Rekonstrukce životního příběhu Františka Valeny

Cestou za otcem
Tomáš Valena se ve zralých letech rozhodl zrekonstruovat příběh svého otce, kterého poznal hlavně na základě vyprávění. Skládal dohromady jednotlivé životní střípky a nakonec je doplnil o vlastní reflexi a porovnání svého života s otcovým.

„Co vlastně vím o svém tatínkovi?“ ptá se v úvodu své knihy architekt Tomáš Valena (* 1950). Konkrétní vzpomínky na něj má jen ze svého útlého mládí, potom už byl tatínek přítomen jen ve virtuální „mytické“ podobě ve vyprávěních maminky a přátel či na fotografiích. Otázky po životě, působení a významu svého otce, významné osobnosti katolického veřejného života Františka Valeny (1913–1960), si autor začal klást teprve ve zralých letech, kdy už nežilo mnoho pamětníků. Začal proto životní příběh svého tatínka téměř až detektivně rekonstruovat, kamínek po kamínku skládal mozaiku jeho života.
Jak autor přiznává, existovalo ještě něco jiného, co ho nutilo vypořádat se s osudem jeho otce, ale co to je, nejprve jen nejasně tušil. V průběhu psaní se začaly vynořovat obrysy podobností i protikladů mezi nimi, o nichž dříve nepřemýšlel. Uvědomil si, že to nebude jen kniha o jeho otci, ale také o něm samém. Struktura textu je tedy „dvoukolejná“, na jedné straně je to klasická historická studie – příběh tatínka, na druhé autorovy vlastní reflexe tohoto životního příběhu, jakési „měření sil s otcem“.

Ukázka z knihy

Pro Československo, pro Evropu, ano, i pro celý svět, nadchází osudný rok 1938.František do léta úspěšně absolvuje tři roky studia práva. Má za sebou zároveň tři roky neuvěřitelně intenzivní práce mezi katolickými studenty na Moravě.Moravskoslezská sekce čítá nyní skoro 3000 členů, mnoho sdružení bylo nově založeno či znovu oživeno, ale co je nejdůležitější, pracuje se do hloubky a s nadšením. (str. 77)

Cestou za otcem 1

Cestou za otcem

Rekonstrukce a reflexe životního příběhu Františka Valeny
Autor: Tomáš Valena

Počet stran: 306
Vazba: vázaná
Formát: 230×227 mm
ISBN: 978-80-200-2908-9
Doporučená cena: 485 Kč

Knihu Cestou za otcem vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Architekt Tomáš Valena (*1950 v Praze) studoval filozofii, dějiny umění, architekturu a urbanistiku v Mnichově a na Cornellově univerzitě v USA. Vede vlastní architektonický atelier v Mnichově, zde také přednáší urbanismus a architekturu na Fakultě architektury tamní Vysoké školy. Vyučoval na univerzitách v Ithace (USA), ve Vídni, v Mnichově a v Lublani. Bádá v oblasti architektury, tvoří výstavní projekty v této oblasti a publikuje.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCestou za otcem
Rekonstrukce a reflexe životního příběhu Františka Valeny

Valena, Tomáš

Academia, 2019

Napsat komentář