Jak se naučit správně zacházet s financemi

Penize a zdravy selsky rozum
Behaviorální ekonom Dan Ariely spojil síly se spisovatelem Jeffem Kreislerem a společně připravili pro čtenáře návod, jak se vyhnout chybám při rozhodování ve finančních záležitostech a jak utrácet peníze rozumnějším způsobem.

Od autora celosvětového bestselleru Jak drahé je zdarma?

  • Co nás ovlivňuje při dělání zásadních nákupních rozhodnutí?
  • Proč při jakémkoliv placení tak strašlivě trpíme?
  • Proč je tak jednoduché na dovolené zaplatit za totožný produkt několikanásobné částky, než které bychom za něj byli ochotni dát doma

Peníze vnímáme jako čísla, uvažujeme o jejich hodnotě a množství, ale když v reálném životě peníze utrácíme, ve hře je víc emocí než racionálního přemýšlení. Jinými slovy, emoce hrají velkou roli při formování našeho způsobu, jak s penězi nakládáme. Když se třeba pokoušíme ušetřit, stanovit cenu věcí nebo když chceme zodpovědně utrácet, děláme ve výsledku špatná rozhodnutí.
Kniha obsahuje širokou škálu témat z každodenního života – od pasti „bezbolestného“ placení pomocí kreditních karet, přes skrytá nebezpečí řízení domácího rozpočtu až po svůdnou nástrahu, kterou představuje nevázané utrácení během dovolené.
Behaviorální ekonom Dan Ariely se při vzniku knihy Peníze a zdravý selský rozum spojil se spisovatelem Jeffem Kreislerem, aby společně zpochybnili naše základní představy týkající se ošidných vztahů mezi lidským mozkem a penězi. Ve své knize s humorem boří mnohé všeobecně rozšířené názory z oblasti nakládání s penězi a ukazují nám, jak překonat instinkty, které nás strhávají špatným směrem při rozhodování ve finančních záležitostech.

Ukázka z knihy

Naše kniha popisuje, jak o penězích uvažujeme a jakých chyb se při tom dopouštíme. Chceme ukázat rozdíl mezi tím, jak peníze fungují a tím, jak s nimi zacházíme. A také chceme poradit, jak bychom s penězi zacházet měli. Budete ale po přečtení této knihy schopni peníze utrácet moudřeji? Určitě. Možná. Možná se trochu zlepšíte. Snad… Rozhodně ale věříme, že když odkryjeme pozadí každého finančního rozhodnutí, které ovlivňuje naši volbu, toto poznání pozitivně ovlivní vaše budoucí rozhodování ve finančních záležitostech.

Peníze a zdravý selský rozum

Jak se vyhnout chybám při rozhodování ve finančních záležitostech a jak utrácet peníze rozumnějším způsobem
Autoři: Dan Ariely, Jeff Kreisler
Přeložil: Svatoslav Gosman

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 155×217 mm
ISBN: 978-80-7252-796-0
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Peníze a zdravý selský rozum vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

Dan Ariely, americký vědec izraelského původu, profesor psychologie a behaviorální ekonomie, se dlouhodobě zabývá především iracionálními rozhodnutími v ekonomice i v osobním životě. Ve svých textech a přednáškách zasvěceně provádí tajuplnými zákoutími lidského chování. Jeho knihy Iracionálně váš…, Jak drahé je zdarma? a další inspirovaly miliony čtenářů.

Zdroj informací: TZ


Nakladatelství Práh bylo založeno roku 1991. Dosud vydalo přes 350 titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePeníze a zdravý selský rozum
Jak se vyhnout chybám při rozhodování ve finančních záležitostech a jak utrácet peníze rozumnějším způsobem

Ariely, Dan – Kreisler, Jeff

Práh, 2019

Napsat komentář