Evropské dimenze vojenských dějin od 19. století po dnešek

Dejiny bez hranic
Historikové z dvaceti pěti zemí se zaměřili na vojenské dějiny a vztahy v Evropě od 19. století. Svůj výzkum doplnili grafy, mapami a obrázky a předkládají tak čtenáři ucelený pohled na vývoj vojenství a na vše, co s touto problematikou souvisí.

Vývojové tendence vojenství se jen zřídka zastavují před státními hranicemi. Vojenské dějiny jsou však až dodnes z velké míry národními dějinami. Popsat vojenské dimenze minulosti z evropské perspektivy proto znamená stanovit nové akcenty a otevřít tak překvapivé náhledy. To odpovídá nejen zájmu historické vědy o mezinárodní a nadnárodní procesy, ale odráží to také vývoj bezpečnostní politiky, směřující k vytvoření mnohonárodních ozbrojených sil.
Renomovaní historikové z 25 států si vzali pod drobnohled vztahy v Evropě v období od 19. století, přesahující hranice jednotlivých zemí. Tato inovativní kniha, vybavená četnými obrázky, grafy a mapami, poprvé osvětluje otázky zavrhování války a míru, změn v poměru mezi civilní a vojenskou sférou, reprezentace vojenství v podobě obrazů vlastních i cizích, jakož i vztahů ozbrojených sil v rámci vojenských aliancí od napoleonských válek. Uvedené problémy zkoumá z transnacionální perspektivy a stává se tak cenným vodítkem pro historiky i širší veřejnost.

Ukázka z knihy

Válku nelze stavět na roveň s archaickým nebo anarchistickým užitím násilí. Odjakživa existovaly přijatelné a nepřijatelné formy násilí, přičemž zúčastněné strany si tyto mohly vykládat diametrálně odlišně. V zásadě se striktně rozlišovalo mezi právem na vedení války (ius ad bellum) a právem ve válce (ius in bello). (str. 116)

Dějiny bez hranic?

Evropské dimenze vojenských dějin od 19. století po dnešek
Editoři: Jörg Echternkamp, Hans-Hubertus Mack
Přeložil: Vladimír Pilát

Počet stran: 460
Vazba: brožovaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-2935-5
Doporučená cena: 555 Kč

Knihu Dějiny bez hranic? vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte si přečíst ukázku.


Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny bez hranic?
Evropské dimenze vojenských dějin od 19. století po dnešek

Echternkamp, Jörg (ed) – Mack, Hans-Hubertus (ed)

Academia, 2019

Napsat komentář