Nahlédněte do zákulisí radikálního islámu

Rekli_abych_prisla_sama
Přinášíme vám jedinečnou knižní novinku. Jde o neuvěřitelný, avšak pravdivý příběh Souad Mekhennet, excelentní reportérky, která pronikla až za hranice džihádistického hnutí. Se čtenáři se podělí o cenné informace, získané nejen ze samotného ISIS…

Suád Mekhennetová, německá novinářka s marocko-tureckými kořeny, celý život balancuje mezi západní a islámskou kulturou. Z bezprostřední blízkosti tak sleduje nedorozumění, k jakým mezi těmito zdánlivě ohraničenými světy dochází. Je také jednou z mála, které se podařilo proniknout až k vůdcům al-Káidy či ISIS a přežít.

V její vzpomínkové knize se čtenáři dostávají k samému jádru událostí, jež v posledních letech otřásají světem – ať už se jedná o teroristický atentát z 11. září, odhalení masového vraha, který neblaze proslul jako džihádista John, či o útok na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Jak se mladí muslimové radikalizují? Kde vzniká propast mezi západní a islámskou kulturou, kterou mnozí považují za nepřekonatelnou? To jsou otázky, které si, stejně jako mnoho dalších lidí po celém světě, Mekhennetová klade. Na rozdíl od ostatních však při hledání odpovědí neváhá riskovat vše – vlastní život nevyjímaje.

Kniha Řekli, abych přišla sama není jen strhujícím líčením zkušeností žurnalistky, která se zaměřuje na islamistickou radikalizaci, nýbrž i sugestivní zpovědí ženy, jež se musela vzepřít rasovým a náboženským předsudkům.

Řekli, abych přišla sama

Má cesta do srdce džihádu
Autorka: Souad Mekhennetová
Přeložila: Pavla Šimáková

Počet stran: 324
Vazba: vázaná
Formát: 140×220 mm
ISBN: 978-80-7422-656-4
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Řekli, abych přišla sama vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Prolog: Setkání s ISIS

Řekli, abych přišla sama. nesměla jsem u sebe mít žádné doklady. Mobil, diktafon, hodinky i peněženku jsem musela nechat na hotelu v tureckém městě Antakya, kde jsem byla ubytovaná. S sebou jsem si mohla vzít jen zápisník a pero.

Na oplátku jsem chtěla mluvit s někým výše postaveným, kdo by mi mohl objasnit dlouhodobou strateii Islámského státu v Iráku a Sýrii neboli ISIS. To bylo v létě roku 2014, tři týdny předtím, než tato organizace nechvalně proslula zveřejněním videonahrávky s popravou amerického novináře Jamese Foleyho. Už tehdy jsem tušila, že ISIS sehraje ve světě džihádu důležitou úlohu. Jako novinářka píšící o islámském radikalismu napříč Evropou a Středním východem pro New York Times, hlavní německé zpravodajské stanice a v současnosti i pro Washington Post jsem sledovala, jak se skupina stává po 11. září, dvou Amerikou vedených válkách a povstání známém jako arabské jaro stále významnějším hráčem. S několika budoucími členy hnutí jsem v uplynulých letech mluvila.

Řekla jsem svému kontaktu v ISIS, že budu pokládat otázky, jaké sama vyberu, a že nebudu nic škrtat ani jim ukazovat článek před vydáním. Také jsem potřebovala záruku, že nebudu unesena…

Co se bude dít dál? To se dozvíte v pokračování ukázky…

Souad Mekhennetová

Souad_Mekhennet_NLNV Česku známa také jako Suád,  je důležitou reportérkou a novinářkou. Přestože je marocko-tureckého původu, vyrostla a vystudovala v Německu, kde i nadále žije a zároveň pracuje pro deník Washington Post. Během svého působení přispívala i do mnoha významných světových redakcí, kterými jsou např. New York Times, či Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hlavním tématem její profese je problematika radikálního islamismu, přičemž za svou soustavnou činnost byla Světovým ekonomickým fórem zařazena mezi Mladé globální lídry (2014). V současnosti se také věnuje spisovatelskému povolání, kdy je autorkou příp. spoluautorkou již čtyř knih. V češtině od ní vyšla např. kniha Věčný nacista (2016), pojednávající o nacistickém lékaři Aribertu Heimovi. V knižní novince pro rok 2019 − Řekli, abych přišla sama, odkrývá autorka své mnohaleté zkušenosti reportérky, jež jako jedna z mála pronikla až do nitra organizací islámských radikálů.

Zdrojem informací o autorce je www.nln.cz, zdrojem fotografie je en.wikipedia.org


Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘekli, abych přišla sama
Má cesta do srdce džihádu

Mekhennetová, Souad

Nakladatelství Lidové noviny, 2018

Napsat komentář