matěj ho zcela pragmaticky žije. Co se změní, rozvine, přenastaví, v horizontu dní a roků v jejich životech? Obyčejný nebo dokonalý? Co je víc? A není hranice mezi obyčejným a dokonalým dávno smazaná nebo jen otázkou pohledu na život samotný? Romantický obraz zapadajícího slunce u chorvatského pobřeží i přelidněné velkoměsto Hong Kong nejsou pouhými kulisami děje, ale jeho nedílnou součástí. Dynamika, pravdivost a reálnost stylu vyprávění tvoří linii, která se velmi podobá puštěnému filmu. Jednotlivá okénka záběrů a scén se energicky střídají s dialogy, detaily i pohledy na velký celek města nebo přírody. Jazyk vyprávění Šárky Šiškové čtenáře potěší. Umí být strohý, přesný, dokáže rychle a nekompromisně upoutat pozornost, aby po chvíli zpomalil a konejšivě vykreslil zapadající slunce.

 

Dokonalý život?

Autorka a ilustrátorka: Šárka Šišková

Počet stran: 231
Vazba: brožovaná
Formát: 160×225 mm
ISBN: 978-80-907093-1-7
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Dokonalý život? vydalo nakladatelství Literi.

 

Šárka Šišková

Šárka Šišková (*1966) je jedinou českou oděvní návrhářkou, která je zastoupena svými modely ve stálých sbírkách The Museum at FIT, New York. Její tvorba je prezentována i v knize Fashion Designers A-Z, vydané tímto muzeem v nakladatelství Taschen. Absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a celý svůj profesní život se věnuje oděvnímu designu a malování. Pracovala a žila mezi Zlínem, Prahou a New Yorkem. Od března 2018 žije, pracuje a tvoří ve městě barev, světel, chutí a vůní, Hong Kongu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Literi.

 

Co autorku inspirovalo?

Bylo by asi opovážlivé rovnou napsat, že mi inspiraci přináší pohled na určitou situaci, kterou prožiju třeba právě s vámi… kteří čtete mé knihy, ale může to tak být. Inspirací pro román Dokonalý život? mi bylo jedno jarní setkání. S lidmi, kteří si povídali, jedli, smáli se… a já přemýšlela nad tím, co všechno by mohlo být ukryté v pozadí jejich slov a vnějších projevů, a má fantazie se rozeběhla. Zní to jako klišé a určitě jste již slyšeli, že postavy románu či příběhu si začnou žít svůj vlastní život a spisovatel už jen zaznamenává jejich slova a pohnutky. Ano a ne. Protože nejsem alibista, musím přiznat, že jsem to především já, přes koho všechna ta ústa mluví a beze mě by žádná z mých postav ráno nevstala z postele, protože by jednoduše nežila. Takže ano, žijí si svým životem… a já nad nimi denně přemýšlím, mluvím s nimi a oni mluví se mnou… tak dlouho… než vznikne kniha. Důležité pro mě je mít své románové hrdiny svým způsobem všechny ráda a pokusit se nesoudit. Jen psát a nechat žít… Dokonalý život? má pro mě navždy naprosto jedinečný význam. Protože část příběhu vznikla u Jihočínského moře, psána rukou do deníčku. Cestou do práce v přeplněném metru… Hong Kong se stal součástí mého života, nezapomenutelně. Dal mi zažít něco, o čem jsem nikdy nesnila. A mí románoví hrdinové asi také ne…

Šárka Šišková


LiteriNakladatelství Literi bylo založeno společností Artview s.r.o. s cílem podpořit vydavatelskou činností autory, kteří mají talent a entuziasmus, a přináší do českého literárního prostředí kvalitní původní tvorbu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDokonalý život?

Šišková, Šárka

Literi, 2019

Napsat komentář