Cesta k vlastnímu osvobození

duse-a-mysl-perex
V dnešních tipech se dozvíte, jak v životě uspět, pokud se věnujete více zájmům, zjistíte, jak zatočit se svým vnitřním kritikem nebo jak se vypořádat s nepříjemnými zážitky a pocity z minulosti, a také se pobavíte u knížky o manželství.

Někteří lidé si v životě nevybrali pouze jedno zaměstnání, ale mají více zájmů a projektů, ve kterých jsou dobří a touží s nimi uspět. Těmto lidem se říká multipotenciálové a knížka Emilie Wapnickové je určena právě jim. Obsahuje řadu užitečných informací, tipů a cvičení, jak se vyrovnat se strachem nebo pocitem viny.

Kniha pro multipotenciály

Buďte vším, čím chcete
Autorka: Emilie Wapnick
Přeložila: Helena Šilhánková

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1441-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Kniha pro multipotenciály vydalo nakladatelství Portál.

Otázka „Čím chceš být, až vyrosteš?“ vyvolává dojem, jako by si každý z nás musel vybrat jeden druh zaměstnání a jednu vášeň, jíž se v životě bude věnovat. Jenže jsou i lidé, kteří prostě mají řadu zájmů a věnují se – ať už postupně, nebo zároveň – řadě různých projektů. Pro tenhle typ lidí už vzniklo mnoho názvů: třeba renesanční lidé, všeumělové, skeneři nebo – jak je označuje autorka této knihy, která mezi ně počítá i sebe samu – multipotenciálové. Ve své knize píše, v čem je v dnešním světě plném změn multipotencialita výhodou (takoví lidé totiž dovedou syntetizovat ideje, rychle se učí, jsou adaptabilní a myslí v souvislostech). Radí, pomocí jakých strategií se dá zaměřit na více projektů. Jak se vypořádat s pocity, jako je strach, že člověk nebude nejlepší, či vina, protože o něco ztratil zájem. Informačně nabitá, chytře psaná a zábavná kniha je vybavena různými výčty, tipy, cvičeními i seznamem slavných multipotenciálů a příkladů interdisciplinárních oborů.

 

Ukázka z knihy

Systém vytvořený na míru
Od dob, co jsou na svěže filozofové a intelektuálové, lidé přemýšlejí a píšou o tom, jak dosáhnout větší výkonnosti. Většina rad ohledně výkonnosti však na multipotenciály nebere ohled. Jejich autoři nereflektují naši potřebu pestrosti ani o ní nepřemýšlejí. Rady specialistům ohledně zvýšení produktivity doporučují držet se nějakého pevného systému, my multipotenciálové ale vyžadujeme pružnost. Téměř všichni potřebujeme dostatečný manévrovací prostor a každý z nás pracuje jinak. Dovoluji si tvrdit, že na každého platí jiný cukr a jiný bič. (str. 154)

Přečtěte si další ukázky.

 

Emilie Wapnick

Emilie Wapnick se dosud profesionálně nebo akademicky věnovala hudbě, umění, filmu a právu. Je spisovatelkou, výtvarnicí, kariérovou koučkou a zakladatelkou Puttylike.com, kde pomáhá multipotenciálům integrovat jejich zájmy a vést plodný život. Její přednáška z cyklu TED má zatím přes čtyři miliony zhlédnutí.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

————————————————

Každý z nás občas zaslechne ten kritický vnitřní hlas, který nám vyčítá, co děláme špatně. S pomocí knížky Zatočte se svým vnitřním kritikem se naučíte na sebekritiku reagovat zdravě. Díky tomu budete úspěšnější a spokojenější.

Zatočte se svým vnitřním kritikem

Jak se vymanit z bludného kruhu negativního myšlení
Autor: Yong Kang Chan
Přeložil: René Souček

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-2296-7
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Zatočte se svým vnitřním kritikem vydalo nakladatelství Grada.

