Vyhrajte vzpomínky na naše slavné horolezce

hory-byly-jejich-osudem-perex
Ivana Bortela, Milana Kriššáka, Karla Jakeše a další slavné slovenské a české horolezce jmenované v knize Milana Vranky spojovala láska k horám. Bohužel v nich všichni našli nejen radost, ale i smrt. Připomeňte si jejich příběhy.

Odvrácená strana horolezectví

Zcela nové, aktualizované a doplněné vydání velmi úspěšné knihy o slavných slovenských a českých horolezcích, které spojovala láska k horám a horolezectví. Bohužel spojila je i smrt, kterou našli předčasně ve svých milovaných horách.

Za všechny jmenujme následující slavné a zásadní osobnosti československého horolezeckého sportu: Ivan Bortel v peruánskych Andách, Milan Kriššák a další záchranáři po havárii vrtulníku ve Vysokých Tatrách, Jozef Psotka na Everestu, šest Slováků pod lavinou na Pamíru, tři po pádu na Pumori, Juraj Kardhordó na Manaslu, Jindro Martiš pod Annapurnou, Pavel a Ondrej Pochylí – známí Pavouci, našli smrt ve Vysokých Tatrách, Karel Jakeš v Belianskych Tatrách, Vladimír Plulík na Broad Peaku.

V knize najdete i osud Vlada Štrby, který se pokusil dosáhnout vrcholu Everestu Boningtonovou cestou a zemřel při sestupu. Všichni jmenovaní i mnozí další zaplatili nejvyšší daň za své sny. Za sny, které nejenom snili, ale i uskutečňovali…

 

Hory byly jejich osudem

Autor: Milan Vranka

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Gabriela Kostašová
Počet stran: 240
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 6/2019
ISBN: 978-8075-653-27-7

Přečtěte si více o knize Hory byly jejich osudem, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

hory-byly-jejich-osudem-ukazkaIVAN BORTEL
Narodil se 15. 9. 1943 v Horní Lehotě na Slovensku.
Zemřel 18.5. 1970 v Andách v Peru.

Absolvoval mnoho výstupů na pískovcích, ale i ve Vysokých Tatrách a v Alpách. Výběr z jeho výstupů v Alpách: severozápadní stěnou Aiguille de Bionassay (1966), severní stěnou Aiguille de Triolet (1967), Majorovou cestou na Mont Blanc (1967), což byly první československé výstupy, Bonattiho cestou na Grand Capucin (1968), Walkerovým pilířem na Grandes Jorasses (1969) a první československý výstup Bocalatteho pilířem s Maurovou variantou na Mont Blanc du Tacul (1969). Za nejvýznamnější však odborníci považovali první letní výstup Rubášem (Lincei) na Grandes Jorasses v roce 1968, což byl podle všeho vůbec první úspěšný výstup Rubášem až na vrchol. V Turecku podnikl v roce 1969 prvovýstup severním pilířem na Kackar.
Zahynul ve 26 letech po pádu v peruánských Andách. (str. 8)

 

Vyhrajte knihu Hory byly jejich osudem

Milan Vranka je autorem řady knih s horolezeckou tématikou a jednou z nich je i vzpomínková publikace věnovaná slavným českým a slovenským horolezcům, které jejich vášeň a láska k zasněženým vrcholkům stála život. Každý z nich zemřel za jiných okolností – někteří pod lavinou, jiní při havárii či nehodě, a dva z nich dokonce byli zavražděni teroristy – ale žádný z nich by neměl být zapomenut. Připomeňte si tyto odvážné muže, kteří své sny nejen snili, ale také si je plnili.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Hory byly jejich osudem vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Hory byly jejich osudem
probíhá od 11. do 17. srpna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 biografické knihy Hory byly jejich osudem

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHory byly jejich osudem

Vranka, Milan

Jota, 2019

Napsat komentář