Světy budoucnosti

Sci-fi
Jak by vypadal Robin Hood na zemi v roce 2144? Kým je robot, který se naboural do svého vlastního systému a nyní začíná prozkoumávat svou vlastní existenci? A jak by vypadala studená velká mezigalaktických rozměrů? Tím vším se zabývají sci-fi romány, které vám dnes představíme.

Autonomie je prvním románem americké spisovatelky Annalee Newitzové. Autorka se ale rozhodně nebojí těžkých témat. Jak by vypadala v budoucnu společnost, kde můžete vlastnit vše? Nejen věci, ale i lidi. Šlo by v ní nalézt svou vlastní svobodu? A co je to vůbec svoboda? Tato odvěká otázka se nyní vrací v novém, science fiction zpracování.

Autonomie

Autorka: Annalee Newitzová
Přeložil: Pavel Bakič

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-815-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Autonomie vydalo nakladatelství Host.

Jak můžeme dosáhnout svobody ve světě, kde je možné vlastnit vše?
Země, rok 2144. Vědkyně a léková pirátka Jack je něco jako farmaceutický Robin Hood s ponorkou. Nelegálně kopíruje patentované léky a dodává je těm, kteří si je jinak nemohou dovolit. Její poslední lékové hacknutí však způsobilo velké problémy – lidé podléhají závislosti na práci, množí se nebezpečné situace a přibývají mrtví.
Jack je pronásledována velmi nezvyklou dvojicí: agentem Federace Eliaszem a jeho robotickým parťákem Paladinem. Ti se společně snaží vypátrat její úkryt a přitom mezi nimi vzniká mimořádně silná vazba, které ani jeden z nich úplně nerozumí.
Základem všeho je jedna klíčová otázka: Lze ve společnosti, kde může být vlastněno všechno včetně lidí, dosáhnout svobody?

Ukázka z knihy

Studentka se tak zabrala do domácího úkolu, že jí šlo o život. Doktoři jí píchli sedative, ale přesto dál nahrbeně seděla, ohýbala prsty, jako by pod nimi měla klávesnici, a psala a psala. Léky na obsedantní chování nezabíraly. Úprava hladiny serotoninu nikam nevedla a nezdálo se, že by problém pramenil z disociace nebo halucinací. Dívka byla zcela při smyslech. Jen neustále plnila domácí úkol z programování a reimplementovala komponenty operačního systému. Naživu ji udržovala výhradně trubička s tekutou stravou. Aby si ji do nosu nechala zavést, museli ji doktoři přikurtovat.

Rodiče zuřili. Bydleli v dobré čtvrti v Calgary a dceři za všech okolností zajišťovali tu nejlepší farmaceutickou péči, která byla za peníze k mání. Jak se jí v hlavě mohlo něco pokazit?

Zaujala vás tato kniha? Neváhejte pokračovat ve čtení této ukázky.

O autorce

Annalee Newitzová je americká novinářka a spisovatelka. Stála u zrodu serveru io9.com, pracuje v magazínu Ars Technica a přispívá do Popular Science, Wired a dalších časopisů. Je autorkou tří populárně-naučných knih, z nichž největší úspěch měla Scatter, Adapt, and Remember (Rozptylte se, adaptujte se a pamatujte si, 2013), která se dostala do užšího výběru nejlepších non-fiction knih deníku The Los Angeles Times. Její povídka „Drones Don’t Kill People“ (Drony lidi nezabíjejí) je součástí ročenky The Year’s Best Science Fiction 2015. Autonomie (2017) je jejím prvním románem. 

Zdroj: host.cz

————————————————

Výpadek systémů. Název prvního románu nové trilogie Marthy Wells lze vyložit několika způsoby. Prvním, možná trochu nečekaným, významem může být propojení tohoto názvu s jednou z hlavních postav románu: droidem Robokatem. Tento droid se totiž naboural do svého vlastního systému a získal vědomí. Jak se postaví ke krizi, která nastává, když zmizí někteří z jeho lidských nadřízených?

Výpadek systémů

Autorka: Martha Wells
Přeložil: František Jahnátek

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7585-648-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Výpadek systémů vydalo nakladatelství Fobos.

V budoucnosti, která je ovládána technologickými korporacemi, musí být všechny vesmírné mise podpořeny a placeny všemocnou Společností.
Výzkumné týmy jsou doprovázeny bezpečnostními androidy, které ovládá Společnost. Nicméně, pokud je svět budoucnosti založen na faktu, že vždy v soutěžích vyhrává nejnižší možná cena, bezpečnost nebude hlavní prioritou.
Na vzdálené planetě pracuje tým vědců na povrchových průzkumech za bedlivého dohledu Společnosti. Ta má na místě droida, který ovšem hackoval vlastní systém, nabyl vědomí a nyní se identifikuje jako Robokat, byť zatím relativně v tichosti.
Zatím pouze pohrdá svými lidskými stvořiteli a jediné co si opravdu přeje, je tiché místo daleko od lidí, kde by mohl přemýšlet nad svou vlastní existencí. Nicméně jeho plány jsou narušeny, když zmizí druhá z probíhajících misí. Tým vědců a Robokat musí zjistit pravdu. Vydávají se tedy na cestu…

