Poválečné drama podivné lásky

Korner_Adelheid
Tragický příběh s melancholickou atmosférou poválečného pohraničí vychází nově v nakladatelství Argo. Své zvláštní kouzlo neztratil ani po letech.

Milostný příběh s nadčasovým významem; drama podivné lásky příslušníka zahraničního odboje Viktora Chotovického a dcery nacistického pohlavára Adelheid Heidenmannové. Děj se odehrává bezprostředně po válce, na podzim a začátkem zimy v severomoravské pohraniční obci Schwarzbach – Černá Voda. Téma smíření mezi národy se zde mísí s tématem osobního hledání smyslu života. Körner rozkrývá temné psychologické drama dvou osamělých lidí, které osud sice přivedl k sobě, ale čím více se k sobě snaží přiblížit, tím více se od sebe vzdalují. Rozporuplná doba nepřeje ani lásce, ani smíření sama se sebou. Adelheid zůstane pro Viktora hádankou.

 

Adelheid

Autor: Vladimír Körner

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 130×218 mm
ISBN: 978-80-2572-756-0
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Adelheid vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Vlak zastavil v polích.
Ubíhající obloha zmrtvěla.
Lokomotiva ještě čadila a kouř na okamžik zastínil Viktorovi obličej před slunečním světlem. Na zaprášeném skle spatřil odraz své tváře, jako by potkal někoho neznámého, kdo dosud vyčkával v podvědomí. Zbývající okna ve vagónu byla vytlučená. Ty protější vpadlé oči byly jeho, také strnuly v náhlém zastavení.
Písmena DR na stěnách vlaku byla přeškrtána křídovými: ČSD, lidé jeli i na střeše.
Čmoud ustupoval a za zváleným žitem pod tratí vyčnívala věž kostela. Zprvu vzdálená proti obzoru a zářící v nesmírném slunci. Kostelní střechu, město nebo vesnici schovanou pod svahem nebylo ještě vidět.
Lidé kolem Viktora odlamovali lepenku a bednění z oken.

 

Vladimír Körner

Vladimír Körner (*1939, Prostějov) je uznávaný český prozaik, dramaturg a filmový a televizní scenárista. V autorových literárních dílech i v jeho scénářích se promítá základní životní pocit vyrůstající ze zážitků z dětství a 2. světové války. Jejich společným rysem je zápas jednotlivce s nejrůznějšími silami, které mu brání uskutečnit vlastní záměry. Osudy těchto osamocených jedinců jsou sledovány od středověku do poloviny 20. století. Jako filmový a televizní scenárista pracoval velmi často s režiséry Františkem Vláčilem, Karlem Kachyňou a Antonínem Moskalykem, zejména na zfilmování vlastních próz. Většina jeho novel i románů vznikla původně jako filmové povídky. Mezi nejznámější díla patří Údolí včel (1967), Adelheid (1967), Zánik samoty Berhof (1973), Anděl milosrdenství (1988) a Krev zmizelého (2005).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAdelheid

Körner, Vladimír

Argo, 2019

Napsat komentář