Kam směřuje západní společnost?

soumrak_zapadniho_liberalismu
Proč se koncept liberální demokracie stává ve světě tak nepopulárním? Jakou „zásluhu“ na tom mají elity jako Donald Trump či tým kolem jeho politické protivnice Hillary Clintonové (tzv. Hillaryland)? To vše diskutuje ve své publikaci britský novinář Edward Luce.

Titul Soumrak západního liberalismu vydalo na počátku roku 2019 nakladatelství Argo ve své nové edici Crossover. Nápad na edici vyšel z rozporu, kdy sice sdílíme se světem jeho problémy, ale již s ním téměř nesdílíme užitečné návrhy na jejich řešení. V edici proto nakladatelství Argo přináší nejzajímavější užitečné návrhy na řešení problémů kolem nás. Kromě Soumraku západního liberalismu otevřelo nakladatelství edici knihou Naomi Kleinové Ne nestačípodtitulem Jak se bránit Trumpově šokové politice a vydobýt si svět, jaký potřebujeme.

Autorem titulu Soumrak západního liberalismu je britský novinář a vedoucí komentátor washingtonské pobočky renomovaného ekonomického deníku The Financial Times Edward Luce. Pro tento deník Luce pracuje od roku 1995, kdy působil jako filipínský zpravodaj, posléze jako vedoucí jihoasijské kanceláře v Novém Dilií a v letech 2006 až 2011 jako vedoucí kanceláře ve Washingtonu. Soustředí se především na americkou politiku a ekonomii.

Text Edwarda Lucea lze rozdělit na dvě části – na část, kde autor analyzuje minulost západního liberalismu a hledá determinanty, které ovlivnily současný stav, a na část, kde se autor snaží predikovat budoucí vývoj. V posuzování historicko-ekonomických a politických vlivů a jejich vzájemného ovlivňování je dle mého autor úspěšným. Cituje relevantní odbornou literaturu a uplatňuje své ekonomické vzdělání, které mu umožnilo fundovaný, a přitom srozumitelný výklad příčin současného stavu. Kromě toho se zaměřuje na kritiku současného amerického prezidenta Donalda Trumpa a elit kolem Hillary Clintonové (v této souvislosti jde o příslovečnou střelbu do vlastních řad).

Ve druhé části, kde se autor snaží o předpověď budoucího vývoje, mi jeho výklad připadal jako snaha o sepsání co nejhoršího scénáře (který ostatně již od doby sepsání knihy zastaral) namísto realistické predikce následků aktuální politické a ekonomické situace. Ve snaze o popsání možného řešení se Luce omezil na několik odstavců, což je vzhledem k délce celé publikace nedostatečné a působí to dojmem, že autor sice zvládá kritizovat široké spektrum osobností a institucí, ale vlastně nemá žádný efektivní návrh k řešení neutěšeného stavu. Přitom právě nedostatek nových myšlenek na záchranu hroutícího se systému vedl k tomu, že byl americkým prezidentem zvolen Donald Trump, který staví své působení v úřadu prezidenta na falešném a rasistickém receptu, podle kterého deportace přistěhovalců vyřeší všechny podstatné problémy USA.

I přes tuto kritiku musím konstatovat, že kniha obsahuje množství zajímavých myšlenek (obzvláště ve své první části, kterou považuji za velmi kvalitní), jež stojí za úvahu. Jde například o poznatky, že vzestup Číny byl nejdramatičtější událostí v ekonomické historii, že nejsilnějším lepidlem liberální demokracie je ekonomický růst, anebo že vedle sebe v současné době žijí chudí a bohatí, neboť střední třída vymizela.

Knihu doporučuji všem, které zajímá problematika současné politické a ekonomické situace, přičemž obzvláště vyzdvihuji první část publikace, která analyzuje příčiny tohoto stavu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoumrak západního liberalismu

Luce, Edward

Argo, 2018

Napsat komentář