O původu slavných hrdinů

Skutecne-zivoty-hrdinu-perex
Slavná románová jména jako Robinson Crusoe, Sherlock Holmes, hrabě Monte Cristo, Dracula a mnoho dalších znají lidé po celém světě. Věděli jste ale, že někteří z těchto hrdinů mají také své skutečné dvojníky? Začtěte se a zjistěte více!

Jak Arthur Conan Doyle přišel na Sherlocka Holmese? Mohl vůbec existovat tak neuvěřitelný člověk jako Arsene Lupin? Byl skutečný Dracula tak hrůzostrašný jako jeho románový dvojník? Když nás autoři vtahují do nejbláznivějších dobrodružství, je jejich představivost bezbřehá. Kam ale na své nápady chodí? Dobrodružství Robinsona Crusoea se údajně nápadně podobají trampotám muže jménem Alexander Selkirk. Alexandre Dumas se prý hodně zajímal o osudy jistého Françoise Picauda, jenž byl nespravedlivě uvězněn na základě smyšleného udání a byl pevně rozhodnut, že se pomstí – stejně jako hrabě Monte Cristo…
Ať je to d’Artagnan nebo Maigret, James Bond nebo Tarzan, všechny tyto skoro mytické hrdiny pojí to, že mají předobraz ve skutečných osobách. Nicolas Carreau po nich pátrá a čtenářům pak představuje příběhy snad ještě románovější, než jsou ty knižní. Realita soupeří s fikcí a těžko říct, která je barvitější, která je bláznivější, která je neskutečnější.

 

Skutečné životy hrdinů

Autor: Nicolas Carreau
Přeložila: Helena Beguivinová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2833-8
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Skutečné životy hrdinů vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Drákulův předobraz se narodil v roce 1429 a zemřel v roce 1476. Byl valašským vojvodou na jihu dnešního Rumunska a jmenoval se Vlad III. Tepes, řečený Vlad Napichovač, řečený Dracula, jinými slovy „ďábel“, syn Vlada Draculy z Dračího řádu. „Ďábel“ by zde však mohl mít dvojí význam: první nositele toho jména spojuje s člověkem krutým a bezohledným, vyznavačem zla; druhý prostě s člověkem smělým, „ďábelským chlapíkem“. Jeho druhá přezdívka, „Napichovač“, vychází z jeho záliby v narážení nepřátel na kůl během válčení s Turky. Nechme velkého odborníka na rumunské dějiny Mateiho Cazacua, aby nám vysvětlil, v čem toto mučení asyrského původu spočívá. Útlocitní čtenáři nechť citaci raději přeskočí. „Do konečníku se zavedl kůl, na němž pak spočívala veškerá váha oběti, takže kůl postupně pronikal do těla a nakonec vyšel ven ústy aniž zasáhl životně důležité orgány a aniž člověka zabil. Takto nabodnutý nešťastník zůstával při vědomí a zemřel po dvou třech dnech žízní s očima vyklovanýma havrany.“ Jenže šibal Vlad měl smysl pro podívanou a dával přednost modernější verzi, kdy se „nepoužíval kůl špičatý, nýbrž zaoblený a natřený tukem“. (str. 16, 17)

 

O autorovi

Nicolas Carreau (* 1982) je francouzský novinář a literární publicista. Na pařížské Sorbonně vystudoval politickou filosofii, od roku 2007 pracuje na stanici Evropa 1, tvoří a moderuje pořady věnované literatuře. V roce 2014 vydal po deseti letech rešerší svou první knihu věnovanou záhadě, jež se prostřednictvím knih a filmů stala jedním z nejrozšířenějších příběhů – Legendy o Muži se železnou maskou (Légendes du Masque de fer, 2014). V této knize i v titulu Skutečné životy hrdinů (La Vraie vie des héros, 2017) uplatnil své dvě vášně: zájem o historii a zápal pro literaturu.

Zdroj informací: Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkutečné životy hrdinů

Carreau, Nicolas

Argo, 2019

Napsat komentář