Nenechte si ujít v týdnu od 17. do 23. června 2019

nenechte_si_ujit
Čas dovolených se kvapem blíží, a tak pokud ještě nevíte, kterou knížku si s sebou vezmete, vyrazte na některou z literárních akcí pro inspiraci. Třeba na autorské čtení Julie Urbišové či na křest knihy Na kafi s Josefem Dvořákem. 

Těšit se ale mohou i děti, v Brně si pro ně připravili letní čtení. Kromě toho se můžete jít podívat na výstavu Renáty Fučíkové.

Začneme ve Vyškově. V Knihovně Karla Dvořáčka si nachystali na úterý 18. června Literární vycházku Vyškovem. Jde už o třetí vycházku a i tentokrát se v ulicích města seznámíte se známými vyškovskými osobnostmi, za všechny jmenujme například režiséra Karla Kachyňu či starostu Vídně A. Zelinku. Sraz je v 16.30 před knihovnou, tak dorazte, půjde opravdu o parádní letní akci.

Jestliže máte kromě knih rádi i výtvarné umění, určitě se vám bude líbit následující akce. Až do úterý 18. června máte možnost zajít na výstavu přední české výtvarnice a ilustrátorky Renáty Fučíkové nazvanou Příběhy / Stories. Renáta Fučíková zde představuje svá díla související převážně s historickou a magickou Prahou – celý život totiž vypráví příběhy skrze své ilustrace v knížkách a z (pro mnohé nezáživných) podrobností dějin se snaží vytvářet krásné obrazy. Výstava se koná v pražské Galerii Villa Pellé.

Přesuneme se na Moravu. Ve středu 19. června se v knihkupectví Kosmas v Opavě koná autorské čtení Julie Urbišové z její nové knihy Doma v NOLA. Autorka pracuje jako novinářka a spolupracuje s Českým rozhlasem. Od roku 2007 žije v americkém New Orleans a přináší odsud posluchačům zajímavé reportáže. Ty nejlepší z nich jí nyní vyšly v knižní podobě, doplněné navíc ilustracemi místních dětí. Autorské čtení začíná v 16.30.

Jestliže patří herec Josef Dvořák mezi vaše oblíbence, určitě si nenechte ujít křest knihy Na kafi s Josefem Dvořákem, který se koná ve čtvrtek 20. červnapražském Paláci knih Luxor. Kniha vznikla z rozhovorů s tímto oblíbeným divadelním a filmovým hercem a komikem a je vlastně knihou bilanční. Nejslavnější český vodník se totiž ohlíží za svou dosavadní kariérou – přináší humorné historky, ale i zamyšlení nad životem. Autorem knihy je Petr Matějček, který s hercem rozhovor vedl. Křest knihy začíná v 15.00.

Jestliže se vaše děti už nemohou dočkat letních prázdnin, vezměte je do brněnské Knihovny Jiřího Mahena. Na pátek 21. června si tu pro ně připravili Čtení s Madam Léto. Číst se budou příběhy s letní tematikou a dětem tak poslední dny před koncem školního roku určitě rychleji utečou. Kromě toho je pro ně po celý den připravena výtvarná minidílna a pátrací hra v prostorách knihovny, o zábavu tedy nebude nouze. Čtení začíná v 11.00.

Velmi zajímavá akce se uskuteční v sobotu 22. června v Paláci knih Luxor v Praze. Ve 14.00 se zde sejde skupina začínajících spisovatelů zvaná Autoři sobě. Těšit se můžete na jejich autorské čtení, doprovodné programy či autogramiádu. A koho že to potkáte na této akci? Představí se vám Zuzana Kalousová, Jakub Pachol, Robin Nasadil, Ladislav Chrudina, Jaromír Žid a David Adámek. Přijďte nadějné spisovatele podpořit a třeba navíc získáte tipy na zajímavou literaturu.

 Na další literární akce se můžete podívat do našeho Kalendáře akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář