Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. května 2019

nenechte_si_ujit
Máme pro vás další tipy na akce ze světa literatury. V příštích dnech se například koná ve Vsetíně beseda se spisovatelkou Lucií Faulerovou, v Ústí nad Labem s Dankou Šárkovou či v Ostravě s Pavlou Horákovou. A v Brně si pro děti připravili čtení pohádek v knihovně.

Týden začneme akcí pro ty nejmenší. V pondělí 13. května se v brněnské Knihovně Jiřího Mahena uskuteční Čtení s tetou Bětou. Teta Běta plete šály, čepice, ponožky, ale taky pohádky. A právě ty popletené pohádky bude dětem v pondělí číst. Na výběr máte z několika časů, číst se bude od 11.00, 13.00, 15.00 a 17.00. Kromě toho si malí návštěvníci mohou vyrobit přáníčko nebo si zahrát na detektiva a zúčastnit se pátrací hry.

pondělí 13. května se podíváme i do Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Od 17.00 se zde koná beseda s cestovatelkou a spisovatelkou Dankou Šárkovou. Bude vyprávět o lidech a jejich zvycích, které poznala při svých cestách po Asii a Africe. Zároveň vám představí i svých šestnáct knih, za všechny jmenujme například titulyCesta za hraniceTři plus jedna či Čekala jsem dlouho!

Přesuneme se do Prahy. Ve středu 15. května se v Městské knihovně na pobočce Hradčany uskuteční akce jako stvořená pro milovníky poezie. Básnířka Olga Nytrová zde totiž představí svoji novou básnickou sbírku Silokřivky na hladině. Návštěvníkům své verše také společně s básnířkou Květoslavou Salmonovou přednese. Na akci nebude chybět hudební doprovod, o který se postará Václav Strachota. Začátek akce je naplánován na neobvyklý čas – 17.17.

Městské knihovně v Praze ještě zůstaneme. Ve středu 15. května do Domu čtení na ulici Ruská přijede polská básnířka Zofia Baldyga a zúčastní se třetího patronského večera básníka Kamila Boušky. Návštěvníkům představí svoje knížky; zatím vydala tři básnické sbírky. Pracuje ale také jako překladatelka, do polština překládá českou a slovenskou poezii. Její texty na akci zazní jak v češtině, tak i v polštině. Těšit se ale můžete i na diskusi mezi oběma autory. Akce začíná v 18.00.

Ve čtvrtek 16. května se v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně od 17.00 uskuteční další z večerů z cyklu Spisovatelé do knihoven. Tentokrát si zde budete moci pobesedovat se spisovatelkou Lucií Faulerovou. Tato prozaička a redaktorka je spoluautorkou knihy Brnox – Průvodce brněnským Bronxem, za kterou spolu s výtvarnicí Kateřinou Šedou získala cenu Magnesia Litera v kategorii publicistika. Její první vydanou knihou je titul Lapači prachu, otevřená výpověď mladé ženy o jejím komplikovaném vztahu s matkou.

Přesuneme se do ostravského Domu knihy. Ve čtvrtek 16. května se zde od 16.00 uskuteční beseda se spisovatelkou Pavlou Horákovou, která tu představí svůj první román pro dospělé Teorie podivnosti. Tento titul získal dokonce ocenění Magnesia Litera 2019. Příběh vypráví o vědkyni Adě, která pátrá po zmizelém synovi své kolegyně a zároveň se vypořádává s různými společenskými jevy. Více už vám ale o knize řekne sama autorka.

 Na další literární akce se můžete podívat do našeho Kalendáře akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář