Očima (a ušima) šéfredaktorky

ocima-sefradaktorky-nahled
Ráda bych se s vámi v této občasné rubrice podělila o své postřehy o knihách, které jsem četla či poslouchala a neměla čas napsat plnohodnotnou recenzi. Čeká vás pokaždé pár postřehů, které vás možná přimějí udělat si svůj vlastní obrázek…

Knihu www.bez-bot.cz napsala Ivona Březinová, která snad dokáže stvořit působivý příběh na jakékoliv téma. Její Řvi potichu, brácho vzalo za srdce mě i moje děti a www.bez-bot.cz je dalším společným pokladem. Příběh patnáctiletého kluka, kterému nehoda na lyžích převrátí život vzhůru nohama, protože právě o obě spodní končetiny přijde, nenechal ani jedno oko suché. Dokonale vylíčené stavy po nehodě – od popření, přes rezignaci až po novou chuť do života – nám přiblížily osudy mnoha těch, kteří si na své nohy již nikdy boty neobují. Opravdu klobouk dolů před paní autorkou – má náš velký obdiv za to, s jakou lehkostí se dokáže vcítit a jak umí předávat emoce a příběhy dál. Knihu vydalo nakladatelství Cattacan.

————————————————

Nenalezená polského autora Remigia Mróze byla představena nakladatelstvím Domino jako psychologický thriller. Já jsem jej poslouchala jako audioknihu staženou z Audiotéka.cz v podání Zuzany Truplové a Zbigniewa Kaliny. Jejich přednesu není co vytknout, docela mě strhli a vtáhli do děje. Opravdu jsem byla napnutá, ale když audiokniha skončila, dostavilo se zklamání. Ze všeho složitého dění se vyklubalo „cosi“ upozorňující na domácí násilí v Polsku. Příběh mi připadal zmatený, překombinovaný a většina balastu, která původně zajímavou zápletku halila, se bohužel nijak uspokojivě nevysvětlila… Jiný pohled najdete v naší recenzi.

————————————————

Když nakladatelství Slovart vydá novou „Dánovku“, tedy knihu slovenského autora Dominika Dána, neodolám a musím si ji přečíst. Příběh obvykle není složitě psychologický, ale vždycky nese také nějaké závažnější téma. Poslední kniha s názvem Dopis ze záhrobí připomínala dobu po všeobecné amnestii Václava Havla a názorně líčila, jak děsivé následky tento – asi ne příliš uvážený – krok přinesl. Jinak je to výborná kniha určená k rychlé „konzumaci“, napětí i černý humor obsahuje ve správném poměru.

————————————————

A ještě jednou Dominik Dán, tentokrát s případem nazvaným „bondovsky“ Žiješ jenom dvakrát. Pokud jste se dívali na seriál Kriminálka Staré Město, tak jeho druhá série, v níž detektivové vyšetřovali únosy mladých žen, byla inspirována touto knihou (ve slovenštině vyšla již v roce 2011). Každopádně jsem si u čtení vybavovala některé scény z televize. Ale nemusíte se bát, kniha je stručnější a také její konec vyznívá jinak. Za přečtení určitě stojí.

————————————————

Nečtu jen detektivky – Muž, který už nezavolal, dílo Rosie Walsh, je ryzí romance o tom, že srdci člověk neporučí. Anotace naznačuje i záhadně přerušený kontakt (slíbil, že zavolá, ale neozývá se a je nedostupný, zmizel i ze sociálních sítí) a tajemství z minulosti, které ohrožuje štěstí zamilovaných. Poslouchala jsem příběh jako audioknihu staženou z Audiotéka.cz, připravilo ji však (stejně jako knihu) nakladatelství Motto. Načetla ji dvojice interpretů Nikola Votočková a Petr Gelnar a musím přiznat, že jsem se od poslechu nemohla odtrhnout. I když některé části působily předvídatelně, vzápětí se ukázala úplně jiná pravda, takže by se dalo říct, že autorka do žánru vložila i jakési prvky z detektivky. Rozhodně jsem se nenudila a souhlasím i s výrokem Liany Moriarty: „Tuhle knihu naprosto zbožňuju a přála jsem si, aby nikdy neskončila.“ Snad jen úplný závěr plný odpuštění a smíření vyznívá jako tradiční hollywoodské klišé, ale nad tím pro tentokrát ráda přimhouřím oči… Občas je potřeba užít si i nějaký happy end.

————————————————

Na závěr svého prvního ohlédnutí jsem si nechala hodně netradiční detektivku zimbabwsko-britského autora Alexandra McCall Smitha První dámská detektivní kancelář, kterou vloni vydal jako audioknihu Radioservis. Načetla ji Jana Stryková. Upřímně doznávám, že mě titul nadchnul, a to jak po obsahové stránce, tak i po té interpretační. První soukromá detektivka v Gaborone, hlavním městě Botswany, Precious Ramotswe mě bavila a její přístup k životu rozveseloval. Africká mentalita je prostě jiná a odlišné jsou i zločiny, do jejichž řešení se pouští. Ze začátku vše působí jen jako nějaká groteska, ale nakonec se ukáže, že Precious Ramotswe není jen další ukázkou „tlusté líné Afričanky“, která z nadbytku peněz neví, co si vybrat za zábavu, ale že jde o ženu srdnatou, laskavou a nad to i velmi moudrou. Interpretace Jany Strykové byla úžasná, dokonale se k charakteru hlavní postavy, která knihu vypráví, hodila. Určitě se k poslechu nahrávky stažené z webu Audiotéka.cz vrátím.


První Očima šéfredaktorky končí. Pokud vás zaujalo, budu ráda, když vyjádříte svoji podporu či názor na knihy dnes představené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizewww.bez-bot.cz

Březinová, Ivona

Cattacan, 2018

zobrazit info o knizeNenalezená
Audiokniha

Mróz, Remigiusz

Audiotéka.cz, 2018

zobrazit info o knizeDopis ze záhrobí

Dán, Dominik

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeŽiješ jenom dvakrát

Dán, Dominik

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeMuž, který už nezavolal (audiokniha)

Walsh, Rosie

Motto, 2018

zobrazit info o knizePrvní dámská detektivní kancelář (audiokniha)

Smith, Alexander McCall

Radioservis

Napsat komentář