Chytré středy: Lynn Clark – SOS pomoc pro rodiče

rodiče
Máte doma dítě temperamentnější či dokonce „zlobivé“? Často na děti křičíte, možná je někdy i fyzicky trestáte? Postupy popisované v knize SOS pomoc pro rodiče těmto kritickým situacím předcházejí, přinášejí praktická řešení ihned na místě. Přečtěte si ukázku:

Lynn Clark – SOS pomoc pro rodiče

ZVLÁDÁNÍ NEVHODNÉHO CHOVÁNÍ MIMO DOMOV

Když jste vy a vaše dítě mimo domov, stane se vám někdy, že je vám z jeho chování trapně? Jste schopní zvládat jeho hlasité stěžování si nebo vytrvalé domáhání se během návštěv u přátel nebo společného nakupování? Už jste si někdy pomysleli: „Už s ním nikdy nikam nepůjdu!“

Pak pro vás i vaše dítě existuje naděje! Můžete zlepšit trapné chování svého dítěte mimo domov. Použijte metody popsané v této kapitole a buďte úspěšnější a sebejistější, když spolu se svým dítětem navštěvujete přátele a příbuzné, nakupujete a chodíte společně na další místa.

„Dej to zpátky!…“
„NE! JÁ TO CHCI!“
Otravné, domáhající se chování dítěte na veřejných místech je trapné a špatně zvladatelné.

Abyste byli úspěšní rodiče, musíte být „dobře vyzbrojení“ rodiče – vybavení množstvím efektivních technik disciplíny. Rodiče, jejichž jedinou schopností ukázňování je „rýpání a hubování“, čeká na výletech mimo domov s dítětem mnoho práce!

Začneme s rodičovskými dovednostmi, které jste se už naučili. Ke zvláště důležitým dovednostem a metodám zvládání chování mimo domov patří časté chválení a komentování žádoucího chování a důsledné neodměňování nevhodného chování. Někdy zvažte použití logických následků nebo behaviorálního trestu a někdy použití time-outu nebo jeho variací. Prolistujte si předchozí kapitoly a osvěžte si  některé z těchto rodičovských technik.

Návštěvy u přátel a příbuzných

Připravte své dítě na návštěvy mimo domov. Požádejte ho, aby si s sebou vzalo několik malých hraček nebo knížek ke čtení. Ujistěte se, že má dítě co zajímavého dělat, zatímco vy budete mluvit s dospělými. Než odejdete z domova, vysvětlete dítěti, jaké chování od něj očekáváte. Popište mu přesně nevhodné chování (jako odmlouvání nebo vzteklý křik a jekot), jehož důsledkem bude time-out nebo určitý behaviorální trest (například žádná televize doma). Chová-li se dítě dobře, pochvalte ho za to hned nebo po návratu domů.

Když jste s dítětem na návštěvě, použijte na nevhodné chování okamžitý time-out nebo „odložený“ time-out. Než použijete time-out mimo domov, měli byste ho již bez problé-mů zvládat a důsledně ho používat doma, a to i v přítomnosti hostů. Navíc dítě musí s metodou time-out spolupracovat a ne se proti ní bouřit.

Když jste mimo domov, dejte svému dítěti jedno varování, než ho pošlete na time-out nebo mu řeknete, že si právě zasloužilo odložený time-out. Přesně jako doma použijte jednu minutu time-outu na každý rok věku dítěte. Na výlety mimo domov si noste malý kapesní časovač.

Když přijdete domů k příbuzným nebo přátelům, vyhledejte nějaká nudná, nezajímavá místa, která by se dala použít na time-out! Vhodné bude takřka každé místo, kde nejsou lidé ani možnosti zajímavých činností.

Někteří rodiče úspěšně používají zadní sedačku svého auta jako místo na time-out, když jsou mimo domov, zvláště je-li jejich dítě při time-outu obvykle hlučné. Umístěte dítě na zadní sedačku, sami si sedněte dopředu nebo stůjte u auta. Stojíte-li venku u auta, ujistěte se, že máte klíčky u sebe. Ignorujte dítě a dohlédněte, aby u sebe při time-outu nemělo žádné hračky.

Je-li to možné, použijte okamžitý time-out spíše než odložený time-out. Okamžité time-outy jsou v redukování nevhodného chování účinnější. Nemůžete-li poslat své dítě na time-out hned, použijte odložený time-out. Dítě by však mělo jít na odložený time-out okamžitě po návratu domů. Dohlédněte, aby šlo na time-out ihned. Odložený time-out lze používat pouze s dětmi od čtyř let.

„Pomoc, babi! Máma mi chce dát time-out!“
Někteří příbuzní nebo přátelé mohou zasáhnout, když se pokusíte ukáznitsvé dítě v jejich přítomnosti. Požádejte svého partnera o emocionálnípodporu a pomoc při zvládání těchto příbuzných nebo přátel s dobrými úmysly.

Katie si málem vysloužila odložený time-out

Sedmiletá Katie a její rodiče jsou na návštěvě u přátel. Už je po desáté hodině večer a otec znovu říká Katie, že je čas jít domů. Katie oznámí, že ještě není připravená odejít, a podpírá toto své oznámení fňukáním, slzami a vzteklým křikem!

Otec: „Katie, před deseti minutami jsem ti řekl, že je čas jít domů. Obuj si boty a vezmi si kabát – hned!“
Katie:  „Ne, já nechci jít! Chci si ještě chvíli hrát! Nikdy mě nenecháš, abych si hrála, když chci! Vždycky mě nutíš jít domů!“ (Fňukání se mění v hlasitý křik.)
Otec: „Teď tě varuju. Přestaň křičet, obuj si boty a vezmi si kabát – nebo bude time-out, až přijdeme domů!“
Katie: „Dobře. Nemusíš být tak zlý.“ (Katie přestává plakat a bere si boty a kabát.) „Přijdeme sem zase příští týden? Chci si tu ještě hrát.“
Otec: „Ano, dneska to bylo příjemné. Možná bychom se všichni mohli za týden zase sejít.“

Otec efektivně zvládl Katiin záchvat vzteku a odmítnutí vrátit se domů. Jednou ji varoval a řekl, že když neposlechne, dostane odložený time-out.

Obchody, nákupní centra a restaurace

Když se připravujete na nákup, konkrétně svému dítěti řekněte, jaké chování od něj očekáváte. Při nákupu berte v úvahu jeho věk. Buďte rozumní co do množství času, během kterého má dítě chodit vedle vás, aniž by bylo unavené, fňukalo nebo se nevhodně chovalo.

Není-li vaše dítě unavené, ale prostě jen dotěrné při nákupu v potravinách, obchodním domě nebo rodinné restauraci, přemýšlejte o použití varianty time-outu. V potravinách bývá dobré místo na time-out obvykle v rohu nebo postranní uličce. Ukažte na bezpečné místo na zemi, kam si má dítě sednout. Otočte se k němu zády, předstírejte, že si prohlížíte potraviny a nevěnujte dítěti žádnou pozornost. Je-li velmi malé, stůjte blízko něj. Je-li starší, stůjte dál od něj. Ale z bezpečnostních důvodů mějte své dítě stále v dohledu.

V obchodních domech jsou skvělým místem pro time-out lavičky. Posaďte své dítě na lavičku. Je-li dítě starší, vyberte si pro sebe jinou lavičku. Dáte si od sebe navzájem pauzu a dostanete příležitost si odpočinout! Pro time-out v restauracích jako je McDonald’s můžete starší dítě zkrátka posadit samotné k vlastnímu stolu.

Většina dětí na veřejných místech sedí při time-outu klidně a tiše. Nicméně jestliže vaše dítě hlasitě pláče, zvolte si místo na time-out mimo obchod, jako je třeba zadní sedadlo vašeho auta. Jako alternativu si můžete také zvolit odložený time-out.

„Uklidni se, nebo si nebudeš moct hrát se svým oblekem Supermana!“

Můj pětiletý syn Eric doprovázel dvakrát týdně mou ženu do lékařské ordinace, kam docházela na injekce kvůli alergii. Eric trávil čas tím, že dělal hluk a běhal po čekárně. Moje žena zase tím, že se snažila ho uklidnit.

Nakonec moje žena řekla: „Eriku, když jsme u lékaře, jsi velmi hlučný. Většině lidí, co tam jsou, není dobře a čekají, až je prohlédne pan doktor. Od teď poka-ždé, když budeš dělat hluk a běhat po čekárně, si po zbytek dne nebudeš smět hrát se svým kostýmem Supermana.“ Eric přišel o výsadu hrát si na Supermana pouze jednou. Hraní na Supermana byla jeho oblíbená aktivita. Když dostal tento trest, okamžitě se uklidnil. Od té doby měla má žena problémy s neukázněným chováním při návštěvách lékaře jen vzácně.

Mé ženě se účinně podařilo zmírnit nevhodné chování našeho syna, když byli mimo domov. Použila metodu behaviorálního trestu – v tomto případě odnětí oblíbené aktivity či výsady.

