Co dělá člověka člověkem?

Pribeh kratkeho manzelstvi
Hlavního hrdinu Dineše připravila občanská válka o vše. Nic na tom nezmění ani manželství a Dineš se nadále uzavírá do svého vnitřního světa. Sám si uvědomuje pomíjivost světa a přicházející konec…

Na Srí Lance zuří občanská válka. Dineš přišel o rodinu i veškerý majetek a mechanicky, bezmyšlenkovitě se pohybuje od jedné utilitární činnosti k druhé. Pomáhá v nemocnici, v omezené míře zabezpečuje své nejzákladnější fyzické potřeby a na noc odchází z tábora ukrýt se před pravidelným ostřelováním do džungle. Jeho rutinu naruší nabídka souseda z tábora, aby pojal jeho dceru za manželku. I tento návrh je veden čistě účelovými pohnutkami – otec cítí, že jako ochránce selhal a hledá někoho, kdo by za něj převzal břemeno odpovědnosti. K sňatku dojde, ale po kratičké fázi seznamování dvou mladých lidí, která jako by nabízela nesmělou naději, přijde předvídatelný závěr a žádný happy end se nekoná.
Věty i odstavce členěné do dlouhých volně plynoucích celků, jako by odrážely Dinešovy nepřerušované proudy myšlenek. Se svým okolím prakticky nekomunikuje, je uzavřen ve vlastním světě, obrací se dovnitř, protože vnější svět zešílel. Všímá si, jak funguje jeho tělo, jehož pomíjivost si se zoufalou naléhavostí uvědomuje a v předtuše pravděpodobného konce se s ním loučí.
A z Dinešova ticha uprostřed válečné vřavy se hlasitě ozývá základní otázka: Co dělá člověka člověkem, když z jeho života už nic nezbývá?

Ukázka z knihy

Lékař dál řezal do masa, ne rychlými účelnými pohyby, ale trhaně, jako pilou. Zachovával si nezúčastněný výraz, dokonce i když nůž zaskřípěl o kost, jakoby oči, které celou tu scénu sledovaly, patřily někomu jinému než řezající ruce. Jak lékař dokázal takhle fungovat, den za dnem, pořád dál, to bylo Dinešovi záhadou. Všichni věděli, že když se frontová linie posunula na východ, místo aby se ukryl do bezpečí na území pod kontrolou vlády, z vlastní vůle se rozhodl, že v oblasti zůstane, aby pomáhal těm, kteří tam uvízli. (str. 10)

Příběh krátkého manželství

Autor: Anuk Arudpragasam
Přeložila: Hana Zahradníková

Počet stran: 235
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-2709-6
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Příběh krátkého manželství vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Anuk Arudpragasam pochází z Colomba na Srí Lance, v současné době pracuje na doktorátu z filozofie na newyorské Columbia University. Píše v tamilštině a angličtině. Příběh krátkého manželství je jeho první román, dostal se do užší nominace na prestižní cenu Dylana Thomase pro mladé autory.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh krátkého manželství

Arudpragasam, Anuk

Argo, 2018

Napsat komentář