Nedokážete umlčet kritický hlas ve své mysli? Každý máme svého vnitřního kritika, který na nás neustále hledá nějaké chyby. Zkoušíme ho umlčet, ale zdá se, že na něj nic neplatí. Sebekritiky se zbavit nedokážeme a vnitřního kritika vnímáme jako nepřítele nebo se pod jeho vlivem snažíme usměrnit své projevy a chování. Má tedy vůbec smysl pokoušet se to změnit? Pravdou je, že většinu svých myšlenek nedokážeme ovládat. Naše navyklé nezdravé způsoby myšlení jsou podmíněny minulými zkušenostmi a staly se součástí našich obranných mechanismů. Toto nastavení nelze rychle a jednoduše změnit. Snaha o neustálé korigování vlastních myšlenek a umlčování vnitřního kritika nefunguje nebo zabírá jen dočasně. Avšak své reakce na sebekritiku změnit dokážeme! Můžeme si totiž vybrat, jak budeme reagovat – a správná volba nás zbaví pochybností o sobě a zajistí nám vnitřní klid. S pomocí této knihy se naučíte na sebekritiku reagovat zdravě a využívat ji ve svůj prospěch.

 

Ukázka z knihy

Snažíte se někdy umlčet negativní hlas ve své hlavě? Jak vám to jde? Stejně jako většina lidí, i já jsem se v mladším věku snažil zbavit svých negativních myšlenek pomocí nejrůznějších cvičení a technik. Četl jsem různé blogy a knihy, sledoval videa a nakoupil si online programy, které mi v mém studiu pozitivity měly pomáhat. Celkem to fungovalo a já si vybudoval poměrně dobrou sebeúctu a sebedůvěru. Přesto jsem na sebe občas býval dost přísný. Nijak zvlášť mi to však nevadilo, protože jsem to nevnímal tak silně jako v pubertě. Prostře jsem se snažil negativní přesvědčení o sobě přetvářet v pozitivnější a myslel jsem si, že se negativní myšlenky postupně vytratí. Věřil jsem, že své myšlení dokážu dát do pořádku. Dělal jsem to tak až do doby, kdy jsem se ocitl bez práce a začal se propadat do spirály deprese. (str. 11)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Yong Kang Chan

Yong Kang Chan (v české transkripci Jung Kchang Čchan), známý jako Nerdy Creator, je bloger, lektor vědomé pozornosti a osobní učitel. Jako dítě trpěl nízkou sebeúctou, a proto přečetl mnoho knih o osobním růstu, psychologii a spiritualitě. Žije v Singapuru, kde vyučuje matematiku a účetnictví. Na své webové stránce píše blog o laskavém postoji k vlastní osobě a vědomé pozornosti, jehož cílem je pomáhat introvertům a lidem s nízkou sebeúctou. Jeho stránku můžete navštívit na www.nerdycreator.com.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Zábavné příběhy z každodenního života v dlouhodobém manželství ocení všechny ženy, které mají s mnohaletými vztahy bohaté zkušenosti. A ty méně zkušené budou alespoň vědět, do čeho jdou…

Nebýt mého muže, byla bych šťastně vdaná

Terapie pro osvícené ženy
Autorka: Monika Bittlová

Počet stran: 219
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7593-065-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Nebýt mého muže, byla bych šťastně vdaná vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Humorně pojatá „příručka šťastného manželství“ od populární německé autorky, která je vystudovanou psycholožkou. Neuvěřitelně zábavná, upřímná a okouzlující knížka pojednává o dlouhodobém manželství. Úžasně zábavné příběhy z každodenního života jsou ideálním čtením pro všechny ženy, které žijí v mnohaletém manželství, ale i pro ty, které jsou teprve na začátku vztahu – aby věděly, do čeho jdou. Kniha dosáhla velkého uznání mezi čtenářkami; dá se tudíž souhlasit s oficiální anotací, která knihu označuje za „tak zábavnou a uklidňující jako je večer s vaší nejlepší kamarádkou“.

 

Ukázka z knihy

Podle vědeckých výzkumů právě čtvrtina sekundy rozhoduje o tom, jestli jsou nám lidé, se kterými se nově seznamujeme, sympatičtí, nebo ne, a také, jestli se „na první pohled“ zamilujeme. 74 % Němců věří na životní lásku a 76 % věří na lásku na první pohled. No a já myslím, že se mnou a s Alexem se to nějak zvrhlo, protože u nás se to vyvíjelo úplně jinak.
Čím dále od události, tím větší tendence vše si idealizovat. Proto jsem nahlédla do svých starých deníčků, co jsem si tenkrát zapsala o prvním setkání s mým mužem. Co vám mám povídat? Není tam nic, nada, niente! Ani zmínka. Datum našeho prvního setkání se nedá zjistit. Manžela se ani nebudu ptát. To by bylo asi stejně smysluplné, jako žádat naši babičku, aby mi vysvětlila všechny detailní funkce WhatsAppu.

