Knižní chvilka pro ženy

romany-pro-zeny
Dnes vám představíme pět různorodých knih. Spojují je jejich hlavní hrdinky – ženy rozhodnuté dosáhnout štěstí a spokojeného života. Ať už dáváte přednost společenským románům, psychologickým příběhům či lehké letní romanci, věříme, že vás některý knižní tip zaujme.

Román Sbohem, Paříži není klasickou červenou knihovnou. Anstey Harrisová s citem vytvořila mozaiku několika postav, které nespojuje pouze láska, ale hlavně naděje a přátelství.

Sbohem, Paříži

Kdysi nadějná violoncellistka Grace se po prožitém traumatu usazuje v malé anglické vesničce, věnuje se opravám hudebních nástrojů a prožívá vztah „na dálku“ se ženatým milencem Davidem. Vše se ale změní, když David v pařížském metru zachrání život jedné ženě. Stává se z něj „mediální hvězda“ a ve světle jeho slávy najednou spousta věcí vypadá docela jinak než dříve… Kniha, jejíž svérázné postavy si čtenář bezesporu zamiluje zkoumá skutečnosti i pozadí vztahů a rozchodů a ukazuje, že pokud jde o lásku, existuje více než jen jeden způsob, jak najít štěstí.

Autorka: Anstey Harrisová
Přeložila: Ivana Dresia

Počet stran: 318
Vazba: brožovaná
Formát: 178×185 mm
ISBN: 978-80-7593-088-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Sbohem, Paříži vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Na žádné fotografii není David k poznání. Všude je plno lidí, ale je evidentní, že hledaný muž je neobvykle vysoký, má husté tmavé vlasy a je elegantně oblečený. Určitě si nikdo nevšimne jeho malé nenápadné přítelkyně s obyčejnými krátkými vlasy, v zelené sukni.
Dole na stránce si všimnu černého rámečku s bílou šipkou uprostřed. Je to videozáznam z bezpečnostního systému metra.
Když spustím přehrávání, uvidím Davida na eskalátoru. Je nezaměnitelný pro kohokoliv, kdo ho zná. Za ním pospíchá obyčejná žena v barevné sukni.
Každému bude jasné, že je to on, my. Podle toho, jak se muž k ženě otáčí, je jasné, že patří k sobě. Každý pochopí, že jsme pár.
I jeho žena.
I jeho děti.

Prolistujte si i zbytek ukázky

O autorce

Anstey Harrisová (*1965) je anglická spisovatelka a žurnalistka. Žije se svým manželem a dvěma psy na jihu Anglie. Kromě psaní knih se věnuje vyučování kreativního psaní na místních školách a v kurzech. Ve svých knihách se snaží být pozitivní a ukázat, že štěstí je dosažitelné pro všechny.

Zdroj: ansteyharris.com

————————————————

Životopisný román Velmi nebezpečná žena vás zavede jak do prostředí ruské předválečné a předrevoluční smetánky, tak do prostředí anglických i sovětských spisovatelů, diplomacie i špionáže. Napínavé osudy ruské aristokratky představují velmi povedené spojení skutečných osobností a událostí s románovou fikcí.

Velmi nebezpečná žena

Maria Beckendorffová-Budbergová, zvaná Moura, byla ruskou aristokratkou, hvězdou vyšší společnosti, milenkou největších spisovatelů a hlavně velmi nebezpečnou ženou. Díky svému obrovskému charismatu si dokázala podmanit všechny kolem sebe, od vojáků po panovníky. Tohoto šarmu využívala coby špionka, kdy kvůli přežití musela pracovat pro brutální bolševický režim. Její příběh je však hlavně příběhem nenaplněné lásky, kvůli které obětovala vše, co bylo v jejím životě nejcennější.

Autoři: Jeremy Dronfield, Deborah McDonaldová
Přeložila: Anna Vaculíková

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-264-2308-9
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Velmi nebezpečná žena vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Byl to zvláštní večer – přes koncert a veškerou zábavu, kterou si pro hosty připravili, byla nálada značně melancholická. Elektřina vydržela celou noc a lustry vesele zářily do okolní tmy. Po pár hodinách hosté usedli k  několikachodové večeři, kterou italský kuchař sira George vyčaroval téměř z ničeho  – měl k  dispozici jen pár masových konzerv. Po večeři se tančilo a hosté mezi sebou živě konverzovali a smáli se, zjevně byli odhodlaní si večer užít, jak jen to šlo. Všudypřítomné napětí však proniklo i do sálů britské ambasády – atašé měli v kapsách nabité zbraně a  v kancelářích byly skryté pistole a  náhradní náboje. Před pár týdny dav znovu vyraboval Zimní palác a všichni se báli, že se jakákoli společenská událost může rychle zvrtnout v krvavé přepadení. Ve svých vzpomínkách Meriel napsala: „Na chvíli jsme se snažili zapomenout na všudypřítomné nebezpečí, které číhalo za každým rohem, na nadcházející srdcervoucí loučení a na zoufalou prázdnotu skrytou za těžkými brokátovými závěsy.

