Tipy pro kreativce

tipy pro kreativce
Patříte mezi kreativní a nápadité lidi, kteří si rádi procvičí a zdokonalí staré znalosti nebo se rovnou naučí něco úplně nového? Pak tady máme pár tipů přesně pro vás. Spojte šikovnost ruk a chuť tvořit a úspěch je zaručen.

I v dnešní technologicky vyspělé době není na škodu vrátit se k umění předení vlny. S knihou Předení vlny na kolovrátku a na vřetánku získáte všechny potřebné tipy a rady k celému procesu zpracování vlny – od stříhání ovcí až po finální výrobek.

Předení vlny na kolovrátku a na vřetánku

Aneb cesta vlny od ovečky k přadénku
Autorka: Kateřina Rodinová

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-247-3323-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Předení vlny na kolovrátku a na vřetánku vydalo nakladatelství Grada.

Máte možnost si ovčí vlnu sami ostříhat? Rádi byste věděli, jakým způsobem ji vyprat a načesat, jak použít starý kolovrat či jaký kolovrátek a s jakým příslušenstvím si pořídit?

Kniha obsahuje detailní návod, jak proměnit ovčí vlnu v přadénko vhodné k pletení či tkaní, od:

  • střihání ovcí,
  • česání vlny na kramplích nebo bubnové česačce,
  • předení na kolovrátku a vřetánku aj.

A také rady „co dělat, když se něco nedaří“.

Kolovrátky se u nás začaly používat během 15. století a postupně nahrazovaly vřeteno, které se používalo pro spřádání vlny a lnu po několik tisíciletí. Velkou výhodou bylo, že práce na kolovrátku byla až dvakrát rychlejší než na ručním vřeteni.
Přesto se ujímal velice pomalu, bylo to způsobeno hlavně velkou pořizovací cenou a nedostatkem řemeslníků (kolovrátek už nebylo možné si podomácku vyrobit). Také zde byla nedůvěra ke všem novotám, vždyť po tolik generací se předlo na vřeteni, které se jednoduše dalo dalo přenést kamkoliv. Proto se ještě v polovině 20. století v některých okrajových oblastech předlo na vřeteni. (str. 26)

Přečtěte si zbytek ukázky

O nakladatelství

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

————————————————

Naučte se kreslit postavu s jednoduchým a vtipným průvodcem Christophera Harta Prostě Postava! Praktická a zábavná cvičení vám umožní získat potřebný cvik v kreslení – od statických kreseb tváře po postavy v pohybu.

Prostě Postava!

Jednoduché základy kreslení postav
Autor: Christopher Hart
Přeložila: Pavla Němečková

Počet stran: 140
Vazba: brožovaná
Formát: 215×280 mm
ISBN: 978-80-7413-395-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Prostě Postava! vydalo nakladatelství Zoner Press.

Chcete se naučit kreslit lidi, ale děsí vás anatomie?
Frustrují vás knížky, ve kterých se dopodrobna rozebírá kreslení jednotlivých svalů a kostí? Tak to je Prostě POSTAVA! přesně pro vás. Tento zábavný a názorný průvodce vás naučí, jak efektivně kreslit mužské a ženské postavy bez složitého probírání anatomie. Začnete kreslením hlavy a výrazů tváře, pak se přesunete k tělu, jeho částem a celkovým pózám, a nebude chybět ani postava v pohybu. Najdete zde vše, co ke kreslení postav potřebujete, a nic, co nepotřebujete!
Možná jste již prolistovali několik knih o anatomii, které působily zmateně a pro praktické účely kreslení postav byly až zbytečně podrobné. Tato publikace není jedna z nich. Je plná jednoduchých návrhů, které vám pomohou s kreslením lidské postavy a anatomií se zabývá, jen pokud je nezbytně třeba. Kniha obsahuje stovky ilustrací lidských postav v různých pozicích, které vám poslouží jako předlohy. Naučíte se je kreslit se správnými proporcemi tak, abyste byli nakonec schopni vytvořit kresby z vlastní hlavy bez nutnosti obkreslovat ty v této knize. A na rozdíl od jiných knih o anatomii a kreslení postav tato kniha se soustředí stejnou měrou na muže i ženy.
Není to anatomie, ale srozumitelný kurz, který vás naučí kreslit krásné postavy s ideálními proporcemi.

