Za tajemstvím a napětím kolem světa

Za-tajemstvim-a-napetim-kolem-sveta
Vydejte se napříč Evropou a Amerikou za napínavými příběhy protkanými tajemstvím! Proč nechali rodiče malého synka v lese plném larev a motýlů? Co kromě sněhu tíží záhadnou kanadskou vesnici? Kdo je vrahem mladé školačky? A dokáže matka ochránit děti, kterým kvůli ní hrozí nebezpečí?

Naše cesta za příběhy začíná v mrazivém Švédsku, kde rodiče zanechali malého Jonase uprostřed lesa larvám a motýlům na pospas. Jonas přežije, ale o mnoho let později jej pronásleduje mnoho otázek. Proč to rodiče udělali? Jaké má nadání? Odpovědi, které nalézá, postupně odkrývají něco mnohem většího.

Motýlí chlapec

Rodiče zanechají svého několikaměsíčního synka v lese jen ve společnosti larev a motýlů, kteří se na něm usazují. Přežije. O mnoho let později dospělého Jonase pronásledují všemožné otázky. Kdo byli jeho rodiče a proč ho opustili? A jaké zvláštní nadání to má? S kamarádem Björnem začne hledat odpovědi. A jak je hledá, postupně vychází najevo, že jeho osobní příběh je součástí něčeho daleko většího. Směsice podivných shod okolností a promyšlených rozhodnutí Jonase pohání k odpovědím, po nichž tak touží.

Autor: Peter Stjernström
Přeložila: Lucie Podhorná

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 150×213 mm
ISBN: 978-80-7597-447-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Motýlí chlapec vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Matka si syna naposledy přiložila k levému prsu. Její srdce blizoučko jeho drobných rtíků prudce bilo. Jako by vědělo, že chlapci už nikdy nebude tak nablízku. Jako by ho chtělo navždy poznamenat pravidelným rytmem mateřské životní síly a lásky. Její srdce dnes večer bilo hlasitěji než všechna ostatní srdce na celém světě.
Do očí jí stouply slzy. Zhluboka, trhaně se nadechla, aby potlačila vzlyky deroucí se z hrdla. Napadlo ji, kolik žen asi tak ví, kdy svoje dítě kojí naposledy. Třeba si prostě jen zvolí nějaký den, kdy kojit přestanou a dítě zcela přejde na jinou stravu. Jsou z toho smutné? Nebo jsou rády, že je konec? Jí připadá představa tohoto vědomí odporná. Ale tak už to s věděním bývá. Jakmile ho člověk získá, už se do dřívějšího pohodlného, nevědomého života nemůže vrátit. Hledání pravdy je jako neustálá chůze s kamínkem v botě. Bolí to, pokud nenašlapujeme správně. (str. 7)

Stáhněte si ukázku a čtěte dál.

————————————————

Do nespecifikované kanadské vesnice jednoho dne zavítá zraněný mladík. Místní toho sami moc nemají, ale přesto se muže ujmou. Záhadná vesnice se však pomalu začíná vylidňovat. Zvládnou nový návštěvník a jeho podivínský hostitel Matthias nějak vyjít? Pod tíhou všudypřítomného sněhu a tajemství to nejspíš nebude jednoduché…

Tíha sněhu

Do blíže neurčené vesnice, snad někde v kanadských lesích, se v blíže neurčeném čase dostane zraněný mladý muž. Lidé jsou od vzdálených měst odříznutí závějemi sněhu, jsou bez elektřiny a docházejí jim zásoby. Přesto se zraněného ujmou a ubytují ho u podivínského Matthiase ve srubu nad vsí. Za dodávky potravin a za dřevo na otop se Matthias uvolí o mladíka pečovat. Občasné návštěvy řídnou, ti, kdo mohou, uvězněnou vesnici záhadně opouštějí. Matthias a jeho vnucený spolubydlící tvoří podivné společenství, plné pochopení i podezřívání. Každý má své tajemství, na které téměř bez ustání padá nový a nový sníh, jenž tíží domy i duše…