Přečtěte si i zbytek ukázky

O autorovi

Jeremy Dronfield se narodil ve Walesu a má doktorát z archeologie v Cambridge. Po studiích se začal věnovat psaní a již jeho prvotina The Locust Farm získala prestižní literární ocenění, stejně jako jeho další knihy. Více aktuálních informací o Jeremym získáte na jeho webových stránkách www.jeremydronfield.com

Zdroj: jota.cz

————————————————

Volné pokračování Kavárničky na pobřeží od Jenny Colganové vás zavede zpět k Floře MacKenzieové do kavárny na ostrově Mure. V jejím na první pohled dokonalém životě se objevují drobné problémy a nové výzvy. Flora je ovšem rozhodnutá se svého štěstí nevzdat.

Nekonečná pláž

Když se Flora z Londýna vracela na rodný skotský ostrůvek Mure, nikdy by nevěřila, že její milovaný šéf Joel přijede za ní. Nečekala by, že si najde cestu zpět ke své rodině, obnoví stará přátelství a že otevře útulnou a úspěšnou kavárnu. A co víc, že si začne milostný románek s mužem svých snů.
Joel však musí odjet za prací do New Yorku a Flora představuje novou etapu svého života. Lásku, manželství? A na jakém záhadném projektu Joel vlastně pracuje? A opravdu pověra o velrybách u pobřeží věstí pomíjivost štěstí?
Ve volném pokračování románu Kavárnička na pobřeží autorka opět s humorem a citem barvitě popisuje život na ostrůvku Mure, že by se tam člověk nejraději rozjel.
A v závěru knihy opět potěší čtenářky několik receptů.

Autorka: Jenny Colganová
Přeložila: Jana Koubová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-2811-6
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Nekonečná pláž vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Na ostrově Mure je pořádná tma i časně zjara.
Floře to bylo jedno; milovala ranní probuzení, přitulená k němu, oni dva v neproniknutelné černi. Joel měl velmi lehké spaní (Flora netušila, že než se s ní seznámil, nespal skoro vůbec), a když si protírala oči, býval už většinou vzhůru. Při pohledu na ni jeho jinak napjatý, ostražitý výraz zjihl a ona se usmívala, znovu a znovu překvapená, ohromená a vyděšená hloubkou toho, co cítí, a jak ji tlukot jeho srdce rozechvívá.
Milovala dokonce i ta nejmrazivější rána, kdy se musela zmátořit a hnout sebou. Když před sebou člověk neměl hodinu cesty do práce, namačkaný v davu dalších dojíždějících, kteří na vás dýchali bacily, strkali do vás a ztěžovali vám život víc, než je zdrávo, bylo to dočista něco jiného.

O autorce

Jenny Colganová (*1972) se narodila v Prestwicku ve Skotsku. Po vystudování Edinburské univerzity pracovala šest let ve zdravotních službách, přivydělávala si jako kreslířka komiksových příběhů a vystupováním jako sólová komička. V roce 2010 napsala svou první knihu Amanda’s Wedding a od té doby se věnuje psaní humorných romantických románů, které oslovují zejména současné mladé moderní ženy. V roce 2013 vyhrála její kniha Rosiin sladký krámek snů (Argo, 2015) cenu za nejlepší romantický román roku udílenou Asociací autorů romantických románů. Věnuje se také tvorbě sci-fi. Je autorkou jedné řady oblíbeného seriálu Dr. Who. Jenny Colganová je vdaná a se svým manželem Andrewem má tři děti.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Švédský román Žár a led nabízí příběh o vyrovnávání se s minulostí a hledání vlastní budoucnosti z pera autorky českého původu, Simony Ahrnstedtové. Završuje tak trilogii započatou knihami Nepřátelé a milenci a Oheň a voda.

