Zopakuje dcera chybu svojí matky?

Vypujcena-minulost_nahled
Ač se to dětem asi nezdá, i matky byly nejdříve dívkami a řešily své vlastní problémy dospívání. Možná, že přiznání chyb mládí může pomoci dnešní mladé generaci, aby našla odvahu postavit se svým malérům čelem.

Říká se tomu „poučit se z historie“, jenže abychom tak mohli učinit, musíme tu historii nejprve poznat. Jenže jak, když se rodiče svými průšvihy mládí vlastním potomkům nechlubí?

V příběhu autorky Nadi Pischové s názvem Vypůjčená minulost sedmnáctiletá Tereza najde deník, který si psala její matka, když byla zhruba ve stejném věku. Striktní právnička Jana byla tehdy dítětem dobře situovaných rodičů-komunistů a poprvé měla příležitost nahlédnout do života těch, kteří s režimem přišli do křížku. Otřáslo to její vírou v socialismus a zažila zklamání důvěry, kterou vkládala do svých rodičů.

Tereza si s matkou vždy dobře rozuměla, ale když Jana odmítla právně zastupovat matku (ve sporu o alimenty) její nejlepší kamarádky Emmy a místo toho jí nabídla práci, začala ji vidět v jiném světle. Primární pouto bylo narušeno. Cestu zpět k sobě hledají jen stěží…

Novela Vypůjčená minulost je tedy především o vztazích rodičů a dětí, ale také o tom, co přináší do našich životů doba a svět, v němž žijeme. Za Janina mládí to bylo rozdělení společnosti na příznivce, šedou masu a disidenty, Tereza oproti tomu musí obstát v materiálně založené společnosti. Její život nadbytku s sebou však přináší určitou frustraci a touhu po vzrušení, po překročení hranice normálnosti. Otázkou zůstává, zda je ochotná za ono vybočení zaplatit.

Naďa Pischová vystavěla vcelku jednoduchý příběh ze současnosti. Odráží se v něm i politická situace a praktiky, které jsou terčem rozhorlených debat na sociálních sítích. Nicméně trefování do čelných představitelů není jejím hlavním cílem, nýbrž to, zda se opravdu lze poučit z minulosti. Jestli dokážeme přetnout ten koloběh dění, které se opakuje nejen ve věcech veřejných, ale i v našich životech. Zda děti nemusí skončit ve stejné pasti jako jejich předci. A také, jestli máme dostatek sil, podívat se pravdě do očí a čelit i nepříjemným důsledkům svých činů. Jestli zvládneme víc, než jen strčit hlavu do písku…

Vypůjčená minulost tak není jen miniepizodou z obyčejného života, ale také filosofickým zamyšlením o vině a trestu, o zodpovědnosti a odvaze. Rozhodně tak titul nepočítám mezi obyčejné oddechové čtení, u něhož se odreagujete, spíše mi připadá, že jde o text, u kterého jste nuceni přemýšlet a hledat odpovědi na otázky, které si běžně nekladete…

Cítila vztek. Připadalo jí surrealisticky absurdní, že morální čin vedl k odhalení toho nemorálního, že zkaženost byla usvědčena díky nevinnosti a dobro je považováno za zlo. (str. 186)

Příběh s názvem Vypůjčená minulost vydalo nakladatelství XYZ.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVypůjčená minulost
Co se stane, když objevíte deník své matky

Pischová, Naďa

XYZ, 2019

Napsat komentář