Vláda Karla IV. ve světle aktuálního historického bádání

KarelIV
Žůrek ve své biografii císaře a krále Karla IV. nehodlá překonávat monumentální životopisy Seibta, Spěváčka či Kavky, ale chce představit vládu Karla IV. v kontextu doby a prezentovat ji tak v novém světle.

Monografie Karel IV.: Portrét středověkého vládce, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Lidové noviny, je dílem českého historika Václava Žůrka. Václav Žůrek vystudoval historii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jeho diplomovou práci Korunovační řád Karla IV. jako ritualizovaný panovnický program vedl prof. Josef Žemlička. Doktorské studium Žůrek absolvoval taktéž na Univerzitě Karlově a dále na École des Hautes Études en Sciences Sociales v Paříži. Zaměřuje se především na kulturní dějiny středověké Evropy, panovnické rituály, Čechy a Francii ve 14. století a na raný středověk v pozdější středověké tradici.

Podrobných sepsání vlády Karla IV. bylo v předcházejících desetiletích učiněno hned několik. I s ohledem na to, že historické bádání dosud nedospělo do fáze, kdy by bylo třeba nové komplexní biografie tohoto panovníka, rozhodl se autor monografie Karel IV.: Portrét středověkého vládce zaměřit se na aktuální poznatky historické vědy, které umožňují představit Karla IV. v novém světle. Autor si uvědomuje, že Karla IV. coby historickou osobnost nelze hodnotit morálními měřítky současné doby, proto se snaží jeho počínání spíše pochopit v dobovém kontextu.

Jednotlivé kapitoly knihy se věnují charakteristickým tématům z vlády Karla IV. V první části knihy se čtenáři dostane chronologického popisu života tohoto panovníka. Druhá část se pak zaměřuje na panovnický styl Karla IV. a na fenomény, které dle autora umožňují lépe pochopit jeho vládu a historické dědictví. Autor se snaží ověřovat správnost tendence některých badatelů prezentovat tohoto Lucemburka v nekritickém a naprosto pozitivním světle. Žůrek připomíná, že neobvyklé množství pramenů vzniklých na dvoře Karla IV. sice poskytuje cenný zdroj pro historické bádání, ale na druhou stranu znamená i nutnost být zvýšeně obezřetný. Je totiž zřejmé, že mnoho z takových pramenů vzniklo právě za účelem oslnit jejich čtenáře a představit osobu panovníka v tom nejlepším světle.

Kniha není novým životopisem Karla IV., ale souborem pojednání o zásadních aspektech jeho života a vlády. Ty mají prozradit mnohé o jeho panovnickém programu. Autor se soustředí i na okamžiky, kdy panovník v rámci své vlády selhal a byl přinucen změnit svou strategii. Zajímavá mi přišla především část osvětlující rituály a ceremonie provázející Karlovu vládu (jde hlavně o korunovační ceremonii).

Monografii doporučuji čtenářům se zájmem o české dějiny, kteří chtějí doplnit své znalosti o našem nejznámějším panovníkovi o nové poznatky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel IV.
Portrét středověkého vládce

Žůrek, Václav

Nakladatelství Lidové noviny, 2018

Napsat komentář