O přírodě a zahradničení

peta zahradnici
Venku je teplo a slunečno, nekonečná sucha už také přešla, a tak nastává čas vyrazit o volných chvílích na zahrádku. Které ptáky tam můžeme pozorovat? Které byliny tam mohou růst? A které rostliny vybrat, aby se vaše zahrada líbila i včelám? Na to vše odpoví dnes představované knihy.

Máte rádi včely a trápí vás, že vymírají? Pak je kniha rakouské autorky Zahrada pro včely tou pravou pro vás. Kniha popisuje, jak v zahradě vytvořit prostředí, které do ní včely naláká a zároveň potěší i zrak lidských návštěvníků.

Zahrada pro včely

Tipy na rostliny pro různá stanoviště

Autorka: Katrin Lugerbauer
Přeložil: Radomil Hradil

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 165×220 mm
ISBN: 978-80-271-2049-9
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Zahrada pro včely vydalo nakladatelství Grada.

Na zahradě to žije. Je to místo, kde se včely medonosné i divoké, čmeláci a další užitečný hmyz cítí dobře. Rozmanitost květů, stromů a dalších planých či nešlechtěných rostlinných druhů jim skýtá nejen obživu ve formě pylu a nektaru, ale nabízí i úkryty k odpočinku a rozmnožování. Proč je tedy nepřilákat do naší zahrady? Záleží samozřejmě i na výběru rostlinného materiálu, abychom z ní udělali příjemné místo nejen pro nás, ale i pro užitečný hmyz. Ten se nám odmění snížením množství škůdců a v neposlední řadě i prožitými chvilkami při pozorování hmyzího života.
Autorka, zakladatelka a propagátorka přírodních zahrad, na konkrétních příkladech ukazuje, jak lze na různá stanoviště vybrat vhodný rostlinný sortiment a založit zahradu, která celoročně poskytne ideální životní prostor užitečnému hmyzu. Knihu ilustrují četné fotografie nektarodárných a pylodárných rostlin, ruční kresby a zahradní osazovací plány.

Ukázka z knihy

vcely-ukazka

Prolistujte si celou online ukázku z této knihy.

O autorce

Katrin Lugerbauer pochází z Rakouska a zabývá se propagováním přírodních zahrad. Krásné fotky ze zahrad, které ona sama zakládá, můžete sledovat na jejím instagramu.

————————————————

Botanik Lubomír Hrouda a ilustrátorka Anna Skoumalová spojili síly a vytvořili akvarelový atlas popisující stovky rostlin, které lze na území naší země nalézt. Za zmínku určitě stojí, že ilustrace vznikaly podle živého materiálu.

Rostliny naší přírody

štětcem Anny Skoumalové a perem Lubomíra Hroudy

Autor: Lubomír Hrouda

Počet stran: 852
Vazba: vázaná
Formát: 168×239 mm
ISBN: 978-80-200-2867-9
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Rostliny naší přírody vydalo nakladatelství Academia.

Akvarelový atlas zahrnuje cca 780 dominantních bylin přírody České republiky. Originální obrázky, malované výhradně podle živého materiálu, jsou doprovázeny krátkými texty o ekologii druhu, rozlišovacích znacích, které nejsou patrné z obrázku, popřípadě o příbuzných druzích a jejich určení. Výběr rostlin v knize zohledňuje posun naší květeny od roku 1973 zařazením běžných invazních druhů a většího počtu travních dominant. Z rostlin horských a z orchidejí je zobrazen výběr nápadných a častých druhů, které se přirozeně vyskytují na území České republiky.

Ukázka z knihy

Rostliny nasi prirody 1Prohlédněte si další rostliny díky ukázce.

O autorovi

Lubomír Hrouda (* 8. prosince 1945 Písek) je český botanik, který působí na Přírodovědecké a Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Specializuje se na cévnaté rostliny.Je mimo jiné autorem knihy Rostliny luk a pastvin.

————————————————

Poslední kniha, kterou dnes představíme, se vzdaluje od flóry a přechází k fauně. V zahradě totiž nepozorujeme jen krásné rostliny a bylinky, ale také mnohé z nás uchvacují ptáci svým krásným zpěvem. Kniha Ptáci na naší zahradě přináší informace a zajímavosti o ptáčcích, které pozorujete na své zahradě. Je přitom prakticky rozdělena podle ročních období, ve kterých létavé zpěváky pravděpodobně zpozorujete.

Ptáci na naší zahradě

zážitky, pozorování, ochrana

Autorka: Daniela Straußová
Přeložila: Jitka Koubková

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-271-2265-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Ptáci na naší zahradě vydalo nakladatelství Grada.

Milovníci ptáků se v této knize dozví spoustu zajímavostí ze světa svých oblíbenců. Čtyři roční období a v každém krátké články o dění v ptačím světě. Kdy ptáci začínají svůj den, čím se v tomto období živí, kde a z jakého materiálu staví hnízda, je zde i několik návrhů na ptačí budku.
Víte, jací ptáci se pohybují na vaší zahradě v noci? A kteří v noci zpívají? Mohli byste pro ptáky připravit pískové či vodní koupadlo? Poznáte místo, kde se zdržují drozdi? A orientujete se správně v druzích našich sýkorek?
V poslední části knihy je 44 portrétů běžných ptáků, které můžete na své zahradě pozorovat.

Z obsahu knihy

JARO: RADOSTNÉ PROBUZENÍ
Ze zahrad a parků zní hlasitý ptačí zpěv. Rychle proto vyrazte ven, kde je stále co objevovat.

LÉTO: ČILÝ RUCH
Všichni ptáci jsou zaměstnáni péčí o mláďata. Letní oblohu křižují lovící vlaštovky a rorýsi. Dokážete tyto vzdušné akrobaty od sebe rozeznat?

PODZIM: NAPJATÁ ATMOSFÉRA
Tažní ptáci si vytvářejí tukové zásoby na cestu do zimovišť. Možná budete mít to štěstí a zahlédnete letovou formaci hus nebo jeřábů.

ZIMA: ZAVLÁDLO TICHO
Některé druhy odolávají chladu a přezimují u nás. Kolik druhů napočítáte na svém krmítku?

PORTRÉTY PTÁKŮ
Portréty 44 ptáků, kteří se nejčastěji objevují v našich zahradách, jsou rozřazeny do tří kategorií, v nichž jako měřítko velikosti slouží sýkorka modřinka, vrabec a kos.

O autorce

Daniela Straußová žije v Dolním Sasku a pracuje jako učitelka na základní škole. Už 20 let se věnuje pozorovaní ptáků. Od roku 2009 pracovala vo Faunistické komisii Dolného Saska a v letech 2012 až 2013 jí řídila.


Zapojte se do našich aukcí! Naleznete v nich tyto a mnohé další fascinující knihy.

Kolik času věnujete péči o svou zahradu? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZahrada pro včely
Tipy na rostliny pro různá stanoviště

Lugerbauer, Katrin

Grada, 2019

zobrazit info o knizeRostliny naší přírody
štětcem Anny Skoumalové a perem Lubomíra Hroudy

Hrouda, Lubomír

Academia, 2018

zobrazit info o knizePtáci na naší zahradě

Straußová, Daniela

Grada, 2019

Napsat komentář