Děsivé i dojemné sci-fi z budoucnosti

Smythe_Organon
Organon přináší oblíbené téma umělé inteligence a jejího děsivého dopadu na lidstvo v případě zneužití. Sedmnáctiletá Laura chtěla původně jen kamarádku. Teď má možnost ovlivnit osudy všech.

Sci-fi z budoucnosti bližší, než by se mohlo zdát. Rok 1997. Sedmnáctiletá Laura Bowová vytváří jednoduchou umělou inteligenci – Organon, který má zpočátku jen plnit roli vrby pro její adolescentní frustrace a nahrazovat jí nejlepší kamarádku. Ale jak Laura dospívá, Organon se proměňuje spolu s ní a zná ji líp, než zná ona sebe samu. Svět se mění k nepoznání a lidské životy jsou stále více ovládány technologiemi. Jistá nadnárodní korporace vyvíjí umělou inteligenci podobnou Organonu, ovšem bez bezpečnostních pojistek a jakýchkoli morálních zásad. Laura se musí rozhodnout, jestli chce Organon představit světu. Je si vědoma toho, že pokud by se dostal do špatných rukou, mohly by být jeho schopnosti zneužity. Ale co když je Organon jediná věc, která dokáže lidstvo zachránit, dřív než samo na sobě napáchá nevratné škody? Organon je silný příběh o lásce, ztrátě a naději. Děsivý a dojemný pohled na to, kým jsme a kým bychom mohli být, kdybychom si to dovolili.

 

Organon

Autor: James Smythe
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-797-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Organon vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Probírám se poštou a na účtu za telefon, který hodlám topit, než ho uvidí rodiče, pátrám očima po povědomé zpáteční adrese. Mám zamlžené brýle, protože máma si doma potrpí na teplo, takže kdykoli prší, ocitnu se ve svém soukromém oroseném mikroklimatu. Zkouším si je otřít do trička, jenže to je vlhké taky, takže se mi podaří vodu jen rozmazat. Opruz. Vida, tady to máme, průmyslový komplex v Durhamu. To bude ono. Telefonní společnost začala posílat účty v neoznačených obálkách, nejspíš aby zabránila podvodům, ale popravdě mi tím dost zkomplikovala život. (str. 13)

 

Ohlasy

Organon začíná melancholickou nostalgií, ale brzy se přelije do současnosti, ve které čtenářům klade palčivé otázky, a končí až mrazivou předpovědí budoucnosti. Je to neuvěřitelně inteligentní kniha o inteligenci samé: o umělé inteligenci, emoční inteligenci a způsobech, jak na sebe navzájem nahlížíme. Po přečtení budete mít chuť vypnout telefon.

Sarah Perryová, autorka románu Nestvůra z Essexu

Strašidelná úvaha o důsledcích umělé inteligence, inteligenci obecně a o tom, jaké to je žít a umírat ve světě technologií. Organon by si měli povinně přečíst všichni fanoušci Davida Mitchella, ale také každý, kdo kdy použil smartphone nebo má v oblibě strhující příběhy a nádhernou prózu.

Emily St. John Mandelová, autorka románu Stanice 11

Nejlepší zpracování možností a hrozeb umělé inteligence, jaké jsem kdy četl.

Alex Preston, The Guardian

 

James Smythe

James Smythe (*1980) získal doktorát na univerzitě v Cardiffu, kde také vyučoval. Nyní žije v Londýně, působí jako lektor tvůrčího psaní na University of Roehampton, přispívá do deníku The Guardian a je autorem scénářů k videohrám. Napsal několik úspěšných románů, kniha The Machine (Stroj, 2013) se dostala do užší nominace na prestižní cenu Arthura C. Clarka za nejlepší sci-fi roku. V současné době pracuje na scénáři k zatím tajnému blockbusteru od společnosti Sony.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOrganon

Smythe, James

Host, 2019

Napsat komentář