Česká klasika ve zdravém kabátu

hezkycesky_uvodni
Pro milovníky české kuchyně, kteří se rozhodli dodržovat pravidla zdravého životního stylu, připravila dvojice autorů Petra Lamschová (šéfredaktorka časopisu Dieta) a Petr Havlíček (specialista na zdravou výživu) knihu „Hezky česky, hravě a zdravě! Aneb česká klasika ve zdravém kabátu“. Je to jejich již druhé společné „dílko“, jejich první kniha „Jídlo jako životní styl“ se dočkala již několika dotisků.

Ve zmiňované druhé knize najdete recepty na přípravu sedmdesáti, většinou klasických, českých jídel, ale v maličko pozměněné podobě. Petr Havlíček to vysvětluje v úvodu:

„…typické, poctivé české jídlo je mnohdy tučné a plné bílé mouky- tedy sice pro mnohé z nás chutné, nicméně plné prázdných kalorií. V naší druhé knize se snažíme o lehkou transformaci českých jídel. Používáme kvalitní, přirozené suroviny, ale trochu upravujeme technologii zpracování tak, aby jídlo bylo sice méně energeticky vydatné, ale živinově hodnotnější.“

Můžete si tak připravit gulášovou polévku, která je zahuštěná rozmixovanou zeleninou, hovězí guláš zahuštěný bramborou, nebo rajčetem a švestkové knedlíky z bramborového těsta. Místo klasického cukru jsou v receptech použity cukr třtinový nebo stévie (rostlina užívaná jako sladidlo), bílou mouku nahrazuje mouka celozrnná, používá se také rezistentní škrob, který je zdrojem vlákniny. U některých receptů se rozdílu oproti klasické přípravě možná ani nedopátráte.

Všechny recepty jsou doplněny pěknou barevnou fotografií, počtem osob, pro které je množství určeno a údaji o hodnotě celkové energie, bílkovin, sacharidů, tuků, cholesterolu, sodíku a vlákniny. Nechybí také tip, jaká příloha je k jídlu nejvhodnější, nebo jakou ingredienci lze do jídla přidat a další zajímavé rady. Jako extra tip je u některých jídel možnost využití titanového nádobí, nebo trouby Jet Chef, popř. použití biopotravin.

Jednotlivé recepty jsou rozděleny do tematických skupin (Studená kuchyně, Polévky, Maso, Jídla bez masa, Ryby, Dezerty a sladká jídla, Sváteční jídla), v jejichž úvodu je vždy kratičký rozhovor  mezi autory, ve kterém vtipně vyjádří svůj vztah k jídlům dané skupiny a společná fotografie ze které vyzařuje veselá, uvolněná nálada.

Závěr knihy napsal Jiří Kolečko, redaktor časopisu F.O.O.D.

Jiří Kolečko: „Bylo by moc dobře, kdyby maminky a tátové při vaření jídel ve znamení „Hezky česky a zdravě“, do kuchyně přilákali také své potomky. Právě u nich začíná osvěta, která je nejúčinnějším nástrojem k renesanci kvalitního stravování… Hodně zábavy při vaření, méně kalorií a zejména dobrou chuť…“

Celozrnná bábovka (porce pro 10 osob)

Ingredience: 250 g polotučného tvarohu, 3 vejce, 150 g třtinového cukru, 125 g celozrnné pšeničné mouky, 125 g polohrubé mouky (nebo 100 g polohrubé mouky a 25 g rezistentního škrobu), 150 ml slunečnicového oleje, 1 prášek do pečiva

Postup: Vymícháme tvaroh s vejci a cukrem do krémové konzistence. Přidáme olej a zapracujeme ho do tvarohu. Smícháme dohromady mouky s práškem do pečiva (v případě použití i škrob) a následně vmícháme do tvarohové směsi. Vypracujeme zcela hladkou hmotu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těsto vlijeme do formy s nepřilnavým povrchem a pečeme při 170 stupních po dobu asi 45 minut.

Tip: Pro lepší chuť můžete do těsta nastrouhat kůru z jednoho omytého citronu nebo přidat do části těsta 1-2 lžíce pravého kakaa či 100 g rozinek.

Extra tip: Můžete použít biopotraviny Interspar nebo sušené ovoce a oříšky řady Spar Natur Pur.

Nutriční hodnoty 1 porce: energie 328 kcal, 1378 kJ, bílkoviny 8 g, tuky 18 g, sacharidy 32 g, vláknina 2 g, cholesterol 72 mg, sodík 37 mg.

Dobrou chuť!

Hezky česky, hravě a zdravě!

Autor: Petra Lamschová,Petr Havlíček,

Mladá fronta, 2010

Doporučení:
Share

Napsat komentář