Zasoutěžte si o svědectví o krutosti osvětimských vězňů

Je-li-toto-clovek-perex
Primo Levi sotva dostudoval, když byl zatčen a deportován do jednoho z největších a nejhorších koncentračních táborů – do Osvětimi. Bylo mu jasné, že šance na přežití jsou mizivé, přesto se dočkal osvobození tábora a o prožitých hrůzách mohl vyprávět.

To nejhorší, čeho jsou lidé schopni

Čerstvě dostudovaný chemik Primo Levi, kudrnatý mladíček s nesmělým pohledem, je v prosinci 1943 zatčen a krátce na to transportován do Osvětimi, kde ho vězní až do osvobození tábora dne 27. ledna 1945.

Na stránkách, které napsal brzy po svém návratu k rodině, podává svědectví o hromadném šílenství, zvrácených ukrutnostech, proradnosti, tuposti, o nejstrašlivějších činech, jichž jsou lidé – a jen oni – schopni. Ale také o lidském sblížení, soucitu, odvaze, přátelství a nezdolnosti. Vypráví hlasem jasným, pevným a něžným, bez nenávisti i sebelítosti. Daří se mu cosi zázračného: v každém vězni, který se objeví na stránkách jeho knihy, ať už je to häftling nebo múzlman anebo kápo, poznáváme kohosi blízkého. A naučíme se ho chápat.

Ti lidé v nás podnítí touhu žít dobře a čestně. Probudí naše lepší já.

 

Je-li toto člověk

Autor: Primo Levi

Vydalo: nakladatelství Leda
Překlad: Drahoslava Janderová
Počet stran: 264
Vazba: pevná
Vydáno: 5/2019
ISBN: 978-80-7335-589-0

Přečtěte si více o knize Je-li toto člověk, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Leda. A nezapomeňte také na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Leda vzniklo v roce 1992 a je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Jako jediné nakladatelství u nás se systematicky věnuje jak hlavním světovým jazykům, tak jazykům menších národů a států. Usiluje o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost.

 

Ukázka z knihy

Z pětačtyřiceti spolucestujících v mém vagonu jenom čtyři znovu spatřili své domovy, a byl to vagon, který měl zdaleka největší štěstí.
Trpěli jsme žízní a hladem. Na každé stanici jsme nahlas žádali o vodu nebo alespoň o hrst sněhu, ale málokdy jsme byli vyslyšeni. Vojáci z eskorty odehnali každého, kdo se pokusil k transportu přiblížit. Dvě mladé matky s dětmi u prsou sténaly dnem i nocí a prosily o vodu. O něco lépe jsme snášeli hlad, únavu a nespavost, jejichž účinek tlumilo nervové vypětí. Noci však byly jako nekonečný zlý sen. (str. 18)

 

Vyhrajte knihu Je-li toto člověk

Na konci roku 1943 byl Primo Levi, stejně jako tisíce dalších židovských obyvatel, zatčen a krátce nato se ocitl v transportu do Osvětimi. Tento tábor byl známý tím, že málokdo za jeho plotem přežil více než několik týdnů, Primo se však přesto dočkal konce války a svobody. Jako mnoho jiných se i on rozhodl o svém utrpení podat svědectví, ale na rozdíl od ostatních knih se v té svojí zaměřil na chování samotných vězňů. Možná byste čekali, že společné utrpení je spojovalo, ale opak byl u mnohých pravdou…

Ve spolupráci s nakladatelstvím Leda vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Je-li toto člověk vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Je-li toto člověk
probíhá od 13. do 26. září 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 biografické knihy Je-li toto člověk

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJe-li toto člověk

Levi, Primo

Leda, 2019

Napsat komentář