Nejlepší věcí na této knize je velké množství návodů krok za krokem. Myslím, že pokud nejste již zručným umělcem, je prakticky nemožné jen tak od oka obkreslit lidskou postavu z již dokončené kresby. Proto zde naleznete jednoduché návody s postupnými kroky. Nové prvky u jednotlivých bodů jsou nakresleny modře, takže přesně víte, které linky byly v každém kroku přidány. Navíc zde objevíte nespočet tipů, které vám představí užitečné techniky používané profesionálními umělci. Tyto techniky jsou často jednoduché, ale důležité, a mohou zřetelně zlepšit vaše kreslení. (str. 9)

Přečtěte si zbytek ukázky

O autorovi

Christopher Hart je světově nejproslulejším autorem návodných knih o kreslení. Jeho příruček se po celém světě prodalo více než 3,5 milionu kusů a byly přeloženy do 20 jazyků. V České republice bylo možné jeho jedinečný styl výkladu poznat v knize Jak kreslit komiksové postavičky, která slavila úspěch u kluků i holek.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik.

————————————————

Nahlédněte do života papeže Františka a nechte se inspirovat nejen jeho názory, ale i jeho oblíbenými recepty. Kniha U stolu s papežem Františkem kombinuje vyprávění o životě Svatého otce s polemikou o současných problémech ve světě a je doplněná o 36 receptů, které můžete vyzkoušet.

U stolu s papežem Františkem

Jeho recepty na jídlo i na život
Autor: Roberto Alborghetti
Přeložila: Jindra Hubková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 195×255 mm
ISBN: 978-80-7566-089-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu U stolu s papežem Františkem vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Co má rád papež František? Myslíte, že se umí otáčet v kuchyni?
A chcete si uvařit jeho oblíbená jídla? Výpravná kniha nám přibližuje, v jakém rodinném prostředí Jorge Mario Bergoglio vyrůstal, kdo na něj měl vliv i kde má kořeny jeho nasazení ve prospěch chudých. Publikace obsahuje unikátní snímky jeho rodiny, míst, kde působil, i momentek z doby pontifikátu. Papež František má k řadě věcí praktický přístup. Nahlas kritizuje plýtvání potravinami v bohatých zemích a dává druhým příklad svým střídmým životem. Součástí knihy je také 36 receptů na jeho oblíbená jídla, která si snadno uvaříme i u nás. Prostřený stůl je pro Františka znamením Božího požehnání i symbolem vzájemného přátelství a solidarity. Papež sám na sobě ukazuje, jak krásně se může doplňovat skromný životní styl s oslavami, radostmi života a kuchařským uměním. Kéž s četbou této knihy dostaneme chuť na pochoutky z papežovy kuchyně i novou chuť do života!

„Dobrou chuť!“ Za těmito slovy se skrývá svět – Františkův svět. Ne nadarmo je toto jeho nedělní přání neustále opakováno ve všech médiích. Stalo se už tradicí, protože přání “dobré chuti“ zaměřuje pozornost na sváteční prostředí v rodinách, kde se společně připravuje nedělní oběd, na nejkrásnější okamžik týdne, kdy se spolu u stolu sejdou rodiče, děti, prarodiče a přátelé, a pochutnávají si na „dobrotách“ a slaví své společenství. Toto nedělní přání je požehnáním poukazujícím na význam a hodnotu společného stolování. (str. 10)

O autorovi

Roberto Alborghetti je italský spisovatel, reportér a životopisec. Dlouhodobě se ve svých dílech zabývá životem papeže Františka.

Zdroj: ikarmel.cz

O nakladatelství

Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydalo více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete knihy za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z knih? Jaké tvořivé činnosti dáváte přednost? Napište nám svůj názor do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePředení vlny na kolovrátku a na vřetánku
aneb cesta vlny od ovečky k přadénku

Rodinová, Kateřina

Grada, 2019

zobrazit info o knizeProstě Postava!
Jednoduché základy kreslení postav

Hart, Christopher

Zoner Press, 2019

zobrazit info o knizeU stolu s papežem Františkem
Jeho recepty na jídlo i na život

Alborghetti, Roberto

Karmelitánské nakladatelství, 2019

Napsat komentář