 

Monika Bittlová

Monika Bittlová se narodila roku 1963 v Altmühltalu. Po maturitě absolvovala dvouletou stáž v Ingolstadtu, dva roky poezie na Sicílii, čtyřleté studium germanistiky a psychologie v Mnichově, pobyty v Egyptě a na Islandu, načež získala stipendium filmové akademie v Mnichově. Vydala 17 scénářů, šest románů, šest knih o literatuře a četné kratší příspěvky, jako jsou povídky, eseje nebo glosáře. Je vdaná a má syna.

Informace byly čerpány ze stránek autorky.

————————————————

Všichni si s sebou vlečeme emoční batohy naplněné negativními prožitky z minulosti, úzkostí a strachem. I nejbolestivější zkušenosti však pro nás mohou být přínosné. Důležité je, jak se k nim postavíme.

Zbavte se svého emočního batohu

Jak se osvobodit od nezdravých pocitů
Autorka: Vivian Dittmar
Přeložil: Tomáš Mach

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-271-2114-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zbavte se svého emočního batohu vydalo nakladatelství Grada.

Při pohledu zevnějšku jsou to bezvýznamné maličkosti. Přesto nás během okamžiku dokážou úplně rozhodit. Náhle jsme zaplaveni silnými emocemi – anebo naopak necítíme vůbec nic. V hlavě nám začnou divoce vířit myšlenky, nebo si musíme neodkladně vzít kousek čokolády. To se ke slovu hlásí náš emoční batoh! V něm se nacházejí zážitky z minulosti a emoce, které jsme dosud nezpracovali: strach, zlost, smutek, lítost… Náš emoční batoh ale není žádná zbytečná přítěž. Naopak, je plný pokladů, které čekají na své objevení. Každá životní zkušenost, i ta sebebolestnější, může totiž být přínosem – stačí zvolit správný přístup. Díky této knížce dokážete najít cestu ze spleti vlastních emocí a naučíte se je vědomě zpracovávat ve svůj prospěch.

 

Ukázka z knihy

Každého na jeho cestě životem čekají situace, se kterými není snadné se vypořádat, a je to tak správně. Pro svůj vývoj totiž potřebujeme výzvy. Občas se musíme dostat na hranici toho, co je pro nás ještě únosné. A někdy i za tuto hranici. Jsou to často úseky našeho života,, kterých bychom se z pochopitelných důvodů i ochotně vzdali, ale tím bychom si nijak nepomohli. Naše kontrola toho, co prožíváme, je omezená. Pro naše dětství to platí mnohem více než pro pozdější etapy života. Ale i v dospělosti musíme čelit obvyklým i neobvyklým výzvám. Mnohé z nich se zdají být seslané přímo od Boha nebo působí jako hříčka náhody anarchistického a bezduchého univerza, záleží na tom, jaké interpretaci dává člověk přednost. (str. 16)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Vivian Dittmar

Vivian Dittmar je uznávanou neortodoxní průkopnicí na poli emoční kompetence, autorkou řady knih a zakladatelkou nadace pro kulturní změnu s názvem „Be the Change“. Pravidelně pořádá přednášky a semináře k rozvoji sociální a emoční kompetence, jakož i online kurzy věnované pocitům a mezilidským vztahům. Vedle svého profesního a společenského angažmá je i milující matkou dvou synů.

Informace byly čerpány z knižní ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy pro šťastnější život? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha pro multipotenciály
Buďte vším, čím chcete

Wapnick, Emilie

Portál, 2019

zobrazit info o knizeZatočte se svým vnitřním kritikem
Jak se vymanit z bludného kruhu negativního myšlení

Kang, Yong Chan

Grada, 2019

zobrazit info o knizeNebýt mého muže, byla bych šťastně vdaná
Terapie pro osvícené ženy

Bittlová, Monika

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizeZbavte se svého emočního batohu
Jak se osvobodit od nezdravých pocitů

Dittmar, Vivian

Grada, 2019

Napsat komentář