Vzhůru na výlet!

tipy_uvodni
Blíží se velikonoční svátky, několik dní volna a vy přemýšlíte, co s nimi? Tak dál nepřemýšlejte a vyrazte na výlet! Kam? Přesně na tuto otázku vám odpoví dnešní tipy, v nichž se můžete inspirovat! Ať už jste milovníky přírody či kulturních památek, určitě si vyberete.

Asi jen málo lidí napadne navštívit hornické památky v naší zemi, především protože se o nich příliš nemluví a neví. Přitom jde často o skvělý zážitek, proto neváhejte a vyrazte za nimi s knihou Hornické památky České republiky, ve které se dozvíte vše, co potřebujete vědět!

Hornické památky České republiky

Autoři: Jaromír Zelenka, Roman Živor

Počet stran: 660
Vazba: brožovaná
Formát: 172×248 mm
ISBN: 978-80-200-2858-7
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Hornické památky České republiky vydalo nakladatelství Academia.

Publikace podává přehled o hornických památkách České republiky. Hornictví se zasloužilo nejen o rozvoj mnoha regionů, ale stalo se také zdrojem bohatství celé země a bylo hybatelem technického pokroku. Publikace je zaměřena především na památky hlubinného hornictví. Čtenáři se dozvědí o turisticky zpřístupněných dolech, štolách, hornických muzeích a skanzenech, muzeích s dílčími hornickými expozicemi a dalších hornických památkách. Popisovány jsou i naučné stezky, vedoucí pozoruhodnými místy se stopami bývalé hornické činnosti. První část publikace obsahuje stručné pojednání o dějinách českého hornictví. Ve druhé, hlavní části je podán přehled hornických památek po jednotlivých krajích. Uveden je jejich podrobný popis, historie a geologická charakteristika. Významnou součástí knihy je množství fotografií jednotlivých lokalit, včetně těch, jež odrážejí jedinečnou atmosféru důlních prostor. V závěru publikace je zařazen výkladový slovníček hornických termínů a pojmů. Kniha je určena široké veřejnosti, zejména pak příznivcům zážitkové a montánní turistiky, dále všem zájemcům o hornictví, geologii, historii a památky vůbec.

Koncem minulého století se začalo uvažovat o  obnovení těžby zlata v  oblasti Psích hor na ložisku Mokrsko. V letech 1977–1980 zde proběhl regionální revizní průzkum hornin jílovského pásma, který poukázal na možnou přítomnost významného zlatonosného zrudnění. Následoval podrobný průzkum oblasti, jenž probíhal mezi lety 1980 a 1990. Bylo provedeno geologické mapování, geofyzikální průzkum, geochemický průzkum půdního pokryvu a průzkum vrty z povrchu až do hloubky 300–600m. Součástí průzkumných prací bylo i založení štoly Josef. Zjistilo se, že největší koncentrace zlata jsou v rozmezí od zemského povrchu do hloubky 300m. Případná povrchová těžba by však mohla znamenat velké a nevratné zásahy do okolní, dosud velmi zachovalé krajiny.

Pokud vás ukázka zaujala, podívejte se na její úplnou verzi.

O autorech

RNDr. Jaromír Zelenka, CSc. (1957), vystudoval obor základní a ložisková geologie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Pracoval jako samostatný vědecký pracovník v Českém geologickém ústavu. Zabývá se stratigrafickou a regionální geologií, mikropaleontologií a historií hornictví, věnuje se i odborné redaktorské činnosti. Spolupracuje s Regionálním muzeem zlata v Jílovém u Prahy.

Zdroj: nakladatelství Kosmas

RNDr. Roman Živor (1958), vystudoval obor základní a ložisková geologie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Pracoval jako geolog v Geoindustrii Praha a na Dole Slaný. Většinu profesní dráhy působil jako odborný pracovník v Akademii věd České republiky – nejprve v Ústavu struktury a mechaniky hornin, později v Geologickém ústavu, kde se zabýval studiem fyzikálních a mechanických vlastností hornin.

Zdroj: nakladatelství Kosmas

O nakladatelství

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

————————————————

Jarní období je jedno z nejpříhodnějších k výletům do přírody. Objevte s knihou z nakladatelství Grada nádherné vyhlídky nejen na přítoky řeky Labe.

Vyhlídky nad přítoky Labe

Autor: Ivan Klich

Počet stran: 136
Vazba: flexi vazba
Formát: 147×210 mm
ISBN: 978-80-247-5526-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vyhlídky nad přítoky Labe vydalo nakladatelství Grada.

Zveme vás k dalším výletům, tentokrát po vyhlídkách nad přítoky Labe. Provedeme vás po 37 vyhlídkových místech nad Ohří, Jizerou, Ploučnicí a Kamenicí.
U každé z vyhlídek najdete kromě bohatého fotografického materiálu i popis přístupu k vyhlídce (autem, autobusem, na kole či pěšky), výřez z turistické mapy s vyznačenou trasou, GPS souřadnice místa a zajímavosti o každé z lokalit.
Zbývá už jen obout boty, vzít fotoaparát a vyrazit!

Ivan Klich

Sám o sobě říká:

Mé jméno je Ivan Klich. Pocházím z jižních Čech, avšak již druhé desetiletí přebývám v Praze. Jsem absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. Povoláním jsem obchodním manažerem. Zanícen jsem však pro fotografii.

Z předcházejícího vyplývá, že nejsem fotografem profesionálem, mnozí z mého okolí tvrdí, že jsem profesionálním amatérem. Fotografii se věnuji již od studentských let – tehdy však byli mým objektem především spolužáci, v následujících obdobích rodinného soužití se jim zase v absolutní většině stávaly děti. Opravdu jsem se začal fotografií zabývat až od roku 2013. Soustředím se především na fotografování krajiny a architektury. Zaměření na krajinu vyplynulo z mé lásky k přírodě, ve které trávím mnohdy nepřetržitě až tři dny a našlapu při tom až desítky kilometrů.

Fotografování architektury mě láká především z titulu obdivu k uměním našich předků-stavitelů. Ve svých fotografiích se snažím zaměřit na hlavní „stavební prvky“ fotografie – kompozice, expozice, světlo a v neposlední řadě „umění dívat se“. Tyto elementy jsou základním předpokladem vskutku dobré, působivé a emocionální fotografie. Značně však může k úspěchu přispět i kvalitní fotografická technika, kterou nepodceňuji a osobně v ní dávám přednost značce Nikon.

Zdroj: ivanklich.cz

O nakladatelství

gradaNakladatelství Grada vzniklo roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kam rádi chodíte na výlety vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHornické památky České republiky

Zelenka, Jaromír – Živor, Roman

Academia, 2019

zobrazit info o knizeVyhlídky nad přítoky Labe

Klich, Ivan

Grada, 2019

Napsat komentář