Chová-li se vaše dítě nevhodně na veřejnosti, ujistěte se, že ho při tom náhodně neodměňujete a v následku toho neposilujete jeho nevhodné chování. Příkladem odměny za nevhodné chování je dovolit své dceři, aby si nechala sladkost, po které sáhla při čekání na pokladnu. Rychle se vrátit domů, protože dítě chce jít domů a má záchvat vzteku, je dalším příkladem odměnění nevhodného chování. Nicméně pamatujte si, že malé děti se snadno unaví. Proto dbejte na to, aby nákup netrval příliš dlouho.

Odměňte své dítě, když se chová během nákupu dobře. Pochvalte ho nebo mu kupte jednu žvýkačku z automatu, když odejdete z obchodu, ale jen když bylo hodné. Než odejdete z obchodního domu, nechte dítě podívat se na něco, co ho zajímá, jako jsou zvířátka v obchodu pro chovatele nebo panenky v obchodu s hračkami.

V autě

Nepříjemným zážitkem pro rodiče je jet v autě, kde na zadní sedačce sedí hlučné, zápa-sící děti. Pomozte zamezit nevhodnému chování tím, že pečlivě zorganizujete auto i výlet. Zajistěte, aby všichni (i vy!) měli zapnutý bezpečnostní pás. Zapnuté pásy zmírňují behaviorální problémy. Pásy dětem brání mačkat se příliš blízko k sobě a narušovat navzájem svůj prostor. Výlet je potom nejen příjemnější, ale také bezpečnější pro všechny. Na dlouhých výletech může jeden rodič sedět na zadní sedačce, aby dětem zabránil v dělání nepořádku nebo vzájemném zlobení. Požádejte své děti, aby si s sebou do auta vzaly hračky, knížky nebo nějakou hru.

Než odjedete na výlet autem, můžete často předvídat pravděpodobnost výskytu nevhodného chování. Očekáváte-li problémy, řekněte dětem předem, že budou-li se v autě chovat nevhodně, očekává je určitý konkrétní následek. Také jim řekněte, že než dostanou tento trest, budete je varovat pouze jednou. Vhodným trestem může být  odložený time-out nebo mírný  logický následek jako zastavení na pár minut, dokud nevhodné chování nepomine. Na pět nebo deset minut někde zastavit je efektivnější, pokud cestujete na nějaké lákavé místo – jako na pláž nebo do parku.

Když dítě dostane odložený time-out, musí jít na time-out co možná nejdřív, obvykle hned po návratu domů. Na dlouhém výletě by se měl odložený time-out provést hned, jak zastavíte na odpočívadle u dálnice. Dítě prostě zůstane v autě po dobu svého time-outu potom, co zbytek rodiny auto opustí. Měli byste však zůstat nablízku.

Venkovní aktivity

V parku, ZOO, bazénu nebo při táboření je ke zvládnutí nevhodného chování dítěte snadné použít  okamžitý time-out. Ukažte na bezpečné místo, kam si má dítě sednout – na lavičku v parku, na velký kámen, ke stromu, do rohu hřiště nebo na zadní sedadlo auta. Okamžitý time-out se snadno používá a je účinný, dotáhnou-li jej rodiče do konce.

Jedna matka byla přímo ohromená, jak skvěle okamžitý time-out fungoval při ovládnutí otravného chování jejího devítiletého syna, když spolu byli u bazénu. Po dvou okamžitých time-outech přestal cákat a strkat pod vodu mladší děti. Jeho chování k jiným dětem se zlepšilo, stejně jako vztah jeho matky s ostatními matkami. Předtím zkoušela hubování a křik, ale tyto metody byly absolutně neúčinné. Chlapec na matku dokonce dělal obličeje, když ho kárala. Uvažovala, že ho vezme domů, když se bude chovat nevhodně (logický následek), ale to by bylo trestem i pro ni! Time-out byl mírným trestem, ale byl naprosto účinný při odstraňování problémového chování jejího syna u bazénu.

Jestliže vaše dítě zlobí u vašeho domu nebo bytu, není nutné ho posílat na time-out domů. Posaďte ho na určité místo jako třeba schodiště před domem. Potom dojděte pro časovač a umístěte ho dítěti na doslech.

Hlavní body k zapamatování

  • Nezapomeňte často odměňovat žádoucí chování svého dítěte pozorností a chválou. Dělejte to doma i mimo domov.
  • Než odejdete z domova, vysvětlete dítěti, jaké chování od něj očekáváte.
  • V domovech přátel používejte time-out stejně jako ve vlastním domově.
  • Na veřejných místech uvažujte o použití okamžitého time-outu, odloženého time-outu nebo behaviorálního trestu.

Knihu SOS Pomoc pro rodiče vydalo nakladatelství CPress

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSOS pomoc pro rodiče

Clark, Lynn

CPress, 2012

Napsat komentář