Židovské památky na Moravě a ve Slezsku

Encyklopedie zidovskych pamatek Moravy a Slezska
Součástí naší historie a kultury jsou i mnohé nemovité židovské pamětihodnosti na území České republiky. S těmi na Moravě a ve Slezsku se můžete podrobněji seznámit díky encyklopedii fotografa a architekta Jaroslava Klenovského.

Památky židovské kultury – svědci letité historie komunity – představují jednu z dříve opomíjených, dnes jistě právem ceněných součástí spektra hmotných pamětihodností naší minulosti. Historické podmínky uplynulých staletí vždy jasně určovaly charakter židovského osídlení. A od něho se pak odvíjelo pojetí (stáří, vzhled, velikost apod.) nemovitých památek. Jen některé z nich se dochovaly až dodneška. Ambicí tohoto encyklopedického svazku je popsat židovské nemovité památky na území Moravy a Slezska v komplexnosti, tzn. ty dochované i ty již zaniklé. Je však nutno si uvědomit, že naše vědění prochází stálým vývojem, kdy se objevují nové poznatky a ty staré se musejí přehodnocovat. Text v knize je doplněn více než tisícem dobových i nových fotografií a kreseb.

 

Encyklopedie židovských památek Moravy a Slezska

Autor: Jaroslav Klenovský

Počet stran: 400
Vazba: pevná šitá
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-271-0642-4
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Encyklopedie židovských památek Moravy a Slezska vydalo nakladatelství Grada v edici Architekt.

 

Jaroslav Klenovský

Jaroslav Klenovský (narozen 1954 v Brně) je architekt a památkář, který se téměř čtyři desetiletí věnuje terénní péči o nemovité památky židovské kultury na území Moravy a Slezska. Napsal desítky článků a publikací o historii a památkách jednotlivých židovských obcí, scénářů dokumentárních filmů, libret výstav a stálých i příležitostných muzejních expozic. Projektoval opravy nemovitostí, vytvořil studie židovských čtvrtí a center a navrhl řadu pamětních desek. Ze souborných děl zaslouží zmínku Židovské památky Moravy a Slezska (2001), Mapa židovských památek České republiky (2002), Brno židovské (2002, 2016), Židovské památky Zlínského kraje (2010), Brány spravedlivých – Synagogy Moravy, Slezska a Čech (2012) a mnoho dalších monografií o židovském osídlení, městech a obcích.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

 

Edice Architekt

V edici Architekt vyšla například tato díla: Praha neznámá, Praha neznámá II, Praha neznámá III, Pražské vinice, Interiér ad.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEncyklopedie židovských památek Moravy a Slezska

Klenovský, Jaroslav

Grada, 2019

Napsat komentář