Ukázka z knihy

Poté, co jsem se naboural do svého vlastního řídicího centra, se ze mě klidně mohl stát masový vrah. Jenže mě napadlo, že jsem si tím vlastně zajistil stálý přísun zábavních programů vysílaných ze satelitů naší společnosti. Bylo to zhruba něco přes 35 000 hodin, během kterých jsem nikoho nezabil, a skoro 35 000 hodin filmů, seriálů, knih, divadelních her a hudby. Na bezcitný zabíjecí stroj prostě nic moc.

Pořád jsem dělal svou práci, a i ve svém novém zaměstnání doufal, že doktor Volescu a doktorka Bharadwajová si se svým výzkumem pospíší a my se dostaneme včas na základnu, kde jsem plánoval stihnout 397. epizodu seriálu „Vzestup a pád měsíční rezervace“.

Pokračování této ukázky naleznete přímo na stránkách nakladatelství Knihy Dobrovský.

O autorce

Martha Wells je autorkou mnoha fantasy románů pro dospělé i mládež, povídek a literatury faktu. Výpadek systémů je prvním dílem tetralogie Z deníků Robokata. Martha byla hlavní spisovatelkou v týmu stojícím za příběhem rozšíření Dominaria ke hře Magic: The Gathering z roku 2018. Je vítězkou cen Nebula, Hugo ALA/YALSA Alex a Locus, její dílo se také objevilo ve výběru na cenu Philipa K. Dicka i na seznamech bestsellerů USA Today a New York Times. Její knihy vyšly v jedenácti jazycích.

Zdroj: knihydobrovsky.cz

————————————————

Třetí představovaná kniha je opět autorskou prvotinou. Americký novinář Dan Moren se v románu nazvaném Kaledonský gambit vydává do světa mezigalaktické studené války plné intrik a špionáže. Průvodcem přitom bude hrdina, který ne vždy bude sympatický. Kromě napětí však gambitu nechybí ani humor.

Kaledonský gambit

Autor: Dan Moren
Přeložili: Dana Veselá a Ondřej Veselý

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-7553-683-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kaledonský gambit vydalo nakladatelství Triton.

Mezigalaktická studená válka, politické a vojenské soupeření supervelmocí, vynález tajné zbraně, která může ovlivnit křehkou rovnováhu a možná i zničit celý svět. A mezi tím vším antihrdina Eli Brody, který se dostává do soukolí politických bojů a vysoké špionážní hry.
Po dlouhých letech, která strávil jako uklízeč hajzlíků na vzdálené planetě, se vrací na svou domovskou Kaledonii, ale tam ho už dávno nečeká to, co před devíti lety opustil. Stejně jako v šachové hře vyžaduje gambit oběti, tak i Eli Brody bude muset leccos překonat i obětovat, než bude hra dohrána do konce.
Kaledonský gambit je klasický sci-fi příběh s prvky špionážního thrilleru, okořeněný notnou dávkou suchého humoru.

Ukázka z knihy

Na Elijaha Brodyho zaútočili motýli.
Popravdě se zaměřili jen na jeho žaludek, ale byli v ráži a třepotali se v něm tak rozzlobeně, jak by si nikdy nemyslel, že by motýli mohli.
Zaškrundalo v něm a on si přes silná umělá vlákna své letecké kombinézy poklepal na břicho. Nervy před misí. Nic neobvyklého. Jak to ale můžeš vědět? vynadal si. Nikdy jsi na žádné nebyl.
Kuráž je v soustavě,“ ozval se ve sluchátkách klidný, rozvážný hlas letové vedoucí vesmírné lodi Kuráž. „Zelená letko, máte povolení ke startu.“ Chvilku bylo ticho, a když se znovu ozvala, Eli poznal, že se usmívá. „Dobrý lov.“

Přečtěte si celou ukázku z prologu této napínavé knihy.

O autorovi

Dan Moren je americký novinář, podcaster a vycházející hvězda sci-fi literatury. Kaledonský gambit je jeho prvním románem. V roce 2019 mu v angličtině vyšla druhá kniha The Bayern Agenda, která pokračuje ve vyprávění o mezigalaktické studené válce. Dan je také spoluautorem populárních technologických podcastů Clockwise a The Rebound, často také přispívá do amerických časopisů o moderních technologiích a je velice aktivní na Twitteru.

Zdroj: dmoren.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAutonomie

Newitzová, Annalee

Host, 2019

zobrazit info o knizeVýpadek systémů

Wells, Martha

Fobos, 2019

zobrazit info o knizeKaledonský gambit

Moren, Dan

Triton, 2019

Napsat komentář