Ukázka z knihy Tichá srdce (Gwen Florio)

Ticha srdce
Román Gwen Florio přenese čtenáře do prostředí Afghánistánu zničeného válkou. Osud svede dohromady dvě ženy natolik odlišné, přesto podobné a potýkající se se stejnými problémy. Jak nakonec dopadne přátelství americké humanitární pracovnice a pákistánské tlumočnice?

Knihu Tichá srdce od autorky Gwen Florio
vydalo nakladatelství Metafora.

Gul postával s rukama za zády. „Tohle je skutečná hranice s Afghánistánem. Ne Chajbarský průsmyk. Jakmile překročíš tuto řeku, jsi tam. A podle toho by ses měla chovat.“ Natáhl ruce dopředu a ukázal jí plochý balíček zabalený v látce a převázaný barevnou stuhou. „Mám pro tebe dárek.“
Další závan větru jí zachytil šátek a stáhl jí jeho cípy z ramen. Chytla je a pevně si je přidržovala u krku. „Prosím, otevři to sám.“
Když rozvazoval stužku, sklonil hlavu tak, aby mu neviděla do obličeje. Zahlédla poskládanou lesklou hedvábnou látku v barvě řeky Indu. Rozprostřel ji. Látka zavlála ve větru.
Bylo horko, ale Faridu najednou zamrazilo. „Burka.“
Ticho v místnosti houstlo. Gul zvedl ruku, aby se poškrábal na obličeji a skrz prsty se podíval na otce. Zdálo se, že je velice zaneprázdněný studiem geometrických vzorů na koberci. Pak se podíval na matku, která měla přimhouřené oči a pevně stisknutou čelist.
„Tak?“ zeptala se Maryam.
„Bude ti pomáhat.“ Nur Muhammed nezvedl oči od koberce, jehož rudá vlákna prozrazovala, že pochází z Mazáre Šerífu.
„Pak je to tedy služka.“
„Tak dost!“ Nur Muhammed vstal, přešel přes malou místnost, naklonil se k manželce a s obličejem vedle jejího pronesl: „Je to moje žena.“
Prudký nádech, který Gul slyšel, byl jeho vlastní. Maryam chvíli kamenně seděla a zírala na manžela. V dalším okamžiku se zhroutila na zem.
Muž upřel pozornost zpět na Khurshid. Chytl šálu, která jí zakrývala vlasy, a stáhl ji. Smál se, když se rychle snažila ji vrátit zpátky. Pleskal ji po rukou, až je nechala svisle podél boků. Natáhl ruku a vyštěkl nějaký povel. Jeden z mužů mu podal kalašnikov. Velitel zajel bajonetem do záhybů látky na Khurshidině krku a pak nacvičeným pohybem sjel zbraní rychle dolů. Rozříznutá látka se rychle uvolnila. Khurshid pevně zavřela oči a zasténala. Gul slyšel, jak se všichni muži v kruhu kolem něj zhluboka nadechli. Společně s ostatními se podíval na Khurshidina bělostná prsa, tak překvapující v denním slunci. Mezi nimi stékal tenký pramínek krve. Velitel zařval na své muže. Horlivě přiskočili, aby ji přidrželi, zatímco ona křičela na Gula o pomoc, kterou jí nemohl poskytnout.
Přestože o tom tak dlouho slýchávala, když za dveřmi poslouchala, neškodný vzhled zařízení ji téměř zklamal. Řada válečků, spletené drátky, to vše poskládané do kapes jednoduché muslimské vesty. Prohlížela si to a snažila se vzpomenout, co říkali o tom, jak to funguje.
Venku zpomalilo auto. Gul nebo Hamidullah nebo Nur Muhammed, možná všichni tři, určitě dorazí každou chvíli. Sundala burku a zvedla vestu. Byla těžší, než vypadala. Oblékla si ji a natáhla přes ni burku. Válečky jí narazily na břicho. Miminko se na protest převalilo.
Pootevřela dveře, rozhlédla se na všechny strany a rychle vyběhla z domu na ulici a přešla za roh. Po nečekané námaze sotva popadala dech. Kam teď?

——————–

Přečtěte si celou první kapitolu knihy.

——————–

O autorce

Gwen Florio (*1955) je cenami ověnčená novinářka a autorka úspěšných knih. Je držitelkou několika novinářských ocenění a třikrát byla nominována na Pulitzerovu cenu. Její beletrie obdržela inaugurální Pinckleyho cenu a cenu High Plains Book Award a byla nominována na Pushcartovu cenu. Je členkou řady sdružení spisovatelů jako např. International Thriller Writers, Mystery Writers of America, Sisters in Crime, Rocky Mountain Fiction Writers, Women Writing the West.

Celý životopis najdete na stránkách autorky


metaforaNakladatelství Metafora vzniklo v roce 2001. Orientuje se spíše na překladovou literaturu. Vydává knížky z různých oblastí, především beletrii, detektivky, knížky pro radost a pohlazení na duši, esoteriku, knížky o koních, nápady a rady na ruční práce,… Občas ale sáhne i po českém autorovi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTichá srdce

Florio, Gwen

Metafora, 2019

Napsat komentář