Žár a led

Ambra Vinterová sní o skvělé kariéře ve významném švédském deníku, kde pracuje už několik let jako řadová novinářka. Kvůli práci přijíždí těsně před Vánoci do rodného městečka Kiruna na samém severu Švédska. Jde o druhořadý, nezajímavý úkol a Kiruna je navíc právě v prosinci snad nejtemnější místo na světě. Ambřiny vzpomínky na hrozné zážitky z dětství v pěstounské péči to ještě umocňují. Přesto ale právě tady potká muže, který ji silně přitahuje.
Tom Lexinton opustil vojenské speciální jednotky a stal se bezpečnostním expertem. Stále ho však trápí noční můry z poslední mise v Čadu, kde málem přišel o život, a trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Pronásleduje ho i marná touha po Ellinor, která mu zlomila srdce. Setkání s Ambrou mu do života přináší příslib světla a žáru – kdyby se odvážil nechat všechno, co ho trápí, za sebou.
Ambra se přinutí postavit ke své bolestné minulosti čelem a odhalí příběh, z něhož se nečekaně může stát celonárodní sólokapr. Ona i Tom se musí rozhodnout, zda dají svému vztahu šanci.
Žár a led je poslední díl trilogie o silných ženách – skvělé firemní právničce Natalii De la Grip, humanitární pracovnici Isobel Sorensenové či novinářce Ambře Vinterové. Každý díl má svou nepřehlédnutelnou hlavní hrdinku, nezávislou ženu se silnou osobností, nadšením pro svou práci a sex-appealem, který konečně objeví ten pravý. Ponořte se do jejich nezapomenutelných příběhů, které mají všechny atributy dobrého čtení, od zajímavých, vícevrstevných hrdinů až po nečekané zápletky a rychle se odvíjející košatý děj v nevšedním prostředí, ať už jde o vysoké finance a byznys, humanitární pomoc v Africe nebo švédský sever.

Autorka: Simona Ahrnstedtová
Přeložila: Irena Lysáčková

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 130×208 mm
ISBN: 978-80-7359-584-5
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Žár a led vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

V Kiruně je opravdu hrozná zima, pomyslela si Ambra, když šla z letadla do letištní budovy. Vítr z ní rval bundu a ona napůl běžela za spolupasažéry. Polární kruh překročili dávno předtím, než přistáli, a tady nahoře slunce zapadlo desátého prosince a na obzor se nevrátí dřív než v lednu. Teď, uprostřed dne, je zatím příšeří, ale tma padne za pár hodin.
Měla s sebou jen příruční zavazadlo, a tak rychle prošla příletovou halou a východem ven k letištnímu autobusu. Nepříjemný pocit narůstá každým krokem. Kolem jsou metrové hradby sněhu a sníh leží i na chodníku, takže jí v příliš tenkých kozačkách podkluzují nohy. Za plotem z ostnatého drátu vyjí psi zapřažení do saní. Když nastoupila do autobusu, ještě pořád se třásla zimou, koupila si lístek do Kiruny a sedla si k oknu. Sníh, sníh, sníh. Nelibý pocit je skoro fyzický. Autobus nastartoval.

Přečtěte si i zbytek ukázky

O autorce

Simona Ahrnstedtová je švédská spisovatelka s českými kořeny. Narodila se roku 1967 v Praze a je nejen úspěšnou autorkou romantických příběhů, ale také licencovanou psychologickou poradkyni a kognitivní behaviorální terapeutkou. To jí dává vynikající průpravu a ty nejlepší předpoklady k tvorbě živých propracovaných postav a poutavých lidských osudů. Na začátku spisovatelské kariéry studovala několik různých oborů – filmové umění, jazyky, práva a zároveň se věnovala psaní úspěšných historických románů. Nepřátelé a milenci, její první román ze současnosti ve Švédsku okamžitě zaznamenal ohromný úspěch – jenom tam se ho prodalo přes 60 000 výtisků, a brzy přišly nabídky na překlad do angličtiny, němčiny a dalších jazyků. V posledních letech se proslavila v nové vlně švédské romantické literatury i svými dalšími díly a stala se konkurencí tak známých jmen, jako je třeba Nora Roberts. Jsou to knihy o ženách a pro ženy psané ženami. Simona je mistrnou vypravěčkou, nehty si budete kousat napětím a knihu neodložíte, dokud se nedozvíte, jak to bylo dal. Zapomeňte na všechny předsudky a klišé, které jste kdy o „červené knihovně“ slyšeli. Tohle je inteligentní zábava, plná lásky a vášně. Simona, zapálená feministka a milovnice sýrů, žije se svými dvěma dospívajícími dětmi nedaleko Stockholmu.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Společenský román Davida H. Lawrence Ženy milující se stejně jako ostatní Lawrencova díla zabývá na svou dobu neobvykle otevřenou ženskou sexualitou. I dnes mají jeho díla čtenáři co říct, vždyť hledání skutečně upřímné lásky neomezované společenskými konvencemi je stále aktuální téma.