Autor: Christian Guay-Poliquin
Přeložila: Danuše Navrátilová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 139×210 mm
ISBN: 978-80-257-2826-0
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Tíha sněhu vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Rám mého okna je vlhký. Na dřevě se vyjímají léta, houbovitá a barevná. Když hodně mrzne, obrostou krystalickou jinovatkou. Vypadá jako lišejník.
V kamnech praská pár polen. Z postele vidím, jak se za sacím otvorem blýskají řeřavé uhlíky. Jsou to stará a masivní kamna. Jejich dvířka vržou, kdykoli se pohnou. A tahle kupa černé rozpálené litiny se stala středobodem našich životů.
Jsem ve verandě sám. Nic se nehýbe. Všechno je na svém místě. Stolička u vchodu, houpací židle, věci na vaření, všechno. Zato na stole stojí podivný zlatavý válec. Ráno tam nebyl. Matthias určitě zašel vedle do domu. Ale já jsem to nepostřehl.

O autorovi

Christian Guay-Poliquin (* 1982) je frankofonní kanadský spisovatel. Vystudoval literaturu na Université du Québec v Montrealu a Université Champagne-Ardenne v Remeši. Už jeho první kniha Kilometr za kilometrem (Le fil des kilometres, 2013) vyvolala pozornost čtenářů i kritiky a přinesla autorovi několik nominací na literární ocenění. Obrovský úspěch se dostavil s druhým titulem Tíha sněhu (Le poids de la neige, 2017), jenž získal 7 významných ocenění – kromě hlavní kanadské literární Ceny generálního guvernéra také například prestižní Ringuetovu cenu Quebecké literární akademie nebo Literární cenu gymnazistů – a na další 2 byl nominován. Román byl zatím přeložen do deseti jazyků včetně češtiny.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Z chladnější Kanady se přesuneme mírně jižněji, konkrétně do americké Nové Anglie. Tam na nás čeká příběh dvou sester a manželky učitele na prestižní internátní škole. Jejich životy záhy kromě výuky propojí také krutá vražda. Podezřelých přibývá, ale motiv stále schází. Proč musela dívka zemřít? A kdo je doopravdy vinen?

Byla to tichá dívka

Dvě sestry, Rose a Bel Enrightovy, se zapíší na prestižní internátní školu Odell v Nové Anglii, což by mohla být nejlepší událost jejich dosavadního života. Každá ze sester – ačkoli jsou dvojčata – je ale úplně jiná a škola mezi nimi vyvolá naprosto nečekanou rivalitu. Odell má totiž i své temné stránky: děti z bohatých rodin, které jsou ponechány bez kontroly a bez pravidel; tradice a rituály, jejichž následky jsou vážnější, než by se na první pohled mohlo zdát; touhy a utajená přání, která nemohou vést k ničemu jinému než k tragédii. Sarah Donovanová je manželkou ambiciózního učitele a také pro ni by se Odell mohl stát tím nejlepším, co její rodinu potkalo. Jak dobře ale zná svého manžela? Je to skutečně milující otec nebo jen mazaný lhář? A když jedné temné noci dojde k vraždě, kdo je vinen, kdo zná pravdu, a kdo v tom byl zapletený od samého začátku? Byla to jedna tichá dívka? Protože vrahem nemusí být vždycky ten, od koho byste to nejvíc čekali…

… ale opravdu to udělala?
Autorka: Michele Campbell
Přeložila: Monika Pavlisová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 152×213 mm
ISBN: 978-80-7588-128-1
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Byla to tichá dívka vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Na samém okraji jejího vědomí se něco strašlivého pohnulo a ona to odstrčila. Když zhasne světlo, uvidí to, tu věc na kraji jezera.
Tu věc. Svou sestru. Své dvojče.
Po celém kampusu je v této studené, mrtvé noci ticho. Obvinili ji ze strašlivého zločinu a není tu nikdo, kdo by promluvil na její obhajobu. Zavolali její babičce, aby ji přijela hájit. Ale babička věřila, že je vinná. Podezírali ji i její nejbližší kamarádi a ona si musela přiznat, že mají proč. Kdysi si se sestrou byly blízké, ale tahle strašná škola to změnila. Začaly o sobě pochybovat, pomlouvat se za zády té druhé, podle se udávat za větší i menší prohřešky, krást si navzájem své věci. Jen několik málo dní uběhlo od fyzické rvačky tak intenzivní, že dívka, která chtěla zakročit, skončila s monoklem. Ta dívka o tom ještě nikomu neřekla – zatím. Ale teď to udělá.

