Jak to bylo doopravdy

JakVycvicitDraka_CelyPribehOMneABezzubkovi
Mnozí z nás mají nebo měli nějakého domácího mazlíčka, ať už bílou myšku či mohutného oře. Těžko ale najdeme takového, na němž bychom mohli i létat. Pojďme se podívat na příběh někoho, komu se tento sen splnil.

Nakladatelství Egmont, člen skupina Albatros Media, vydalo v březnu 2019 trojici knih edice DreamWorks Jak vycvičit draka s názvy Úplný filmový průvodce, Celý příběh o mně a Bezzubkovi a do třetice Omalovánky a zábavné úkoly. Dnes je na řadě druhý z uvedených titulů.

Podobně jako kniha Jak vycvičit draka – Úplný filmový průvodce (DreamWorks Dragons, Dragons – Utimate Movie Guide, 2019) je i publikace Celý příběh o mně a Bezzubkovi od Škyťáka (Drachenzähmen leicht gemacht 3: Die Geheime Welt , Die ganze Geschichte von mir und Ohnezahn, 2019) plná obrázků ze všech tří filmů slavné série Jak vycvičit draka. Připomeňme, že původně dvanáctidílná knižní sada Škyťák Šelmovská Štika III. (Hiccup Horrendous Haddock III) z pera britské autorky Cressidy Cowell se již během svého vzniku stala předlohou pro jak celovečerní snímky, tak i pro televizní seriál. Filmy byly uvedeny do kin postupně v letech 2010, 2014 a na počátku roku 2019.

Na rozdíl od spíše encyklopedického pojetí Úplného filmového průvodce je Celý příběh… vyprávěn v první osobě samotným Škyťákem (jak sám sebe v úvodu tituluje: Škyťákem Strašným). Autentičnost příběhu podtrhuje i forma a zvolený font písma blízký rukopisu. Na podtržení faktu, že kniha reflektuje všechny tři filmové hity, je text rozčleněn do stejného počtu částí. První, seznamovací, nese titul „Jak to všechno začalo…“, druhá se jmenuje „A najednou bylo všechno jinak…“ a konečně třetí si vysloužila pojmenování „Hledání Skrytého světa“. Šedesát čtyři stran si však mezi sebe všechny tři kapitoly rozdělují nerovnoměrně. Možná na zdůraznění, možná z obavy, aby nebylo prozrazeno příliš, je sonda do posledního filmu významně chudší, než tomu bylo u jejích předchůdkyní. Vnímejme tuto skutečnost spíše jako klad – alespoň se ti, kdo film ještě neviděli, nemusejí obávat prozrazení přílišného množství důležitých detailů a mohou se těšit na více či méně překvapivý závěr.

I tentokrát se překladu ujala Radka Kolebáčová. Kniha Celý příběh… je skutečným vyprávěním, a tak se tu mohla významněji projevit překladatelčina zkušenost. Text sám sice nenabízí žádná složitá slovní ani větná spojení, ale možná o to významnější je vliv, jaký má v takovém případě každý lidský článek vydavatelského řetězce na cestě původně cizojazyčné knihy k českému čtenáři. A mohu-li soudit z celkového dojmu, Radka Kolebáčová odvedla velice dobrou práci.

V recenzi Úplného filmového průvodcedoplnit odkaz) jsem otevřel otázku kolem emocí, s jakými čtenáři a diváci vnímají odlišné příběhy v tištěné a zfilmované verzi. Připomínal jsem také, že o celé řadě rozdílů mezi oběma přístupy jsme si povídali již v recenzi sedmé knihy škyťákovské série Jak přežít dračí bouři (How to Ride a Dragon‘s Storm, 2008, česky 2016) a některých následujících titulech. Nebudu tedy na tomto místě otevírat žádné z již probraných témat a zájemce o ně odkážu na přiložené odkazy.

Skončím podobně jako v předchozím případě: stejně jako kniha Jak vycvičit draka – Úplný filmový průvodce i Celý příběh o mně a Bezzubkovi nesmí chybět v knihovničce žádného příznivce Škyťáka a jeho přátel i nepřátel. Grafická úprava publikace poměrně věrně přibližuje atmosféru všech tří filmů a dělá tak z knihy příjemné rozptýlení pro čtenáře i nečtenáře jakéhokoli věku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak vycvičit draka – Celý příběh o mně a Bezzubkovi

Weber, Claudia

Egmont ČR, 2019

Napsat komentář