Ženy milující

Ženy milující jsou nejen románem vášní, ale i svérázným druhem románu ideí. Obsahují nespočet úvah o existenci jedince, společnosti, národa a lidstva. Sám D. H. Lawrence pokládal tento román za své nejlepší dílo. Jeho osou je komplikovaný, neustále se proměňující vztah dvou mileneckých párů, z nichž jeden dospívá přes ostré konflikty k životnímu naplnění, zatímco druhý se tragicky rozpadá. Jako by Ursula s Birkinem a Gudrun s Geraldem ztělesňovali typickou lawrenceovskou polaritu lásky a nenávisti, vzniku a zániku, života a smrti, tvoření a ničení stupňovaného až k sebezničení. Román se soustřeďuje na analýzu vztahů obou sester k sobě, k okolí a především k milencům. Kvarteto milenců doplňují další četné postavy a vztahové propletence, které Lawrence s úžasným citem analyzuje. Do všech jeho děl se s neobyčejnou intenzitou promítaly jeho subjektivní životní zkušenosti. Je až nevídané, jak mistrně a s nebývalou empatií dokázal vystihnout ženskou psychiku a sexualitu.

Autor: David H. Lawrence
Přeložil: Martin Hilský

Počet stran: 680
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7529-965-9
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Ženy milující vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

„Tuhle mě napadlo, že nějaký ten mužský by vlastně nebyl tak úplně k zahození,“ řekla Gudrun, rychle se kousla do spodního rtu, a docílila tak zvláštního výrazu, v němž se poťouchlost mísila se stísněností.
Ursulu to přímo vylekalo.
„Takže ty ses přišla po něm poohlédnout domů, viď?“ zasmála se.
„No dovol,“ ohradila se Gudrun zvýšeným hlasem. „Nemíním se po nikom poohlížet. Ale kdyby se mi náhodou připletl do cesty vysoce přitažlivý jedinec s přitažlivě vysokým příjmem – pak ovšem –“ Ponechala větu ironicky nedořečenou a pátravě se podívala na Ursulu, jako by chtěla proniknout až do jejího nitra. „Copak na tebe někdy nepadá pocit prázdnoty?“ zeptala se sestry. „Copak ty nikdy nemáš pocit, že všechno, ale úplně všechno je nanic?
Prostě nanic!  Všecko uvadá v květu.“
„Co například uvadá v květu?“ chtěla vědět Ursula.
„Všecko – ty, já – prostě všecko.“ Sestry se odmlčely a mlhavě rozjímaly o svém osudu.
„Až strach z toho na člověka jde,“ ozvala se Ursula. Následovala další pauza. „Ale co si slibuješ od manželství? Vyřešíš tím něco?“
„Zdá se, že je to pouze další nutná fáze,“ řekla Gudrun. Ursula o tom chvíli s jistou hořkostí přemýšlela. Už několik let pracovala jako učitelka ve Willey Green.
„Já vím,“ řekla. „Vypadá to tak, když o tom přemýšlíš obecně. Ale jen si to doopravdy představ: představ si kteréhokoli mužského. Představ si, jak každý večer přichází k tobě domů a dává ti pac a pusu –“
Následující pauza vyzněla jaksi dutě.
„Asi máš pravdu,“ ozvala se Gudrun přiškrceným hlasem. „Vypadá to dost nemožně. S tím mužským je to prostě nemožné.“

Přečtěte si i zbytek ukázky

O autorovi

David Herbert Lawrence (1885–1930) patří k předním britským modernistům a k nejvýraznějším spisovatelům 20. století vůbec. Ve svých prozaických dílech proniká hluboko do vědomí i podvědomí postav a snaží se prolomit konvenční úzkoprsost typickou pro tehdejší britskou společnost. Většina jeho velkých románů i povídek se zabývá zejména narušenými vztahy mezi muži a ženami a hledá klíč k jejich nápravě především ve spontánnosti a v instinktivním životě. Čeští čtenáři mají možnost se s Lawrenceovým dílem poměrně dobře obeznámit díky tomu, že v posledních třiceti letech vyšly v kvalitních překladech jeho stěžejní romány (Synové a milenci; Duha; Ženy milující; Milenec lady Chatterleyové).

Zdroj: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSbohem, Paříži

Anstey, Harris

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizeVelmi nebezpečná žena
Životy, lásky a lži nekrásnější ruské špionky

Dronfield, Jeremy – McDonaldová, Deborah

CPress, 2019

zobrazit info o knizeNekonečná pláž

Colganová, Jenny

Argo, 2019

zobrazit info o knizeŽár a led

Ahrnstedt, Simona

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeŽeny milující

Lawrence, David Herbert

Slovart, 2019

Napsat komentář