Zapomenuté památky slovem i obrazem

1291494_view_of_prague
Naše země je protkaná památkami. Většina z nich má svůj věhlas i za hranicemi a každoročně je navštíví tisíce turistů. Jsou ale i takové, které v myslích lidí neutkvěly nebo o nich zkrátka ví jen málo z nich…

Vladislav Dudák a Jiří Podrazil vytvořili publikaci, která se snaží připomenout právě tato místa. Zapomenuté památky Čech, Moravy a Slezska jsou výčtem těch, které znají ve většině jen zběhlí turisté či obyvatelé daného regionu. Ale i přesto mají tyto památky své kouzlo, historii a atraktivitu. Stačí jen chtít a objevit je. Kniha byla vydána v nakladatelství Práh za podpory ministra pro místní rozvoj Ing. Kamila Jankovského; jeho záštita v určité míře garantuje kvalitní zpracování. Cílem je samozřejmě ozřejmit v myslích obyvatel, že kromě věhlasných hradů a zámků jsou i takové památky, které bychom neměli přehlížet, protože patří do naší minulosti a nepochybně si i ony zaslouží, aby jim byla věnována pozornost. Kniha je ale především výčtem míst, která všem výletníkům v nadcházejícím „turistickém období“ nabízí dvě stě devět tipů na výlety za krásou i historií naší vlasti.

Rozsah tipů a jejich řazení

Jednotlivé tipy nejsou řazeny podle regionů, ale dle abecedy jednotlivých míst, názvů obcí či měst. Což nepochybně zlehčuje vyhledávání. Ovšem ale jen v tom případě, víme-li, kde leží. Takže to může být zčásti i nevýhoda, pokud by čtenář očekával, že si vyhledává v knize pouze tipy v „jeho regionu“. Nutno podotknout, že se nedá zavděčit všem. Myslím, že autoři udělali asi to nejrozumnější, když postupovali právě podle abecedy.

Navíc tomu, kdo má zájem vyhledat vysloveně nějakou konkrétní oblast, je k dispozici v závěru knihy rejstřík lokalit podle turistických regionů.

Kromě názvu lokality je u každé památky uveden i okres a kraj. Zajímavostí je také řazení podle toho, do jaké historické země památka spadá – Čechy, Morava, Slezsko. Jak autoři uvádějí, současné kraje tradiční hranice zemí Koruny české nerespektují (například Moravské Dačice jsou v Jihočeském kraji). Domnívám se, že je to velký přínos pro čtenáře této více než čtyřset stránkové publikace, neboť předpokládám, že většina z nás podobné informace nemá.

Každý tip obsahuje ve zkratce popis historie daného místa spolu s nějakými zajímavými souvislostmi. Je doplněn heslovitým shrnutím v medailonku „Nezapomeňte“, ve kterém autoři připomínají ty nejvýznamnější památky, které by návštěvník neměl vynechat. Zdaleka se ale nejedná o všechny.

Velmi se mi líbila kolonka „Památky v okolí“, která nechybí u žádného z tipů. Upozorňuje na další místa do vzdálenosti přibližně deseti kilometrů, jež by za shlédnutí nepochybně stála. Nechybí možnosti dopravy a odkazy na webové stránky, kde se může čtenář dozvědět spoustu dalších, již konkrétnějších informací, pokud jej daná pozvánka zaujme.

Úžasné je doplnění barevnými fotografiemi, kterých je v knize velké množství a které velmi názorně dotvářejí textovou část. Každý obrázek je popsán, aby nebylo pochyb, co je na něm zobrazené.

Využiji – doporučuji?

Publikace o zapomenutých památkách mě nejen nadchla, ale i pohltila zároveň. Jsem vášnivý výletník a co mě opravdu přitahuje, jsou místa, kde spíš než nespočet zahraničních turistů najdu klid a můžu si vychutnávat atmosféru a kouzlo minulosti. Internet je sice v tomto směru vcelku dobrým pomocníkem, ale někdy dá velkou práci najít potřebné informace. Z tohoto hlediska se mi kniha jeví jako naprosto fantastická, protože v sobě skrývá celou řadu báječných tipů přesně podle mého gusta.

Mohu ji ale doporučit všem, kteří rádi cestují, poznávají nová místa, ze kterých si chtějí odnést bohaté zážitky, dozvědět se něco nového z naší bohaté historie a třeba předat tyto informace i svým dětem. I když tato kniha není přímo zamířena na ty nejmenší, autoři nevynechali ani zmínky o možnostech návštěv zoologických zahrad, parků apod. A hlavně jsou to většinou místa, kam se pohodlně dopravíte autem či vlakem a vaše děti budou mít možnost poznat, stejně jako vy, další zajímavá místa.

A pokud máte doma či v příbuzenstvu nadšence, který si již chystá batoh, pořiďte mu tuto knihu. Bude z ní mít více než radost, protože se mu stane dobrým a užitečným pomocníkem při jeho výletech. A navíc to bude i nádherný dárek, pokud přihlédnu k luxusnímu zpracování.

S touto knihou se zkrátka nikdo nikde neztratí!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZapomenuté památky Čech, Moravy a Slezska
209 tipů na výlety za krásou a historií

Podrazil, Jiří - Dudák, Vladimír

Práh, 2012

Napsat komentář