Celou ukázku najdete na stránkách nakladatele pod políčkem ukázka.

O autorce

Michele-CampbellPo studiích práv na Harvardu a Stanfordu působila Michele Campbell jako federální prokurátorka v New York City, kde se specializovala na případy mezinárodního organizovaného zločinu a gangů. Po čase se rozhodla úspěšnou kariéru ve světové metropoli ukončit a přestěhovala se s manželem a dvěma dětmi do idylického univerzitního městečka v Nové Anglii, které se dost podobá Belle River z jejího románu Vždycky je to manžel. V současnosti vyučuje trestní a ústavní právo a píše knihy. Na kontě má prozatím tři: Vždycky je to manžel (2017), Byla to tichá dívka(2018) a Cizinec na pláži (2019), jimiž si získala srdce čtenářů na obou březích Atlantiku. Má mnoho dobrých přítelkyň, pár nepřítelkyň a jen jednoho manžela, který jí – pokud je jí známo – nikdy o život neusiloval.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Naše putování zakončíme ve Francii. Nahlédneme do mysli ženě, matce tří dětí, kterou sžírá strach. Kvůli temnému tajemství z minulosti její děti nejsou v bezpečí. Dokáže se hrozbě postavit čelem?

Byla prý docela hezká

Přistěhovalkyně Leyli Maalová bydlí v malém bytě na jihu Francie, pracuje v hotelu a stará se o své tři děti Bamby, Alphu a Tidiana. Vede spořádaný život a zdánlivě ji nic netrápí. Ale Leyli uvnitř sžírá strach. Ukrývá totiž temné tajemství ze své minulosti a její děti nejsou v bezpečí… Napínavý příběh o tom, kam až může vést touha po pomstě.

Autor: Michel Bussi
Přeložila: Dana Melanová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-267-1495-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Byla prý docela hezká vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

„Čím se trápíte, Leyli? Jste hezká. Máte tři pěkné děti. Bamby, Alphu, Tidiana. Všechno jste zvládla.“
„Já že jsem to zvládla? To všechno je jenom zdání. Vítr. Ne, ne, my netvoříme hezkou rodinu. Chybí nám to podstatné.“
„Táta?“
Leyli se krátce uchichtla.
„Ne, ne. Bez táty, nebo dokonce bez tátů se my čtyři klidně obejdeme.“
„Co vám tedy chybí?“
Leyliny oči se pootevřely jako žaluzie, které propustí sluneční paprsek, ozáří temnou místnost a přemění prach na poletující hvězdičky. (str. 9)

Pokračujte ve čtení.

O autorovi

Michel Bussi začal psát už v devadesátých letech, ale trvalo celou jednu dekádu, než prorazil s knihou Code Lupin (Kód Lupin, 2006). Následovaly další úspěšné detektivky a v roce 2011 vyšel román Černé lekníny (Nymphéas noirs, česky 2017), který získal mnoho ocenění. O rok později z něj další kniha, Vážka (Un avion sans elle, česky 2016), učinila jednoho z nejprodávanějších francouzských autorů, jeho knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků. Bussi působí také jako profesor geografie na univerzitě v Rouenu.

Zdroj informací: nakladatelství Motto


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMotýlí chlapec

Stjernström, Peter

XYZ, 2019

zobrazit info o knizeTíha sněhu

Guay-Poliquin, Christian

Argo, 2019

zobrazit info o knizeByla to tichá dívka

Campbell, Michele

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeByla prý docela hezká

Bussi, Michel

Motto, 2019

Napsat komentář